Ο τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν | REUTERS/Cagla Gurdogan
Επικαιρότητα

Συνομιλίες Φιντάν με τον αρχηγό της Χαμάς «για την απελευθέρωση ομήρων»

Ρόλο μεσολαβητή στον πόλεμο του Ισραήλ με την ισλαμική οργάνωση επιδιώκει να παίξει η Τουρκία. Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός έκανε γνωστό τη Δευτέρα ότι οι άνθρωποι που απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου από τους τρομοκράτες ανέρχονται στους 199, σύμφωνα με επικαιροποιημένο απολογισμό
Protagon Team

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας συνομίλησε τηλεφωνικά με τον αρχηγό της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια για το «ενδεχόμενο απελευθέρωσης των ομήρων» που κρατούνται στη Γάζα από τους τρομοκράτες μετά την επίθεση της ένοπλης οργάνωσης στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια για τις τελευταίες εξελίξεις στην Παλαιστίνη και το ενδεχόμενο απελευθέρωσης αμάχων», σημείωσε το υπουργείο.

Η Αγκυρα, η οποία δεν έχει χαρακτηρίσε τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση, όπως η ΕΕ και οι ΗΠΑ, έχει προσπαθήσει να λάβει ρόλο διαμεσολαβητή –όπως και στο Ουκρανικό– ήδη από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς, με την παραπάνω κίνηση να εντάσσεται σε αυτή τη στρατηγική.

Ωστόσο η ο τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, άσκησε δριμεία κριτική κατά του Τελ Αβίβ τις τελευταίες ημέρες, το οποίο κατηγόρησε για δυσανάλογη χρήση βίας στη Λωρίδα της Γάζας, επιχειρώντας, συγχρόνως, να λάβει και τον ρόλο του «προστάτη» των απανταχού μουσουλμάνων.

IDF: Στους 199 οι όμηροι από τη Χαμάς

Τη Δευτέρα ο ισραηλινός στρατός (IDF) ανακοίνωσε ότι οι άνθρωποι που απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου και κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς ανέρχονται στους 199, σύμφωνα με επικαιροποιημένο απολογισμό.

Ο προηγούμενος απολογισμός που είχε ανακοινωθεί έκανε λόγο για 155 απαχθέντες από την ισλαμική παλαιστινιακή οργάνωση.

«Ενημερώσαμε τις οικογένειες των 199 ομήρων», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς ανακοίνωσε από την πλευρά της την ίδια ημέρα ότι οι ισραηλινοί όμηροι στη Γάζα ανέρχονται στους 200-250.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Αμπού Ομπέιντα, εκπρόσωπος των τρομοκρατών, σε μαγνητοσκοπημένο βίντεο, περίπου 200 όμηροι βρίσκονται στα χέρια των Ταξιαρχιών Αλ-Κάσαμ, της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, ενώ άλλες «παρατάξεις της αντίστασης» κρατούν τους υπόλοιπους.

«Θα απελευθερώσουμε τους ξένους κρατούμενους, αν πληρούνται οι όροι», προσέθεσε, δίχως να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες, και επανέλαβε και τον ισχυρισμό που διατυπώθηκε και τις προηγούμενες ημέρες από την παλαιστινιακή πλευρά, ότι 22 όμηροι σκοτώθηκαν κατά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς της Λωρίδας της Γάζας.

Ο Ομπέιντα δήλωσε, εξάλλου, ότι «η απειλή των δυνάμεων κατοχής (σ.σ.: του Ισραήλ) να ξεκινήσουν χερσαία επιχείρηση» δεν φοβίζει τη Χαμάς, η οποία έχει προετοιμαστεί για αυτό το ενδεχόμενο.