Είχαν εκπλαγεί και οι δημοσιογράφοι από το πάθος του για την υπεράσπιση του ΠΑΟΚ και την ανάλυση των φάσεων του «επίμαχου» ματς της Τούμπας και τον ρωτούσαν στη διάρκεια της τηλεοπτικής συνέντευξης: «Εσείς τώρα μιλάτε ως φίλαθλος;» «Ναι, μιλάω ως φίλαθλος», απαντούσε με αφέλεια. Προφανώς, κάποιος έμπειρος δεν θα έπεφτε σε τέτοιες λούμπες να λέει ότι μιλά ως φίλαθλος και όχι ως πολιτικός, να υπερασπίζεται τον Ιβάν Σαββίδη σαν να είναι συγγενής του, να μιλά υβριστικά για διαιτητές μέσα στη Βουλή, να καθιστά σαφές ότι ΠΑΟΚ über alles. Ο Αριστείδης Φωκάς, όμως, ως βουλευτής από σύμπτωση, έπεσε στη λούμπα. Θα το έκανε, όμως, ένας Παναγιώτης Ψωμιάδης.
Εάν ρωτήσεις δεξιά κι αριστερά, θα σου περιγράψουν τον Αριστείδη Φωκά ως πολύ καλό παιδί. Είναι η ενσάρκωση του πατρίς – θρησκεία – οικογένεια – ΠΑΟΚ. Οπου πατρίς ίσον Πόντος. «Το “Φωκάς” είναι ποντιακό-βυζαντινό επώνυμο. Ήρθαμε μια παρέα Φωκάδων στην Ελλάδα και σκορπίσαμε στη Ζάκυνθο, στη Χίο, στο Κιλκίς, παντού, κι είμαστε από κοντινοί μέχρι μακρινοί συγγενείς όλοι μας. Είμαι μέλος στην Εύξεινο Λέσχη, δεν πηγαίνω κάθε μέρα, αλλά είμαι πάντα παρών σε εκδηλώσεις. Μιλώ με τους ανθρώπους στην Ομοσπονδία, έχουμε αγωνίες. Το άσχημο είναι ότι έχουν χωριστεί οι πόντιοι στα δύο. Είναι λυπηρό, δεν έχουμε να χωρίσουμε κάτι», έχει πει στο παρελθόν.
Μεγάλωσε στην Τούμπα. Μια ζωή ΠΑΟΚ, δεν έχανε και δεν χάνει αγώνα της ομάδας του. Ηταν κολυμβητής, αθλητής του Ηρακλή, ακόμη κολυμπά, ενώ βουτάει για να πιάσει το σταυρό τα Θεοφάνεια, στα Λουτρά του Λαγκαδά. Παντρεύτηκε στα 22 του κι έχει ένα γιο 23 ετών και έναν οκτώ. Οι πανελλήνιες διακρίσεις του στην κολύμβηση του εξασφάλισαν την εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ. Δεν τελείωσε όμως τη σχολή. Παρακολούθησε τα μαθήματα για τρία χρόνια, αλλά, επειδή εργαζόταν από τα 18 στην οικογενειακή επιχείρηση με έπιπλα, τελικά προτίμησε να απασχοληθεί εκεί full time. «Η καψούρα μου είναι το έπιπλο, τα πριονίδια, το ξύλο, αυτό δεν μπορώ να το αλλάξω». Ακόμη και τώρα που είναι βουλευτής, εργάζεται στην επιχείρηση, το μυαλό του είναι εκεί διαρκώς, κάνει σχέδια για τη δουλειά, δεν εφησυχάζει, όπως λέει ο ίδιος.
Χάρη στο πριονίδι έγινε βουλευτής. Οταν, πριν λίγα χρόνια, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης είχε νοικιάσει ένα διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη, κάπου κοντά στο Βαρδάρη, ζήτησε από τον κ. Φωκά να του φτιάξει τα έπιπλα.
Εκείνος πήγε στο σπίτι του προέδρου για να πάρει μέτρα και έτσι ξεκίνησε μια γνωριμία που τον έφερε στη Βουλή να αναλύει οφσάιντ και τακουνάκια. Οταν, τον Σεπτέμβριο του 2015, ο Βασίλης Λεβέντης κατάρτισε ψηφοδέλτια για τις εκλογές, έβαλε τον κ. Φωκά επικεφαλής στη λίστα της Β’ Θεσσαλονίκης. Ετσι, χωρίς να έχει ποτέ εκτεθεί σε εκλογική διαδικασία, ο Αριστείδης Φωκάς έγινε βουλευτής. Ο ίδιος λέει ότι ήταν από το 1990 ψηφοφόρος του Βασίλη Λεβέντη και ότι βρισκόταν κοντά στον πρόεδρο, γενικώς.
Αλήθεια, θα περίμενε κάποιος από έναν βουλευτή της Β’ Θεσσαλονίκης με το προφίλ του κ. Φωκά να μην μιλά ως φίλαθλος; Να μην υπερασπιστεί με πάθος έναν Πόντιο; Ο Αριστείδης Φωκάς δεν υποκρινόταν όταν έλεγε στη Βουλή: «Ο διαιτητής ακύρωσε το γκολ κάτω από πίεση και μετά μας λέει ότι το γκολ μετράει όταν οι παίκτες της ΑΕΚ αρνήθηκαν να βγουν στον αγωνιστικό χώρο. Ο κανονισμός λέει υποβιβασμός στον Ολυμπιακό και στην ΑΕΚ που αρνήθηκαν να βγουν στον αγωνιστικό χώρο». Δεν υπερέβαλε ως προς τα συναισθήματά του όταν έλεγε, πάλι στη Βουλή: «Μία ολόκληρη Τούμπα ήταν εκκλησία, έπεσε ένα ρολό χαρτί στον αγωνιστικό χώρο, αυτό ήταν όλο κι όλο. Το χαρτί έπεσε στον ώμο, ενώ ξαφνικά τα τραύματα βρέθηκαν στα χείλη. Όλα έγιναν από τη στιγμή που πήρε ο ΠΑΟΚ κεφάλι στο πρωτάθλημα». Ο Αριστείδης Φωκάς ήταν ο εαυτός του όταν αποκάλεσε «εγκληματίες» (!) δυο διαιτητές. Το πίστευε απολύτως όταν έλεγε ειρωνικά: «Αν ένα όπλο το έχουμε κάνει σημαία για να ξεκαθαρίσουμε το ποδόσφαιρο, να το ξέρουμε». Δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι το όπλο του ο Ιβάν Σαββίδης το κατέχει και το φέρει νομίμως, κι ας μην έχει δει την άδεια.
Η αλήθεια είναι ότι στη Θεσσαλονίκη υπάρχει ένα κενό που έχει αφήσει η απουσία του Παναγιώτη Ψωμιάδη από την ενεργό πολιτική σκηνή. Εάν το σκεφτείς, ο Αριστείδης Φωκάς με τόσο κοινό προφίλ με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, φαίνεται ως ο ιδανικός υποψήφιος. Γι’ αυτό και δεν διστάζει να επαναφέρει τη φρασεολογία και την ατζέντα περί «κράτους των Αθηνών» που «αδικεί τη φτωχομάνα Θεσσαλονίκη».