Ο Μουρ με την κόρη του, Χάνα, ανήμερα των 100ων του γενεθλίων | Reuters
Επικαιρότητα

O βετεράνος που συγκέντρωσε 30 εκατ. λίρες κατά του κορoνοϊού έγινε αιωνόβιος

Ο Βρετανός Τομ Μουρ έγινε 100 ετών λίγες εβδομάδες αφότου με δική του πρωτοβουλία μαζεύτηκαν 30 εκατ. λίρες για το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας
Protagon Team

Ο βετεράνος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, ο Τομ Μουρ, που συγκέντρωσε εκατομμύρια δολάρια για την καταπολέμηση του κορονοϊού, γιόρτασε τα 100α του γενέθλια.

Ο «Κάπτεν Τομ», όπως των αποκαλούν, έγινε γνωστός πριν μερικές εβδομάδες όταν ξεκίνησε έρανο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Ολα ξεκίνησαν στα τέλη του Μαρτίου, όταν ο βετεράνος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου αποφάσισε να αρχίσει τις βόλτες στον κήπο του, ζητώντας από χρήστες ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης να συνεισφέρουν ένα μικρό ποσό όταν ολοκλήρωνε την καθεμιά, για να δωρίσει το ποσό που θα συγκεντρωνόταν στο NHS.

Ο ηλικιωμένος λοχαγός εν αποστρατεία, που άρχισε να χρησιμοποιεί περιπατητήρα όταν έσπασε τον γοφό του, εξηγεί πως είχε βάλει στόχο να διανύσει 100 φορές 25 μέτρα στον κήπο του.

Ετσι, ήλπιζε πως θα κατάφερνε να συγκεντρώσει από συνεισφορές χρηστών ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης ποσό 1.000 λιρών ώστε να το δωρίσει στο NHS, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη φροντίδα που του προσέφερε το προσωπικό του στην τελευταία περιπέτεια της υγείας του, αλλά και όταν είχε υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο.

Σύντομα η προσπάθειά του έγινε viral και πλέον έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 30 εκατ. λίρες (34 εκατ. ευρώ).

Οπως αναφέρει το Reuters, την Πέμπτη, ανήμερα των γενεθλίων του, έλαβε μία ακόμα τιμή: ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος της εθνικής ομάδας κρίκετ της Βρετανίας.

«Ο Captain Tom, ο παλμός του έθνους μας. Στα γενέθλιά του, τον κάνουμε επίσημο μέλος της ομάδας κρίκετ της Αγγλίας», δήλωσε ο πρώην αρχηγός της ομάδας Μάικλ Βον σε τηλεοπτική κλήση, όπου συνομίλησε με τον βετεράνο.

Ο Μουρ ήταν παρών στην εικονική τελετή, φορώντας το γεμάτο μετάλλια σακάκι του.

«Έχετε κάνει τόσα πολλά για τη χώρα, συγκεντρώσατε τόσα χρήματα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τώρα μπορώ να σας αποκαλώ και επίσημα επίτιμο μέλος της ομάδας κρίκετ της Αγγλίας» είπε ο Βον.

Οι ομάδες και οι οδηγοί της Formula 1 έστειλαν επίσης ευχές στον Μουρ για τα γενέθλιά του, καθώς ο ίδιος είναι μεγάλος θαυμαστής της ομάδας McLaren.

Με την αναστολή αθλητικών εκδηλώσεων παγκοσμίως, το επίτευγμα του Μουρ τον έβαλε και στη θέση του υποψηφίου διεκδικώντας το βραβείο της Αθλητικής Προσωπικότητας της Χρονιάς από το BBC.

Αεροπλάνα τύπου Spitfire πετάνε πάνω από την οικία του Μουρ

Ο βρετανός επαγγελματίας παλαιστής Ντρου Μάκιντάιρ, ο οποίος πρόσφατα στέφθηκε πρωταθλητής της του WWE, αποκάλυψε επίσης ότι έφτιαξαν μία ειδικά σχεδιασμένη ζώνη πάλης για τον Μουρ.

Αλλά ακόμη και η Πολεμική Αεροπορία της ώρας, η θρυλική RAF, τον τίμησε «σηκώνοντας» μερικά αεροσκάφη Spitfire του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και βάζοντάς τα να πραγματοποιήσουν μια πτήση πάνω από το σπίτι του Μουρ.