Ενα μετά το άλλο, τα κυβερνητικά στελέχη τροφοδοτούν το αφήγημα για τον καταλυτικό ρόλο που έπαιξε η άναρχη δόμηση στο Μάτι στην πολύνεκρη τραγωδία της 23ης Ιουλίου. Δεν φταίει ο κρατικός μηχανισμός, η Περιφέρεια, οι υπουργοί, φταίει ότι υπήρχαν πολλά αυθαίρετα στο Μάτι και οι άνθρωποι εγκλωβίστηκαν. Χαρακτηριστική η περίπτωση του Χριστόφορου Βερναρδάκη, υπουργού Επικρατείας και αρμόδιου για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου –όσο αστείες και αν ακούγονται οι λέξεις «συντονισμός» και «κυβερνητικό έργο» στην ίδια φράση–, ο οποίος είπε την Τρίτη ότι θα έπρεπε να παραιτηθούν πολλοί βουλευτές για το έγκλημα των αυθαιρέτων.
Οχι, ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρέπει να παραιτηθεί, δεν πρέπει να βάλλεται καν, σύμφωνα με τον κ. Βερναρδάκη. Ο λόγος είναι ότι ο Πρωθυπουργός είναι μόλις… 44 ετών!
«Θα περίμενα, αν κανείς είναι ειλικρινής σε αυτή τη διαδικασία, κάποιοι να παραιτηθούν από τις βουλευτικές τους έδρες, διότι διαχρονικά έχουν συντελέσει στο χωροταξικό και πολεοδομικό έγκλημα στην Ανατολική Αττική και είναι πολλοί αυτοί και φτάνουν μέχρι τα όρια των ανώτατων αρχόντων, δεν είναι απλοί βουλευτές», δήλωσε στον φιλόξενο προς τα κυβερνητικά στελέχη ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».
Αραγε ο κ. Βερναρδάκης περιμένει και την παραίτηση του Χρήστου Σπίρτζη, υπουργού Υποδομών; Διότι κάποιοι φρόντισαν να μας υπενθυμίσουν (εδώ) ότι ο κ. Σπίρτζης, όταν ήταν πρόεδρος του ΤΕΕ έδινε από τηλεοράσεως συμβουλές πώς να νομιμοποιήσεις ένα αυθαίρετο (και μάλιστα στο Μάτι). Να παραιτηθεί λοιπόν και ο κ. Σπίρτζης αν «είναι ειλικρινής σε αυτή τη διαδικασία», όπως λέει ο κ. Βερναρδάκης που τον συντονίζει κιόλας; Ή μήπως ο κ. Σπίρτζης δεν είναι και τόσο ειλικρινής;
Αραγε ο κ. Βερναρδάκης περιμένει και την παραίτηση των κυβερνητικών βουλευτών που ψήφισαν νόμο για τακτοποίηση αυθαιρέτων με απίστευτες εκπτώσεις στα πρόστιμα; Διότι μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τέθηκε σε ισχύ νόμος (εδώ) για νομιμοποίηση των κτισμάτων που τώρα κατηγορούνται από την κυβέρνηση (των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) ότι προκάλεσαν την τραγωδία στο Μάτι.
Τέλος πάντων, το σχόλιο του κ. Βερναρδάκη τυπικά ήταν μια απάντηση στην κριτική που ασκεί η ΝΔ στον Πρωθυπουργό, σχετικά με την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης στη διαχείριση των πυρκαγιών στην Αττική.
«Ανάληψη πολιτικής ευθύνης σημαίνει έμπρακτη απόδειξη ότι καταρχήν αναγνωρίζεις το πρόβλημα, αναγνωρίζεις δυσλειτουργίες κι ακριβώς επειδή είναι πολιτική η ευθύνη θα πρέπει να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα για να μην ξανασυμβεί. Η αντιπολίτευση ζητάει κάθε μέρα μία παραίτηση για οποιονδήποτε λόγο και είναι τελείως προσχηματική», διευκρίνισε ο κ. Βερναρδάκης.
«Αν θεωρούμε ότι η πολιτική ευθύνη γίνεται απολύτως προσωποποιημένη ευθύνη και πρέπει να οδηγεί σε παραιτήσεις, αν μπούμε σε αυτή τη συζήτηση, πρώτοι θα έπρεπε να παραιτηθούν περίπου το 1/3 των βουλευτών της σημερινής Βουλής. Αυτό θα ήταν μία πράξη που θα έδειχνε πραγματικά μία εντιμότητα σε αυτή την πολιτική θέση, θα έδειχνε μία στάση ευθύνης, διότι εδώ έχει συντελεστεί ένα ζήτημα που αγγίζει πολλές δεκαετίες, έχει πάρα πολλές πλευρές -και οικονομικές πλευρές. Να μην βάλλεται ένας άνθρωπος, ο οποίος είναι 44 ετών και έχει φορτωθεί όχι μόνο τις πολεοδομικές, χωροταξικές αδυναμίες της πολιτικής προστασίας, τις αδυναμίες πυρόσβεσης, αλλά και το οικονομικό έγκλημα που έχει συντελεστεί απέναντι στη χώρα, αλλά και το έγκλημα στο κοινωνικό κράτος».