| Menelaos Myrillas / SOOC
Επικαιρότητα

Ο Βενιζέλος πρωθυπουργός σε κυβέρνηση «ειδικού σκοπού»; Τι απαντά ο ίδιος

Για τις υποκλοπές, την παρουσία του στην εκδήλωση «Μένουμε Ευρώπη;», την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από τη Βουλή, αλλά και τις δικές του φιλοδοξίες μίλησε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος φοβάται το κλίμα τοξικότητας και καλεί την Κατερίνα Σακελλαροπούλου να αναλάβει πρωτοβουλίες
Protagon Team

Τον φόβο του για μια προεκλογική περίοδο υψηλής πόλωσης και τοξικότητας, εξέφρασε μεταξύ άλλων ο Βαγγέλης Βενιζέλος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης (2012-2015), σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε στα «Νέα» και στον δημοσιογράφο Ηλία Κανέλλη. Μάλιστα ο κ. Βενιζέλος καταθέτει, για πρώτη φορά, μια πρόταση-έκκληση προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου:

«Είναι η στιγμή, ενόψει του προεκλογικού κλίματος, της όξυνσης, της πόλωσης και της τοξικότητας που εκχέεται, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας να πάρει την πρωτοβουλία να καλέσει διαδοχικά σε ακρόαση τους αρχηγούς των κομμάτων. Να συζητήσει μαζί τους για το τι σημαίνει θεσμικός και πολιτικός πολιτισμός της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, τι σημαίνει συνταγματική νομιμότητα, τι σημαίνει συνταγματική δεοντολογία. Βεβαίως, δεν υποδεικνύω τίποτα. Η ίδια έχει την αρμοδιότητα αλλά και την απόλυτη ικανότητα να κάνει, με τη σοβαρότητα και την αυτοσυγκράτηση που τη διακρίνει,  την καλύτερη επιλογή. Αλλά θεωρώ ότι είναι η στιγμή για μια ρυθμιστικού χαρακτήρα πρωτοβουλία», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Βενιζέλος.

Στη συνέντευξή του στα «Νέα», ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επέκρινε την πρόσφατη στάση του Αλέξη Τσίπρα να απέχει ο ΣΥΡΙΖΑ από τις ψηφοφορίες στη Βουλή.

«Είναι διαμαρτυρία με αποδέκτη τον πολιτικό του αντίπαλο, άρα εξ ορισμού χωρίς αποτέλεσμα. Αντιθέτως επιτρέπει να του ασκείται κριτική για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά. Από ό,τι έχω καταλάβει, θα αποχωρεί από τις ψηφοφορίες όχι από τις συζητήσεις. Πάντως, κανείς δεν επωφελήθηκε ποτέ από αποχώρηση. Ούτε από τη Βουλή ούτε από τις εκλογές ούτε από αμφισβήτηση της νομιμότητας», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Σε άλλο σημείο ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε την πολιτική ευθύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην υπόθεση των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ.

«Πολιτική προφανώς και ναι γιατί δεν άσκησε αποτελεσματική εποπτεία. Δεν νομίζω ότι το αρνείται αυτό. Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πανίσχυρος Πρωθυπουργός του επιτελικού κράτους. Εχει υπό την εποπτεία του την ΕΥΠ και όλες τις πτυχές της κυβερνητικής δραστηριότητας. Με πολύ μεγάλη ταχύτητα απέλυσε τον διοικητή της ΕΥΠ και τον γενικό του γραμματέα, άρα αποδέχθηκε την ύπαρξη ευθύνης προσώπων των οποίων ήταν ο τελικός προϊστάμενος. Αλλωστε ως προς τις ποινικές ευθύνες διενεργείται ακόμη προκαταρκτική εξέταση», είπε.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην πολυσυζητημένη παρουσία του στην εκδήλωση με τον τίτλο «Μένουμε Ευρώπη;»

«Ο τίτλος ήταν και προβοκατόρικος και εσφαλμένος, διότι επέτρεψε σε κάποιους, αντί για το κράτος δικαίου, να μιλάνε για το «Μένουμε Ευρώπη». Οτιδήποτε αλλάζει τον άξονα της συζήτησης και διευκολύνει την υπεκφυγή είναι λάθος. Προφανώς «Μένουμε Ευρώπη», τελεία  αλλά και άνω και κάτω τέλεια, γιατί πρέπει να εξηγούμε ποια Ευρώπη θέλουμε και ποια δεν θέλουμε», ανέφερε.

Πρωθυπουργός σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού;

Ξεχωριστό ενδιαφέρον ωστόσο, είχαν τα όσα είπε ο κ. Βενιζέλος σχετικά με τις δικές του πολιτικές φιλοδοξίες. Ο ίδιος έχει υιοθετήσει τον όρο «μεταπολιτική», δηλώνοντας ότι ανήκει σε αυτή τη σφαίρα. Θα μπορούσε όμως αυτό να σημαίνει ακόμα και μια πρωθυπουργία υπό ειδικές συνθήκες; Ακολουθεί ο διάλογός του με τον κ. Κανέλλη των «Νέων»:

Η.Κ.: Πώς εννοείτε τη στάση που αποκαλείτε μεταπολιτική;

Β.Β.: «Μεταπολιτική είναι η ενασχόληση με τα μεγάλα διακυβεύματα χωρίς μικροκομματικά κριτήρια και εκλογικές σκοπιμότητες. Μεταπολιτική είναι το αντίθετο της μικροπολιτικής ευτέλειας. Δυστυχώς πολλοί κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια και μάλιστα με πολύ περιορισμένο ορίζοντα. Ας πούμε, “ο Βενιζέλος θέλει κάτι από τον Μητσοτάκη, δεν του το δίνει ο Μητσοτάκης και ψάχνει να το βρει στον Τσίπρα” ούτε καν στο ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει κάτι από την πολιτική μου διαδρομή που να δικαιολογεί παρόμοια παιδαριώδη ανάλυση;»

Η.Κ.: Αυτό που περιγράφετε, ακυρώνει και το σενάριο ότι προορίζεστε ως επικεφαλής μιας κυβέρνησης ειδικού σκοπού, αν την ευνοήσει η συγκυρία;

Β.Β.: «Η θεωρία του “ειδικού σκοπού” δεν ξέρω από πού εκπορεύεται, αλλά ειδήμονες στη θεωρία των κυβερνήσεων ειδικού σκοπού είναι αφενός η ΝΔ αφετέρου η κομμουνιστική Αριστερά όλων των εκδοχών συμπεριλαμβανομένης της ανανεωτικής, χώροι που συνέπραξαν στην κυβέρνηση Τζαννετάκη και έκαναν το “βρώμικο ’89”. Οποιος αναφέρεται σε  κυβερνήσεις  ειδικού σκοπού πρέπει να γνωρίζει  την ιστορία των εννοιών και των προσώπων. Εσείς με την εμπειρία σας θα με συσχετίζατε με έναν ρόλο όπως αυτόν του αείμνηστου Τζαννετάκη;»

Η.Κ.: Δεν θα είστε πρωθυπουργός σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού δηλαδή…

Β.Β.: «Κάθε κυβέρνηση, θέλει δεδηλωμένη για να διοριστεί και την εμπιστοσύνη της  Βουλής για να παραμείνει. Αρα τι είναι αυτό για τη ΝΔ; Είναι μια νέα θεωρία ηττοπάθειας; Οτι δεν θα είναι η ΝΔ αυτοδύναμη ούτε καν πρώτο κόμμα; Γιατί από τη δική του πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ότι προϋπόθεση συμμετοχής του σε κυβέρνηση συνεργασίας είναι να νικήσει στις εκλογές, δηλαδή να είναι πρώτο κόμμα. Δεν είδα επίσης σχόλια για  τη θέση του ΠΑΣΟΚ ότι μετά τις εκλογές, τις πρώτες φυσικά σύμφωνα με το Σύνταγμα και την ευρωπαϊκή κοινοβουλευτική πρακτική, θα προτείνει προγραμματική συμφωνία κυβερνητικής συνεργασίας. Για τις  πολιτικές επιλογές και όχι για τα πρόσωπα».