Το λιοντάρι δεν βρίσκει πια θηράματα με αποτέλεσμα να κινδυνεύει άμεσα με εξαφάνιση | Shutterstock
Επικαιρότητα

Ο βασιλιάς των ζώων κινδυνεύει με εξαφάνιση λόγω πείνας…

Η έλλειψη θηραμάτων, απόρροια της αποψίλωσης των δασών, οδηγεί σε εξαφάνιση τα αφρικανικά λιοντάρια αλλά και ένα είδος λεοπάρδαλης, που αποκαλείται «συννεφιασμένη» - Πώς οι επιστήμονες επιστρατεύουν τη διαστημική τεχνολογία για τη σωτηρία των άλμπατρος
Protagon Team

Ομάδα ερευνητών των βρετανικών πανεπιστημίων Σάσεξ και Οξφόρδης, σε μελέτη τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Ecograhy», διαπιστώνουν ότι τα αφρικανικά λιοντάρια αλλά και η λεοπάρδαλη Sunda που ζει σε περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας και είναι γνωστή ως «συννεφιασμένη» λεοπάρδαλη, βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο εξαφάνισης. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η συνεχής αποψίλωση των δασών, είτε για την δημιουργία κατοικήσιμων περιοχών είτε για την δημιουργία καλλιεργήσιμων εκτάσεων, μεταξύ άλλων έχει περιορίσει σημαντικά την παρουσία θηραμάτων για αυτά τα αιλουροειδή.

Με απλά λόγια, τα αφρικανικά λιοντάρια και η συγκεκριμένη λεοπάρδαλη θα εξαφανιστούν λόγω… πείνας. Εκτός από την Αφρική, στον υπόλοιπο πλανήτη υπάρχει ένας μόνο μικρός πληθυσμός λιονταριών που επίσης κινδυνεύει άμεσα με εξαφάνιση, στη βορειοδυτική Ινδία .

H «συννεφιασμένη» λεοπάρδαλη που ζει στην Ινδονησία μπήκε στην λίστα των ειδών προς εξαφάνιση (φωτό: wikipedia)

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC oι ερευνητές σημειώνουν ότι για τον ίδιο ακριβώς λόγο, δηλαδή λόγω έλλειψης θηραμάτων, είχαν εξαφανιστεί πολλά είδη μεγάλων αιλουροειδών κατά την τελευταία εποχή των πάγων. Βέβαια οι ειδικοί λένε ότι ακόμη και αν κάποια από αυτά τα είδη είχαν καταφέρει να επιβιώσουν από την εποχή των πάγων, δεν θα κατάφερναν τελικά να προσαρμοστούν στις νέες κλιματικές συνθήκες ενώ επίσης θα είχαν να αντιμετωπίσουν και τον άνθρωπο. Οπότε ο δρόμος προς την εξαφάνιση ήταν προδιαγεγραμμένος για αυτά.

Διαστημική απογραφή

Σε άλλο του δημοσίευμα το BBC αναφέρει ότι επιστρατεύθηκε προηγμένη διαστημική τεχνολογία στη μάχη για τη σωτηρία ενός από τα μεγαλύτερα θαλασσοπούλια στον κόσμο.

Τα Βόρεια Βασιλικά Αλμπατρος ή Τορόα (Diomedea sanfordi) βρίσκονται στις λίστες των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση. Τα πτηνά αυτά φτιάχνουν τις φωλιές τους και αναπαράγονται σε ιδιαίτερα δυσπρόσιτα σημεία, σε μια σειρά από βραχώδη νησιά της Νέας Ζηλανδίας.

Ενα Βασιλικό Αλμπατρος πετάει πάνω από τη θάλασσα στη χερσόνησο του Οτάγκο, στο Νότιο Νησί της Νέας Ζηλανδίας. Δορυφόρος παρακολουθεί τα Βασιλικά Αλμπατρος για να κάνουν οι επιστήμονες απογραφή του πληθυσμού τους (φωτό: Shutterstock)

Αυτό κάνει ιδιαίτερα δύσκολη την παρακολούθηση τους. Στην προσπάθειά τους οι επιστήμονες να παρακολουθούν την πληθυσμιακή εξέλιξη αυτών των άλμπατρος αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τον εξελιγμένο δορυφόρο WorldView3, ο οποίος φωτογραφίζει την επιφάνεια της Γης με ανάλυση έως και 31 εκατοστά. Χρησιμοποιώντας τις εικόνες του επιστήμονες, από τη Βρετανική Υπηρεσία Παρακολούθησης της Ανταρκτικής, ανέπτυξαν μια μέθοδο για να καταμετρήσουν αυτά τα άλμπατρος ενώ βρίσκονται στις φωλιές τους. Οπως φαίνεται η μέθοδος λειτουργεί και οι επιστήμονες έχουν εικόνα του πληθυσμού αυτού τους είδους, γεγονός που αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά στην προσπάθεια διάσωσής του.