Οι χελώνες είναι υπεραιωνόβια πλάσματα και η περίπτωση του Τζόναθαν, μιας αρσενικής χελώνας που ζει στις υπερπόντιες βρετανικές κτήσεις του Νότιου Ατλαντικού Ωκεανού, είναι μοναδική. Ο Τζόναθαν γιόρτασε τα 191α του γενέθλια την Πρωτοχρονιά, σύμφωνα με τον Τζο Χόλινς, τον κτηνίατρο που τον φροντίζει – γεγονός που τον καθιστά το γηραιότερο πλάσμα στον κόσμο.
«Μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερος σε ηλικία», λέει ο Χόλινς στο ρεπορτάζ της Washington Post, εξηγώντας ότι τα 191 χρόνια του αποτελούν μια συντηρητική εκτίμηση. Ο 66χρονος είναι κτηνίατρος και φροντίζει την ηλικιωμένη χελώνα και τρεις άλλες χερσαίες χελώνες στο νησί της Αγίας Ελένης από το 2009.
Πέρυσι, ο κυβερνήτης του νησιού, Νάιτζελ Φίλιπς, έδωσε στον Τζόναθαν ως ανεπίσημη ημερομηνία γέννησης τις 4 Δεκεμβρίου 1832, αλλά ο Χόλινς εξακολουθεί να γιορτάζει τα γενέθλιά του την Πρωτοχρονιά. Οπως κάθε άλλη ημέρα, την ημέρα των γενεθλίων του ο Τζόναθαν επρόκειτο να περιπλανηθεί πολύ αργά για να βρει φρέσκο τριφύλλι, πριν απολαύσει τον απογευματινό υπνάκο του.
Η βραδύτητα στις κινήσεις του είναι μια αντανάκλαση του είδους του – όχι της ζωτικότητάς του. Καθώς μπαίνει στην 192η χρονιά της ζωής του, ο Τζόναθαν εξακολουθεί να επιδεικνύει δίψα για ζωή. Δημιούργησε μια φιλία με μια άλλη χελώνα, που ακούει στο όνομα Φρεντ, πριν από 25 χρόνια, ενώ τώρα επιχειρεί να ζευγαρώσει με την Εμα, μια νεαρότερη χελώνα.
Η γιγαντιαία χελώνα των Σεϊχελών έχει ήδη ξεπεράσει το μέσο όρο του 150ετούς προσδόκιμου ζωής για μια χερσαία χελώνα κατά αρκετές δεκαετίες, αλλά ο Χόλινς είναι αισιόδοξος ότι θα χαιρετά τους επισκέπτες στην οικία του κυβερνήτη της νήσου της Αγίας Ελένης –2.000 χιλιόμετρα από τις ακτές της Αφρικής– και τον τρίτο αιώνα της ζωής του.
Με εξαίρεση τους καρχαρίες της Γροιλανδίας, οι οποίοι εκτιμάται ότι ζουν τουλάχιστον 250 χρόνια, «με εκπλήσσει όταν σκέφτομαι ότι δεν υπάρχει ζωντανό πλάσμα στην επιφάνεια αυτού του πλανήτη που υπήρχε πριν από τον Τζόναθαν», λέει ο Χόλινς.
Νωρίτερα φέτος, έγραψε ένα βιβλίο για τις περιπέτειες του, με τίτλο «Κτηνίατρος στο Τέλος της Γης», το οποίο εκδόθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Υπάρχουν σχέδια για την έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες στα τέλη του 2024. Το πρώτο μέρος του βιβλίου του επικεντρώνεται στην πολυπλοκότητα της φροντίδας του Τζόναθαν.
Οταν έφτασε στο νησί πριν από περισσότερα από 14 χρόνια, ο Τζόναθαν ήταν σε κακή υγεία, υποφέροντας από καταρράκτες, ένα εύθραυστο ράμφος και ένα πολύ λεπτό δέρμα. Ο Χόλινς άρχισε να ταΐζει τον Τζόναθαν με φρέσκα φρούτα και λαχανικά για να συμπληρώσει τις θερμίδες που λάμβανε από το γρασίδι και το σανό, και το αιχμηρό ράμφος της χελώνας αναπτύχθηκε, ενώ παράλληλα η υγεία της βελτιώθηκε δραματικά.
Ο Τζόναθαν ζυγίζει 180 κιλά, είναι τυφλός και δεν έχει πλέον αίσθηση οσμής, αλλά κατά τα άλλα είναι υγιέστατος, με εξαιρετική ακοή, την οποία χρησιμοποιεί για να βρίσκει το δρόμο του. Μια φωτογραφία που τραβήχτηκε μεταξύ 1882 και 1886 τον δείχνει να βόσκει στο έδαφος έξω από τη βίλα του κυβερνήτη, και μια επιστολή αναφέρει ότι όταν ήρθε στην Αγία Ελένη το 1882 από τα νησιά των Σεϊχελών στον Ινδικό Ωκεανό, «ήταν ήδη πλήρως ανεπτυγμένος».
Στη ζωή μιας χελώνας αυτό σημαίνει ότι ο Τζόναθαν ήταν τουλάχιστον 50 ετών, λέει ο Χόλινς, σημειώνοντας ότι το ερπετό είναι ο πιο διάσημος κάτοικος της Αγίας Ελένης από τότε που ο Ναπολέων εξορίστηκε στο νησί το 1815, μετά την ήττα του στο Βατερλό.
Περίπου 1.500 τουρίστες επισκέπτονται το νησί κάθε χρόνο για μια ευκαιρία να δουν τον Τζόναθαν και τις άλλες χελώνες – τον Φρεντ, ηλικίας 52 ετών, την Εμα και τον Ντέιβιντ, που είναι στα 55 τους. Οι επισκέπτες συχνά παίρνουν μαζί τους κέρματα από την Αγία Ελένη, συμπεριλαμβανομένου ενός νομίσματος πέντε πενών σε κυκλοφορία, που έχει χαραγμένα τα χαρακτηριστικά του Τζόναθαν.
Οι επισκέπτες μαθαίνουν με δέος ότι ο Τζόναθαν ήταν πιθανώς περίπου 50 ετών όταν εφευρέθηκε η λάμπα πυρακτώσεως, και ότι έχει δει 31 κυβερνήτες να έρχονται και να φεύγουν από τη βίλα του κυβερνήτη της Αγίας Ελένης κατά τη διάρκεια της ζωής του.
Ο Τζόναθαν απολαμβάνει επίσης τους ήχους που προέρχονται από ένα κοντινό γήπεδο τένις, προσθέτει ο Χόλινς, σημειώνοντας ότι η χελώνα «κάθεται έξω από το γήπεδο σαν απολιθωμένος θεατής». Ελκεται επίσης από τις φωνές των κατόχων της, γνωρίζοντας ότι αυτό σημαίνει πως σύντομα θα έρθει η ώρα του φαγητού του.