Το τελευταίο –προφανώς ως το επόμενο– επεισόδιο στο σίριαλ του Νόβακ Τζόκοβιτς παίχτηκε το πρωί της Δευτέρας (μεσημέρι ώρα Μελβούρνης): το δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση των αυστραλιανών αρχών να ακυρώσουν, για λόγους δημόσιας υγείας, την ταξιδιωτική βίζα τού ανεμβολίαστου έναντι της Covid-19 Νόβακ Τζόκοβιτς.
Αυτή η ανάκληση της ακύρωσης της βίζας θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο Νο 1 τενίστας στον κόσμο θα παραμείνει στη χώρα και θα αγωνιστεί στο Αυστραλιανό Οπεν. Το ομοσπονδιακό δικαστήριο, ωστόσο, δεν στάθηκε τόσο στην ουσία της υπόθεσης, αλλά κυρίως στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από τις συνοριακές Αρχές της Αυστραλίας την περασμένη εβδομάδα.
Ο «Νόλε» είχε φτάσει στη Μελβούρνη το βράδυ της Τετάρτης και οι Αρχές έκριναν άμεσα ότι δεν πληρούσε τις αυστηρές προϋποθέσεις για να εισέλθει στην Αυστραλία, όντας ανεμβολίαστος –η ιατρική του εξαίρεση από την απαίτηση για διπλό εμβολιασμό για μη αυστραλούς πολίτες που εισέρχονται στη χώρα απορρίφθηκε με συνοπτικές διαδικασίες. Ετσι οδηγήθηκε σε ένα ειδικό ξενοδοχείο, μαζί με μακροχρόνια κρατούμενους αιτούντες άσυλο, σε μια υπόθεση που προκάλεσε διεθνή σάλο.
Από την αρχή της πανδημίας το 2020, η Αυστραλία υιοθέτησε πολιτική «μηδενικών κρουσμάτων», με συνέπεια να υπάρξουν πολύμηνα και εξαντλητικά lockdown, αλλά και απαγορεύσεις εισόδου στη χώρα –οικογένειες έμειναν χώρια επί πάνω από έναν χρόνο.
Το γεγονός ότι ο γνωστός αντιεμβολιαστής Νόβακ Τζόκοβιτς επιχείρησε να εισέλθει ουσιαστικά με το έτσι θέλω στην Αυστραλία –υπό την ανοχή πάντως της ομοσπονδίας του τένις που τον προσκάλεσε αναγνωρίζοντάς του το σχετικό δικαίωμα– προκάλεσε την οργή των αυστραλών πολιτών, αλλά και την αντίδραση του πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον, που είπε ότι «ο νόμος είναι ο νόμος», χειροκροτώντας τον εγκλεισμό του Σέρβου στο ειδικό ξενοδοχείο, σε καθεστώς «μεταναστευτικής κράτησης».
Μια ενδεχόμενη, όμως, απουσία του Νόβακ Τζόκοβιτς από το τουρνουά, το πρώτο μεγάλο του τένις για το 2022, θα σήμαινε και τεράστιες απώλειες εσόδων, καθώς οι χορηγοί και τα κανάλια που πληρώνουν για τηλεοπτικά δικαιώματα δεν ενδιαφέρονται τόσο για τους νόμους, όσο να βλέπουν τα αστέρια να παίζουν στο κορτ.
Από την πλευρά του, ο σέρβος τενίστας υποστήριξε μέσω των δικηγόρων του ότι στις 16 του περασμένου Δεκεμβρίου είχε νοσήσει από τον κορονοϊό, άρα ουσιαστικά μπορούσε να εισέλθει στην Αυστραλία ως έχων πιστοποιητικό νόσησης. Βέβαια, το γεγονός ότι εκείνη την εποχή εμφανιζόταν δημοσίως χωρίς να λαμβάνει κάποιο μέτρο προφύλαξης, ούτε καν να φορά μάσκα, δείχνει κάποια πράγματα για το πώς προσέγγιζε την πανδημία. Εξάλλου, οι νόμοι της Αυστραλίας ορίζουν ότι εφόσον νοσήσεις από Covid-19 και αναρρώσεις, οφείλεις έπειτα να εμβολιαστείς και γι’ αυτό η κυβέρνηση της Καμπέρα ακύρωσε τη βίζα που του είχε δώσει η πολιτεία της Βικτόρια.
Ο δικαστής Αντονι Κέλι χαρακτήρισε «παράλογο» τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρθηκαν οι ομοσπονδιακές Αρχές στον Τζόκοβιτς, κρίνοντας ότι η συνοριοφυλακή δεν έδωσε επαρκή χρόνο στον αθλητή και στους δικηγόρους του να εξηγήσουν τη θέση του και να παρουσιάσουν τα σχετικά έγγραφα που αιτιολογούν την ιατρική του εξαίρεση.
Διέταξε έτσι τη Δευτέρα την άμεση απελευθέρωση, εντός 30 λεπτών, του 34χρονου τενίστα και την επιστροφή των διπλωματικών εγγράφων του. Ο Τζόκοβιτς έμεινε από την περασμένη Πέμπτη στο Park Hotel, όπου οι συνθήκες δεν είναι αυτές στις οποίες έχουν συνηθίσει οι ακριβοθώρητοι και ακριβοπληρωμένοι σταρ της παγκόσμιας αντισφαίρισης.
Παρά την απόφαση του δικαστή Κέλι, πάντως, οι νομικοί εκπρόσωποι της κυβέρνησης της Καμπέρα προειδοποίησαν ότι το υπουργείο Μετανάστευσης μπορεί να ακυρώσει εκ νέου τη βίζα του Τζόκοβιτς, με συνέπεια η όλη διαδικασία να ξεκινήσει από την αρχή, αν όχι να εκδιωχθεί οριστικά από την Αυστραλία – άλλωστε σε μια χώρα που χτίστηκε πάνω σε πολιτικές κλειστών συνόρων, ο υπουργός Μετανάστευσης έχει τεράστιες εξουσίες. Πρόκειται για τον Αλεξ Χοκ, ο οποίος είναι ελληνικής καταγωγής –οι παππούδες του από την πλευρά της μητέρας του πήγαν μετανάστες στην Αυστραλία το 1953.
Σερβικά ΜΜΕ μάλιστα ανέφεραν ότι ο «Νόλε» ήδη συνελήφθη στα γραφεία των δικηγόρων του, προκειμένου να απελαθεί! Ο αδελφός του είπε ότι ο Νόβακ Τζόκοβιτς βρίσκεται μαζί με τους δικηγόρους του και «εξετάζει τις επιλογές του» –αργότερα δήλωσε ότι ο «Νόλε» είναι στο γήπεδο για προπόνηση. Οι Αρχές, εξάλλου, διέψευσαν τα περί σύλληψης, εξηγώντας ότι ο 34χρονος Σέρβος μετέβη συνοδεία αστυνομικών στο Park Hotel για να υπογράψει κάποια απαραίτητα έγγραφα.
Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση προκάλεσε διεθνές ενδιαφέρον, ενώ πολλοί Σέρβοι –αλλά και Ελληνες!– που ζουν στη Μελβούρνοι κατέβηκαν στους δρόμους υπέρ του τενίστα αξιώνοντας την άμεση απελευθέρωσή του. Μάλιστα επεισόδια προκλήθηκαν έξω από τα γραφεία των δικηγόρων του, όπου πλήθος συγκεντρώθηκε και συγκρούστηκε με τις αστυνομικές δυνάμεις που έκαναν χρήση χημικών για να διαλύσει τους διαδηλωτές.
To Αυστραλιανό Οπεν, το πρώτο από τα τέσσερα τουρνουά Γκραν Σλαμ της χρονιάς, ξεκινά στις 17 Ιανουαρίου. Σε αυτό ο Τζόκοβιτς σκοπεύει να διεκδικήσει το 21ο Γκραν Σλαμ της καριέρας του, ένα ρεκόρ, που δεν θα έχουν οι άλλοι δύο μεγάλοι ο Ελβετός Ρότζερ Φέντερερ και ο Ισπανός Ραφαέλ Ναδάλ.
Ο ίδιος ο Τζόκοβιτς σε μια πρώτη αντίδραση μετά την απόφαση του δικαστή Κέλι, δήλωσε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι είναι ευγνώμων για την απόφαση και πως παρά τα όσα συνέβησαν θέλει να μείνει και να παίξει στο Αυστραλιανό Οπεν.
Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι ο Τζόκοβιτς έχει μείνει εδώ και πέντε ημέρες χωρίς προπόνηση. Και παρά τις κολακίες για το κοινό της Μελβούρνης, μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με αποδοκιμασίες.