O Τζο Μπάιντεν στην ομιλία του στο Σαν Ντιέγκο | REUTERS/Kevin Lamarque
Επικαιρότητα

Ο Τζο Μπάιντεν υπόσχεται «να απελευθερώσει το Ιράν»

Στο πλαίσιο της εκστρατείας για τις «ενδιάμεσες» εκλογές και μιλώντας στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας, όπου ζουν πολλοί ιρανικής καταγωγής Αμερικανοί, ο πρόεδρος των ΗΠΑ κλιμάκωσε τη ρητορική του κατά των αγιατολάδων της Τεχεράνης
Protagon Team

Τα πάντα για την κάλπη. Αφού προειδοποίησε τους αμερικανούς ψηφοφόρους για το πόσο κινδυνεύει το δημοκρατικό πολίτευμα αν επικρατήσουν οι τοξικοί Ρεπουμπλικανοί στις λεγόμενες «ενδιάμεσες» εκλογές της 8ης Νοεμβρίου –οπότε κρίνονται πολλές έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία–, ο Τζο Μπάιντεν πέρασε στα της εξωτερικής πολιτικής: σε προεκλογική του ομιλία στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεσμεύθηκε «να απελευθερώσει το Ιράν» και πρόσθεσε ότι οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες που βρίσκονται στους δρόμους εδώ και εβδομάδες στην Τεχεράνη και σε άλλες ιρανικές πόλεις σύντομα θα καταφέρουν να απελευθερωθούν.

«Μην ανησυχείτε, θα απελευθερώσουμε το Ιράν. Θα απελευθερώσουν τους εαυτούς τους αρκετά σύντομα», τόνισε ο Μπάιντεν στη διάρκεια ομιλίας του στο κολλέγιο Mira Costa, στο Σαν Ντιέγκο, για να στηρίξει την υποψηφιότητα του τοπικού βουλευτή Μάικ Λέβιν.

Εξω από τον χώρο του κολλεγίου υπήρχαν δεκάδες που κρατούσαν πανό υπέρ των ιρανών διαδηλωτών –στην Καλιφόρνια ζουν πολλοί Ιρανοί που μετανάστευσαν στις ΗΠΑ το 1979 μετά την ισλαμική επανάσταση του αγιατολάχ Χαμενεΐ.

Βέβαια πέρα από τα συνθήματα περί «απελευθέρωσης» του Ιράν από τους αγιατολάδες, ο Τζο Μπάιντεν δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις για τις ενέργειες που σκοπεύει να αναλάβει.

Ούτε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, όταν ρωτήθηκε σχετικά, απάντησε.

Εδώ και επτά εβδομάδες το Ιράν συγκλονίζεται από αντικυβερνητικές διαδηλώσεις οι οποίες ξέσπασαν μετά τον θάνατο στις 16 Σεπτεμβρίου της 22χρονης Μαχσά Αμινί, έπειτα από τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών, επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι θα προσπαθήσουν να αποβάλουν το Ιράν από την Επιτροπή του ΟΗΕ για τη Θέση των Γυναικών (CSW) εξαιτίας της βίαιης καταστολής των κινητοποιήσεων και των περιορισμών που επιβάλλει η Τεχεράνη στα δικαιώματα των γυναικών.