Ο βουλευτής των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν | ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επικαιρότητα

Ο Τζο Μπάιντεν ζητά την παραπομπή του προέδρου Τραμπ

Στην περίπτωση που ο αμερικανός πρόεδρος αρνηθεί να συνεργαστεί με τις έρευνες που διεξάγονται στο Κογκρέσο
Protagon Team

Ο Τζο Μπάιντεν, το φαβορί για το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του 2020, ανέφερε ότι θα ζητήσει την έναρξη της διαδικασίας παραπομπής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με το ερώτημα της καθαίρεσης, εάν αρνηθεί να συνεργαστεί με τις έρευνες που διεξάγονται στο Κογκρέσο, ιδίως για την υπόθεση της Ουκρανίας, όπως ανέφερε το προεκλογικό επιτελείο του.

Ο πρώην αντιπρόεδρος, επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα, «θα καλέσει τον Τραμπ να συνεργαστεί σε όλα τα νόμιμα αιτήματα παροχής πληροφοριών που είναι εν αναμονή -για το θέμα της Ουκρανίας και τις άλλες έρευνες- και αν δεν υπακούσει, το Κογκρέσο δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να ξεκινήσει τη διαδικασία παραπομπής», ανέφερε η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, υπάρχουν καταγγελίες ότι ο Τραμπ το περασμένο καλοκαίρι πίεζε προσωπικά τον πρόεδρο της Ουκρανίας να βρει ενοχοποιητικά στοιχεία για τον Χάντερ Μπάιντεν, γιο του πρώην αντιπροέδρου με προφανή σκοπό να μπορεί να τον πλήξει σε μια ενδεχόμενη μονομαχία τους στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου 2020.

Την περασμένη Παρασκευή, ο Μπάιντεν απαίτησε από τον Τραμπ να δώσει στη δημοσιότητα το αποµαγνητοφωνηµένο κείµενο της τηλεφωνικής συνομιλίας του με τον Βολόντιμιρ Ζελένσκι, τον περασμένο Ιούλιο, κατά την οποία ο αμερικανός πρόεδρος φέρεται να τον πίεσε προκειμένου το Κίεβο να ξεκινήσει έρευνα σε βάρος του Χάντερ Μπάιντεν.

Ο γιος του Μπάιντεν εργαζόταν για ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου από το 2014, όταν ακόμη ο πατέρας του ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επί Ομπάμα.

«Αν αυτές οι κατηγορίες ευσταθούν, τότε η βούληση του προέδρου Τραμπ να κάνει κατάχρηση της εξουσίας του και να ταπεινώσει τη χώρα μας δεν έχει όρια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν σε ανακοίνωσή του, απαιτώντας «τουλάχιστον» ο αμερικανός πρόεδρος να «δώσει στη δημοσιότητα αμέσως το αποµαγνητοφωνηµένο κείµενο της κλήσης, έτσι ώστε ο αμερικανικός λαός να μπορεί να κρίνει από μόνος του».

Η Wall Street Journal ανέφερε ότι μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος (whistleblower) υπέδειξε στις μυστικές υπηρεσίες την τηλεφωνική επικοινωνία. Ακόμη, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Τραμπ προέτρεψε τον Ζελένσκι περίπου οκτώ φορές να συνεργαστεί με τον Ρούντι Τζουλιάνι, τον προσωπικό δικηγόρο του, στην έρευνα.