Ο Απ. Τζιτζικώστας στην ομιλία του στο τελευταίο συνέδριο της ΝΔ. Η επιλογή του είχε και κομματικά χαρακτηριστικά | INTIMENEWS/ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
Επικαιρότητα

O Τζιτζικώστας νέος Επίτροπος της Ελλάδας στην ΕΕ

«Η επιλογή του κ. Τζιτζικώστα είναι μια επιλογή με πολιτικά χαρακτηριστικά, η οποία αναδεικνύει τη σημασία της Μακεδονίας και της Βόρειας Ελλάδας για την Ευρώπη», εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά την ανακοίνωση της επιλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον εκπρόσωπο της χώρας μας στη νέα Κομισιόν
Protagon Team

Είναι πλέον και επίσημο. Υστερα από εβδομάδες παραφιλολογίας και σεναρίων για το ποιον θα προτείνει η χώρα μας για τη θέση του Επιτρόπου στη νέα Κομισιόν, το μεσημέρι της Πέμπτης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης γνωστοποίησε πως ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας είναι η επιλογή της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη θέση του έλληνα Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μάλιστα θα υπάρξει και σχετική συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Τζιτζικώστα το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Η Ελλάδα θα προτείνει για την θέση του Επιτρόπου στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Απόστολο Τζιτζικώστα. O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη ενημερώσει σχετικά την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν», είπε ο κ. Μαρινάκης, περιγράφοντας τον κ. Τζιτζικώστα ως «ένα πρόσωπο με εμπειρία σε θεσμικούς ρόλους τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη, όπου το 2020 εξελέγη Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών. Ταυτόχρονα, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας είναι ένας νέος άνθρωπος που έχει εκλεγεί τρεις φορές με ποσοστά άνω του 50%», προσέθεσε ο κ. Μαρινάκης, για να συμπληρώσει:

«Η επιλογή του κ. Τζιτζικώστα είναι μια επιλογή με πολιτικά χαρακτηριστικά, η οποία αναδεικνύει τη σημασία της Μακεδονίας και της Βόρειας Ελλάδας για την Ευρώπη, ως μια περιοχή με στρατηγική θέση, διασυνδεσιμότητα και γεωπολιτική σημασία τόσο για τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όσο και ως βορειοανατολικό άκρο της Μεσογείου».

Αργότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μαρινάκης, τόνισε πως η θητεία του Μαργαρίτη Σχοινά στην αντιπροεδρία της Κομισιόν υπήρξε άψογη, αλλά δεν συνηθίζεται να ανανεώνεται η παρουσία ενός έλληνα επιτρόπου για δεύτερη πενταετία.

Υπογράμμισε δε τα πολιτικά χαρακτηριστικά της επιλογής του κ. Τζιτζικώστα σημειώνοντας πως ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας είναι «γέννημα θρέμμα της Νέας Δημοκρατίας», ο οποίος όμως εκλέγεται με ευρύτατη αποδοχή και επέμεινε στην και συμβολική σημασία της εκπροσώπησης της Bόρειας Ελλάδας στις ανώτερες θέσεις της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας.  Προφανώς είναι ένα θέμα που μετά την υποχώρηση των ποσοστών της ΝΔ στις πρόσφατες ευρωεκλογές, η κυβέρνηση θέλει να προβάλει επικοινωνιακά ώστε να υπάρξει μια πολιτική υπεραξία.

Είπε συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Να πω ένα δημόσιο ευχαριστώ στον κ. Σχοινά για τις πολύ σημαντικές υπηρεσίες που προσέφερε. Αυτό που συνέβαινε όλα τα χρόνια ήταν να μην έχουμε δεύτερη θητεία. Είναι μια επιλογή, μια νέα ευκαιρία με τα χαρακτηριστικά που περιέγραψα, στον κ. Τζιτζικώστα. Έναν άνθρωπο που ο κόσμος επιλέγει με υψηλά ποσοστά στην Κεντρική Μακεδονία. Ένας άνθρωπος γέννημα θρέμμα της ΝΔ, άνθρωπος και της Τοπικής Αυτοδιοίκηση και με διεθνή ευρωπαϊκή παρουσία, ένας νέος άνθρωπος που έχει καταφέρει να συνθέσει και να διατηρήσει αυτήν την εμπιστοσύνη από ψηφοφόρους που ανήκουν ιδεολογικά σε μεγαλύτερες επιμέρους ομάδες από αυτές που εκπροσωπεί η ΝΔ. Αυτό προσπαθεί να κάνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης που είναι γέννημα θρέμμα της ΝΔ και ως πρωθυπουργός προσπαθεί να βελτιώσει την καθημερινότητα ως πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων, με μία προσεκτική διεύρυνση να δώσει λύση στα μεγάλα προβλήματα. Επισημαίνω τον σημαντικό ρόλο της Μακεδονίας, της Βόρειας Ελλάδας και στην επόμενη πενταετία. Η Ελλάδα θέλει να είναι ακόμα πιο δυνατή τα επόμενα πέντε χρόνια στην Ευρώπη για να γίνουμε Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα».

Σε ερώτηση για το χαρτοφυλάκιο που θα έχει ο κ. Τζιτζικώστας, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε πως δεν το γνωρίζουμε, είναι απόφαση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα πρωταγωνιστεί και είναι όλο και πιο ισχυρή και μέσα στην Ευρώπη.