Ενα από τα σκηνικά καταστροφής που προκάλεσε ο τυφώνας | REUTERS/Minh Nguyen
Επικαιρότητα

Ο τυφώνας Γιαγκί αφήνει πίσω του δεκάδες νεκρούς στο Βιετνάμ

Ο τυφώνας διέσχισε προηγουμένως τη νότια Κίνα και τις Φιλιππίνες, σκοτώνοντας τουλάχιστον 24 άτομα και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους. Το καταστροφικό φαινόμενο εμφανίζεται όλο και πιο κοντά στην ακτή, εντείνεται πολύ πιο γρήγορα και παραμένει στη στεριά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα λόγω της κλιματικής αλλαγής
Protagon Team

Ο τυφώνας Γιαγκί, με τις κατολισθήσεις και τις πλημμύρες που προκάλεσε, σκότωσε τουλάχιστον 24 άτομα και τραυμάτισε άλλα 299 στο βόρειο Βιετνάμ το Σαββατοκύριακο, ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Οι Αρχές προειδοποίησαν ότι τη Δευτέρα θα σημειωθούν περισσότερες πλημμύρες.

Ο τυφώνας ήταν η πιο ισχυρή καταιγίδα στην Ασία φέτος και χτύπησε τη βορειοανατολική ακτή της χώρας το Σάββατο, γράφει ο Guardian. Σε αρκετές περιοχές έχει διακοπεί η παροχή ρεύματος και οι τηλεπικοινωνίες, κυρίως στο Κουάνγκ Νιν και στο Χαϊφόνγκ, ανέφερε η κυβέρνηση σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά την Κυριακή.

Η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε τη Δευτέρα για περισσότερες πλημμύρες και κατολισθήσεις, σημειώνοντας ότι οι βροχοπτώσεις κυμάνθηκαν μεταξύ 208 και 433 χιλιοστών σε αρκετές περιοχές τις τελευταίες 24 ώρες.

«Οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις βλάπτουν το περιβάλλον και απειλούν τη ζωή των ανθρώπων», ανέφερε σε έκθεσή του το Εθνικό Κέντρο Υδρομετεωρολογικών Προβλέψεων.

Ο Γιαγκί αποδυναμώθηκε σε τροπική καταιγίδα την Κυριακή. Ανάμεσα στα θύματά της ήταν μια τετραμελής οικογένεια που σκοτώθηκε όταν η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε την κατάρρευση μιας πλαγιάς πάνω σε ένα σπίτι στην ορεινή επαρχία Χόα Μπιν του βόρειου Βιετνάμ. 

Αλλοι καταπλακώθηκαν από πτώση δέντρων ή σκοτώθηκαν σε βάρκες που είχαν παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά, δήλωσε η υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών του υπουργείου Αμυνας. Το απόγευμα της Κυριακής, έξι άτομα, μεταξύ των οποίων ένα νεογέννητο βρέφος και ένα παιδί ενός έτους, σκοτώθηκαν σε κατολίσθηση στα βουνά του βορειοδυτικού Βιετνάμ. Η κατολίσθηση προκλήθηκε από έντονες βροχοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους.

Στον κόλπο Χα Λονγκ, ένα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, οι ψαράδες έπαθαν σοκ καθώς εξέταζαν τις ζημιές το πρωί της Κυριακής.

Η αρχή διαχείρισης καταστροφών ανέφερε ότι 30 πλοία βυθίστηκαν σε αγκυροβόλια σκαφών στην παράκτια επαρχία Κουάνγκ Νιν κατά μήκος του κόλπου Χα Λονγκ, ύστερα από σφυροκοπήματα από ισχυρούς ανέμους και κύματα.

Ο τυφώνας προκάλεσε επίσης ζημιές σε σχεδόν 3.300 σπίτια και περισσότερα από 120.000 εκτάρια καλλιεργειών στο βόρειο τμήμα της χώρας, ανέφερε η αρχή.

Πριν φτάσει στο Βιετνάμ, ο Γιαγκί διέσχισε τη νότια Κίνα και τις Φιλιππίνες, σκοτώνοντας τουλάχιστον 24 άτομα και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους, όπως γράφει ο Guardian.

Οι τυφώνες στην περιοχή σχηματίζονται όλο και πιο κοντά στην ακτή, εντείνονται πολύ πιο γρήγορα και παραμένουν στη στεριά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα λόγω της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο.