Ο στόχος εξ αρχής εμφανής. Να εικονογραφήσει την αντίστιξη: άλλο το 2010 και άλλο το 2018, άλλο ο Γιώργος Παπανδρέου και άλλος ο Αλέξης Τσίπρας. Ετσι, ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο Καστελόριζο την Τρίτη επέλεξε συνειδητά άλλο φόντο από εκείνου του περιβόητου διαγγέλματος Παπανδρέου την 23η Απριλίου 2010, προκειμένου εκείνος να μιλήσει για… τη μονάδα αφαλάτωσης που εξασφαλίζει τις ανάγκες υδροδότησης του νησιού. Επίσης έστειλε τα μηνύματά του στην απέναντι ακτή για το ελληνικό σθένος κλπ. Και άφησε το καλύτερο για το τέλος…
Οπως περήφανα υποσχέθηκε στο πανελλήνιο, οκτώ χρόνια μετά το διάγγελμα των «κακών μαντάτων του μνημονίου», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, θα είναι και πάλι από το Καστελόριζο που θα ανακοινώσει και τυπικά την έξοδο της Ελλάδας από την περιπέτεια των μνημονίων!
Εξάλλου όπως είχε πει κατά την υποδοχή του στο νησί, μπορεί σήμερα να μην έχει να κάνει κάποιο διάγγελμα, αλλά γενικά είναι «καλός χώρος για διαγγέλματα».
«Σήμερα, οκτώ χρόνια από τη μέρα που ο ελληνικός λαός άκουγε τα κακά μαντάτα των μνημονίων, φτάνουμε στις μέρες που πλέον αφήνουμε τα δύσκολα πίσω μας (…) βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την οριστική και αμετάκλητη έξοδο, καθαρή όπως ο καθαρός ουρανός του Καστελορίζου, από την εποχή της επιθετικής λιτότητας και της ασφυκτικής επιτροπείας που κόστισε πολύ… Μετά από χίλια κύματα, η Ελλάδα βρίσκει ξανά λιμάνι -λιμάνι απάγγιο και ασφαλές, ώστε να ξεκινήσουμε πλέον ένα νέο ταξίδι με πυξίδα τις ανάγκες και τα όνειρα αυτού του λαού», είπε ο Πρωθυπουργός.
«Θα μπορούσα να έλθω για να κάνω διάγγελμα, αλλά δεν θα το κάνω», ανέφερε σε μια αποστροφή της ομιλίας του, αναγνωρίζοντας ότι αυτό το όμορφο φόντο δεν το βρίσκει κανείς εύκολα. Αλλά όπως ξεκαθάρισε, δεν πήγε στο νησί για επικοινωνιακούς λόγους, για να «φτιασιδώσει κακόμορφα σχέδια, όπως έγινε στο παρελθόν».
Σημειολογικά η επιλογή του φόντου για την ομιλία του Πρωθυπουργού διέφερε κατά πολύ από εκείνη του Γιώργου Παπανδρέου το 2010, με τη μορφή της κυράς της Ρω να δεσπόζει στο πλάι του κ. Τσίπρα και τα καϊκια των ψαράδων του Καστελόριζου ακριβώς πίσω του.
Προς το παρόν το φόντο λοιπόν κρατήθηκε σκόπιμα διαφορετικό. Αλλά επειδή η «έξοδος» από τα μνημόνια πρέπει κάπως να εικονογραφηθεί ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα επιστρέψει στο νησί τον Αύγουστο. Και τότε ίσως να ψάξει ακόμα και το ίδιο πράσινο καραβάκι που υπήρχε πίσω από τον Γ. Παπανδρέου…
«Δεν παζαρεύουμε, δεν εκχωρούμε σπιθαμή των εδαφών της Ελλάδας»
Στην αναφορά του στα ελληνοτουρκικά, ο Πρωυπουργός σημείωσε το παράδειγμα καλής συνεργασίας που δίνουν οι τοπικές κοινωνίες στις δύο πλευρές, στο Καστελόριζο και αλλού, για να παρατηρήσει ότι κάποιες φορές είναι οι πολιτικές ηγεσίες που δεν ακολουθούν.
Η Ελλάδα, τόνισε, μπορεί να υπερασπιστεί και υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την εδαφική της ακεραιότητα, και «δεν διαπραγματεύουμε, δεν παζαρεύουμε, δεν εκχωρούμε σπιθαμή των εδαφών της. Από το Διδυμότειχο ως τη Γαύδο, και από τους Οθωνούς ως το Καστελόριζο», γιατί «η Ελλάδα ούτε απειλεί, αλλά ούτε φοβάται κανέναν».
Κατά την ομιλία του ο Πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στον εκλιπόντα σμηναγό Γιώργο Μπαλταδώρο. «Είχαμε την ατυχία να χάσουμε έναν από τους καλύτερούς μας πιλότους», είπε, υπογραμμίζοντας ότι ο πιλότος της Πολεμικής μας Αεροπορίας ανήκει πλέον στο Πάνθεον των Ηρώων μας, που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος.
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ένδειξη καλής θέλησης, το τηλεφώνημα που δέχθηκε από τον τούρκο ομόλογό του με αφορμή τον χαμό του σμηναγού, κινήσεις όμως που όπως συμπλήρωσε, πρέπει να έχουν συνέχεια.
Δεν πρέπει να γίνονται προκλητικές δηλώσεις και παρεμβάσεις, επανέλαβε και έστειλε προς την Άγκυρα «μήνυμα συνεργασίας αλλά και αποφασιστικότητας», όπως επί λέξει είπε. «Με την Ελλάδα δεν μπορεί κανείς να παίζει», ξεκαθάρισε και εξήγησε ότι η χώρα μας υπερασπίζεται διαχρονικές αξίες και θα το ξανακάνει με όποιο τρόπο και αν χρειαστεί.
Το μήνυμα από τη Ρω
Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας μετέβη στο νησί της Ρω, όπου προ ημερών σημειώθηκε το επεισόδιο με την απώθηση του τουρκικού ελικοπτέρου. Ο Πρωθυπουργός απέτισε φόρο τιμής στο μνημείο της Κυράς της Ρω, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές και έψαλε τον Εθνικό Ύμνο.
Απευθυνόμενος στην τοπική στρατιωτική δυναμη, ο κ. Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων: «Η παρουσία σας εδώ και η θητεία σας είναι μια πολύ ουσιαστική συνεισφορά στο λαό. Αισθάνεστε το δέος της υπεράσπισης της εθνικής μας κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας».