Από παλαιότερη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου | INTIMEnews
Επικαιρότητα

Ο Τσίπρας συγκάλεσε άρον άρον υπουργικό για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη

Εκτάκτως στις 13.00 η σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου για τις αλλαγές σε Αρειο Πάγο και αντιπροέδρους ΣτΕ
Protagon Team

Ωρες μετά την προσχηματική πρόσκληση του υπουργού Δικαιοσύνης στην αξιωματική αντιπολίτευση για συναινετική λύση στο ζήτημα των αλλαγών στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, ο Πρωθυπουργός συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του απερχόμενου σε λίγες εβδομάδες, υπουργικού συμβουλίου, στη μία μετά το μεσημέρι, προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η επιλογή του νέου Προέδρου και του νέου Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου καθώς και των τριών αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Οπως διεφάνη από  δηλώσεις δημοσιογράφων του φιλοκυβερνητικού Τύπου αργά χθες το βράδυ, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει στις επίμαχες αλλαγές, παρά το γεγονός ότι απομένει μόλις ένας μήνας  για τις εθνικές εκλογές.

«Τι φοβάστε στη ΝΔ;» ήταν το ερώτημα που απηύθυναν κυβερνητικές πηγές αντιδρώντας στην άρνηση της ΝΔ να συναινέσει στις αλλαγές στη Δικαιοσύνη.

Στη απάντησή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Νίκος Παναγιωτόπουλος, έκανε λόγο για εξόφθαλμα αντιθεσμική διαδικασία, στην οποία είναι αδύνατον να συναινέσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και για να τεκμηριώσει το «όχι» της ΝΔ επικαλέστηκε δημόσιες τοποθετήσεις επί του θέματος από διακεκριμένους συνταγματολόγους, καθηγητές Νομικών Σχολών.

Ακολούθησε η ανακοίνωση του Μαξίμου όπου μεταξύ άλλων επέμενε στον ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση Τσίπρα  έχει τη συνταγματική αρμοδιότητα, αλλά και τη νομική υποχρέωση να προχωρήσει στον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, μετά και την προεπιλογή της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής.

«Οι μάσκες έπεσαν για τη ΝΔ. Δε θέλουν τη συναινετική επιλογή, δε θέλουν την τήρηση του νόμου και του Συντάγματος. Γιατί άραγε;

Ποιος έχει λόγο να αρνείται τη συναινετική επιλογή;

Και τι σχέση μπορεί να έχει αυτή η σπουδή της ΝΔ με τις ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις στελεχών της;» διερωτάτο το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι απορρίφθηκε το προσκλητήριο ωριμότητας -όπως χαρακτήρισε το όψιμο κάλεσμα- που απηύθυνε στην αξιωματική αντιπολίτευση.

«Διαψεύδονται έτσι οι ελπίδες του νομικού κόσμου και των δικαστικών ενώσεων, που φάνηκε να το επικροτούν, από την αλαζονεία της ΝΔ που συμπεριφέρεται λες και έχουν ήδη διενεργηθεί και έχουν ήδη κερδηθεί οι επερχόμενες εθνικές εκλογές, προσβάλλοντας εντέλει τον ίδιο τον ελληνικό λαό», συμπλήρωσε ο υπουργός.