Στη Μάνδρα μετέβη λίγο πριν από τις 5 μ.μ. ο Αλέξης Τσίπρας επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου και παραγόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. H επίσκεψη πραγματοποιήθηκε 36 ώρες μετά το φονικό χτύπημα της θεομηνίας στη Δυτική Αττική –όπου η χώρα μας μέτρησε 16 νεκρούς–, προφανώς και υπό το βάρος της κριτικής που του ασκήθηκε για τον βαθμό ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού, αλλά και για την απουσία του σε περιπτώσεις ανάλογων καταστροφών (όπως πχ στη μεγάλη πυρκαγιά στον Κάλαμο τον περασμένο Αύγουστο με την καθυστερημένη αυτοψία που έκανε και τότε από αέρος).
Σύμφωνα με την ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Γιάννη Βασιλείου για την πορεία αντιμετώπισης των συνεπειών από τις φονικές πλημμύρες.
Τον κ. Τσίπρα συνόδευαν η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, στελέχη της Αυτοδιοίκησης, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βασίλης Καπέλιος και άλλοι κρατικοί παράγοντες.
Μετά τη Μάνδρα, ο κ. Τσίπρας μετέβη στο κέντρο επιχειρήσεων Ελευσίνας, όπου προήδρευσε μίας ακόμα σύσκεψης (φωτογραφίες κάτω)
Σε δηλώσεις προέβη ο Πρωθυπουργός μετά την πολύωρη σύσκεψη που είχε στο περιφερειακό Κέντρο της Δυτικής Αττικής.
«Είχαμε την ευκαιρία σήμερα να διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι το μέγεθος της καταστροφής. Είμαστε όλοι σοκαρισμένοι με ό,τι αντικρίσαμε», ανέφερε ο πρωθυπουργός. Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας δήλωσε: «Προφανώς πρόκειται για ένα σπάνιο και ακραίο καιρικό φαινόμενο. Ωστόσο, αυτό το ακραίο φαινόμενο λειτούργησε έτσι όπως λειτούργησε εξαιτίας της συσσωρευμένης αδράνειας, των συσσωρευμένων προβλημάτων κι ελλειμμάτων στα έργα υποδομής αλλά και στον χωροταξικό σχεδιασμό. Ένα φαινόμενο βεβαίως που δεν αφορά μόνο τη Δυτική Αθήνα αλλά και άλλες περιοχές της χώρας. Ας είναι αυτοί οι άνθρωποι που χάσαμε οι τελευταίοι. Ας αποτελέσει αυτό το έναυσμα για όλους μας προκειμένου να επιδείξουμε εγρήγορση για την αποκατάσταση των αναγκαίων υποδομών του χωροταξικού σχεδιασμού για να μην ξαναζήσουμε ποτέ ξανά τέτοια φαινόμενα.
»Σήμερα, στη σύσκεψη, πρωτίστως ασχοληθήκαμε με το επιχειρησιακό σκέλος και να μην ξεχνάμε ότι έχουμε ακόμα αγνοούμενους. Η προσπάθεια των ανδρών της Πυροσβεστικής και των εθελοντών είναι συγκινητική. Ας ελπίσουμε ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να βρούμε κι άλλους ανθρώπους εν ζωή. Να μην αυξηθεί άλλο ο αριθμός των νεκρών», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Μας απασχόλησε, επίσης, επιχειρησιακά η άμεση δυνατότητα αποκατάστασης των νοικοκυριών, η άντληση των υδάτων, η αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης και βεβαίως άμεση προτεραιότητα τα συνεργεία των μηχανικών για να καταγράψουν τις πληγές, τους πληγέντες», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
«Είναι δέσμευσή μας να προχωρήσουμε σε άμεση αποκατάσταση, επούλωση των πληγών κι αποκατάσταση των περιουσιών. Είτε αυτό αφορά νοικοκυριά είτε αυτό αφορά επιχειρήσεις. Θέλω να πιστεύω ότι η συντονισμένη αυτή προσπάθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης, της Πολιτικής Προστασίας θα έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Για τους ανθρώπους που χάσανε τους δικούς τους, για όλους εμάς που ζούμε ένα βαρύ πένθος, νομίζω ότι όλα τα άλλα έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Ας αποτελέσει επαναλαμβάνω το έναυσμα για εγρήγορση για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα συσσωρευμένων δεκαετιών», επισήμανε καταλήγοντας.
Η είδηση για τη μετάβαση του Πρωθυπουργού στις κατεστραμμένες γειτονιές της Μάνδρας διέρρευσε λίγο πριν από τις 15.00, εν μέσω οξείας κριτικής για την ανετοιμότητα της κυβέρνησης (ή μήπως την ανικανότητα;) να ανταποκριθεί με ένα συγκροτημένο σχέδιο στις ανάγκες των πληγέντων και για τις δηλώσεις επί δηλώσεων της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου.
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η ανακοίνωση ότι οι κηδείες των θυμάτων της βιβλικής καταστροφής στη Δυτική Αττικής θα γίνουν δημοσία δαπάνη.