Την αρχή είχε κάνει ο Πάνος Σκουρλέτης, ζητώντας να μη συζητηθεί το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ λόγω επικείμενου lockdown. Την σκυτάλη, πήρε την Τετάρτη στην Ολομέλεια ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορώντας την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως ότι «επιμένει» και φέρνει στην Βουλή ένα νομοσχέδιο για το οποίο δεν έχει γίνει «ουσιαστικός διάλογος» με όλους τους φορείς και ενώ η Βουλή λειτουργεί σε «ειδικό καθεστώς» και το οποίο «εγείρει» αντιδράσεις «εύλογες», σε «όλη την εκπαιδευτική κοινότητα».
Είναι ενδιαφέρον ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος μάλιστα έχει διατελέσει και Πρωθυπουργός της χώρας, αρνείται στην κυβέρνηση το δικαίωμα να νομοθετεί και να προωθεί τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει εκλεγεί, επικαλούμενος την πανδημία. Την κατηγόρησε ότι το κάνει «επίτηδες», ενώ στην κυρία Κεραμέως πρόσαψε ότι «εκμεταλλευόμενη την πανδημία» πέρασε «τροπολογίες» για την «εξίσωση» των πτυχίων ΑΕΙ με τα πτυχία των κολλεγίων τριετούς φοίτησης, κάτι που, όπως ισχυρίστηκε, εάν υπήρχε η δυνατότητα ονομαστικής ψηφοφορίας σε συνθήκες «κανονικότητας», ενδεχομένως να καταψήφιζαν και βουλευτές της συμπολίτευσης.
Πιο ενδιαφέρον ωστόσο έχει η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να ανασκευάσει τα όσα είπε στη συνέντευξή του το βράδυ της Τρίτης στον Alpha για το αποδεκτό ρίσκο μετάδοσης του ιού στις διαδηλώσεις και έχουν προκαλέσει ένα νέο επεισόδιο στην αντιπαράθεσή του με την κυβέρνηση. Ως γνωστόν, όταν ο δημοσιογράφος Αντώνης Σρόιτερ ρώτησε τον κ. Τσίπρα αν δέχεται «το ρίσκο να κολλήσουν κάποιοι άνθρωποι σε μια τέτοια συγκέντρωση στο όνομα της δημοκρατίας;», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε:
«Βεβαίως, δέχομαι το ρίσκο και γι’ αυτό θεωρώ ότι το ορθό θα ήταν η κυβέρνηση να μη φέρει τέτοια νομοσχέδιο που εγείρουν σημαντικές κοινωνικές αντιδράσεις μέσα σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μέσα στην πανδημία».
Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε στη Βουλή τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Ταραντίλη ότι διαστρέβλωσε τα λεγόμενά του στην ανακοίνωση που εξέδωσε και αναφέρθηκε σε «αθλιότητες» της κυβέρνησης.
Ανέφερε για παράδειγμα, ως «αθλιότητα» την «προσπάθεια» που έγινε το προηγούμενο Σάββατο να μην προβληθούν στις οθόνες της τηλεόρασης οι εικόνες από την Ικαρία, σχολιάζοντας ότι είναι «μάταιος κόπος» καθώς η «τεχνολογία δεν μπορεί να κρύψει την αλήθεια». Βέβαια οι εικόνες προβλήθηκαν και από την ΕΡΤ, αλλά ο κ. Τσίπρας έχει προφανώς κατασκευάσει μια αλήθεια που τον βολεύει. Επιπρόσθετα, εξάλλου επικαλέστηκε και πάλι την «ανάρτηση οδηγιών από τον αόρατο αρχισυντάκτη» της ΕΡΤ, για τη μη προβολή πλάνων από την Ικαρία και του τέως καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη, «με άλλους».
Ως άλλη «αθλιότητα», χαρακτήρισε την «προσπάθεια» της ΝΔ να «εξισώσει το κορονογλέντι της Ικαρίας» με την επίσκεψή του στην Πάτρα, όπου, «μπροστά σε κάμερες» και «τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας» συναντήθηκε με εκπροσώπους επαγγελματικών φορέων.
Τέλος, εξέφρασε τη «θλίψη» του για τις «μεθόδους» που χρησιμοποιεί ο κ. Ταραντίλης την απόπειρα «να αλλάξει τις λέξεις από τη συνέντευξη» που παραχώρησε στον Alpha, «προκειμένου να δημιουργήσει την εντύπωση» ότι «εγώ προσωπικά αναλαμβάνω το ρίσκο της επιδημιολογικής επιδείνωσης» από τις διαμαρτυρίες.
Όπως υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αυτό που είπε είναι ότι «δέχεται το ρίσκο» και γι’ αυτό «ζητά να μην προχωρήσει η νομοθέτηση που δημιουργεί αντιδράσεις».
Βρούτσης: Αθλιότητες Τσίπρα με fake news για την ΕΡΤ
Στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, λέγοντας ότι από αυτή την αναφορά, περί αποδεκτού ρίσκου, του κ. Τσίπρα «ανατρίχιασε όλος ο ελληνικός λαός». Παράλληλα ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι με την παρέμβασή του στη Βουλή ο κ. Τσίπρας όχι μόνο δεν κατάφερε να ανασκευάσει αλλά αντιθέτως «και πάλι, δικαιολόγησε και τη σημερινή συγκέντρωση και κάθε συγκέντρωση μέσα σε αυτό το περιβάλλον».
Ο κ. Βρούτσης απέκρουσε τις «αθλιότητες» που καταλόγισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση λέγοντας πως «αθλιότητα είναι το να μην παραδέχεσαι ότι υπάρχει πρόβλημα με την πανδημία σε όλο τον κόσμο, όπως και στη χώρα μας. Το να λες ότι υπάρχει πρόβλημα σοβαρό και την ίδια στιγμή να εγκαλείς την κυβέρνηση γιατί παίρνει μέτρα. Αυτό είναι αθλιότητα, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Αθλιότητα είναι να λες έναν μονόλογο, ότι η κυβέρνηση φέρνει ένα νομοσχέδιο χωρίς διάλογο, τη στιγμή που αυτή η κυβέρνηση έχει για το νομοσχέδιο αυτό δεσμευτεί και προεκλογικά και είναι νομοσχέδιο με το οποίο έγινε ο πιο εκτενής σε χρόνο διάλογος και με κοινωνικούς φορείς και με την πανεπιστημιακή κοινότητα και κοινοβουλευτικός διάλογος, ο προβλεπόμενος μέσα από τη διαδικασία». Επίσης «αθλιότητα, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, είναι να έρχεται ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και να υιοθετεί άκριτα fake news, τα οποία κυκλοφορούν, χαρτάκια που θα μπορούσε να τα κατασκευάσει ο οποιοσδήποτε για την ΕΡΤ και να τα παραδέχεται ως πραγματικό γεγονός. Αυτές είναι οι αθλιότητες! Αυτό είναι ντροπή!».
Ταραντίλης: Αφήνουμε τα συμπεράσματα στους πολίτες
Στον κ. Τσίπρα απάντησε άμεσα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισημαίνοντας ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν καταλαβαίνει ότι το δέχομαι την ευθύνη σημαίνει και το αναλαμβάνω την ευθύνη.
«O κ. Τσίπρας σήμερα στη Βουλή προσπάθησε να ανασκευάσει τη χθεσινή δήλωσή του, ότι δέχεται το ρίσκο να κολλήσουν κορονοϊό κάποιοι άνθρωποι σε μια συγκέντρωση. Από τη δήλωσή του στη Βουλή προκύπτει σαφώς ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης την έννοια της πολιτικής ευθύνης. Κατά τον κ. Τσίπρα “δέχομαι την ευθύνη” δεν σημαίνει “αναλαμβάνω την ευθύνη”. Αφήνουμε τα συμπεράσματα στους πολίτες.
Τον ρωτάμε επίσης ευθέως: Από τη στιγμή που δέχεται το ρίσκο, ποια είναι η θέση του για την προγραμματιζόμενη αυριανή συγκέντρωση; Θα συμμετάσχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή και σε άλλες διαδηλώσεις, τη στιγμή που η κοινωνία δίνει σκληρή μάχη για την ανάσχεση της πανδημίας;»