Ηταν μια ομιλία του Αλέξη Τσίπρα σε κομματικό ακροατήριο, στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Και αν ο Πρωθυπουργός συνηθίζει να «διανθίζει» τον λόγο του στη Βουλή με κορώνες, απειλές και άλλα εχθροπαθή κατά της αντιπολίτευσης, μπορεί κανείς να φανταστεί τι είπε απέναντι σε πειθαρχημένους χειροκροτητές –παρεμπιπτόντως έθεσε και τέτοιο ζήτημα, «πειθαρχίας» και καταπολέμησης «προσωπικών στρατηγικών» ο κ. Τσίπρας.
Ηταν, λοιπόν, μια ομιλία 47 λεπτών στην Κεντρική Επιτροπή, γεμάτη με κατηγορίες για το «παλιό» πολιτικό σύστημα, δραματικές προειδοποιήσεις για «παλινόρθωσή του», φωνές για «ακροδεξιό παραλήρημα», για την κυβέρνηση Σαμαρά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για τα κακά ΜΜΕ και τους «μηχανισμούς του ψέματος, της λάσπης και της προπαγάνδας» κλπ.
Ολα αυτά, για να ακούσουμε στο τέλος ότι το κόμμα χρειάζεται νέα ώθηση εν όψει των εκλογικών μαχών και έτσι πρέπει γενικός γραμματέας να οριστεί ο απερχόμενος προφανώς υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, αντικαθιστώντας τον Παναγιώτη Ρήγα. Η μετάθεση του κ. Σκουρλέτη στην Κουμουνδούρου, ανοίγει και επισήμως την συζήτηση για ανασχηματισμό.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η παράταξη «χρειάζεται μια νέα ώθηση στην αυγή της νέας εποχής», προσθέτοντας ότι είναι απαραίτητο ένα ισχυρό μήνυμα ότι «το κόμμα για εμάς είναι προτεραιότητα, και αναπόσπαστο κομμάτι στην προσπάθεια για την ενίσχυση της πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας».
» Και ότι κανένα αξίωμα κυβερνητικό ή όποιο άλλο δεν έχει για μας μεγαλύτερη αξία από αυτά τα αξιώματα που προσδιορίζονται από τη συλλογική μας βούληση τη συλλογική κομματική μας λειτουργία. Γι’ αυτό προτείνω τον πρώτο τη τάξει υπουργό της κυβέρνησης για τη θέση του γενικού γραμματέα της ΚΕ» σημείωσε.
Ο Πάνος Σκουρλέτης είναι ο νέος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας η ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Ο κ. Σκουρλέτης έλαβε 126 ψήφους, 18 ψήφισαν λευκό, σε σύνολο 144 ψήφων.
Τι ώθηση θα δώσει ο κ. Σκουρλέτης; Απομένει να αποδειχθεί. Αλλά ο κ. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά ότι «χρειαζόμαστε κόμμα δυνατό, ενωμένο, ανοιχτό, με εσωτερική δημοκρατία αλλά και πειθαρχία», παρατηρώντας ότι δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές προσωπικές στρατηγικές ή πρόσωπα να καρπώνονται τη συλλογική προσπάθεια. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα πρέπει να αποτραπούν «με όλη τη δημοκρατική αυστηρότητα αν χρειαστεί, είτε προσωπικές στρατηγικές, είτε συσπειρώσεις χωρίς αρχές και εκφάνσεις ατομικής ιδιοποίησης της συλλογικής κομματικής δουλειάς».
Ποιους να εννοούσε άραγε;
Κατά τα άλλα η ομιλία του κ. Τσίπρα στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ είχε όλα τα αναμενόμενα πανηγυρικά χαρακτηριστικά για την έξοδο από τα μνημόνια. Είπε εξάλλου ότι είναι «η πρώτη συνεδρίαση κεντρικής επιτροπής κόμματος» στη μεταμνημονιακή περίοδο…
«Η έξοδος από τα μνημόνια, είναι ένας κρίσιμος, ιστορικός, μεγάλος σταθμός, δεν είναι το τέλος, αλλά η αφετηρία μιας νέας εποχής για τη χώρα», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Τόνισε ότι «το όραμα μας για την Ελλάδα, μετά και από την εμπειρία στη μεγάλη αυτή μάχη για την έξοδο από τα μνημόνια, είναι πλέον ακόμα πιο ισχυρό και συγκροτημένο».
Υποσχέθηκε δε ότι η Ελλάδα θα γίνει μια σύγχρονη, προοδευτική, ευρωπαϊκή χώρα, στην οποία πρωταγωνιστές είναι οι ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας, ο εργαζόμενος κόσμος, ο κόσμος του μόχθου, της επιστήμης, του πολιτισμού, οι νέες και οι νέοι.
«Δεν οραματιζόμαστε μια Ελλάδα στην οποία την ώρα που εκτοξεύονται τα επιχειρηματικά κέρδη, οι εργαζόμενοι θα αμείβονται με χαρτζιλίκια, θα είναι αδήλωτοι, ανασφάλιστοι και διαρκώς αναλώσιμοι», σχολίασε και υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε μια ανεργία που «επί Σαμαρά είχε αγγίξει ακόμα και το 28% και σήμερα βρίσκεται στο 19,5%».
«Ενισχύθηκαν οι μορφές πλήρους απασχόλησης, έναντι της ελαστικής. Μένει βεβαίως πολύ μεγάλη προσπάθεια ώστε να επικρατήσει συνολικά η πλήρης εργασία στο σύνολο των συμβάσεων», τόνισε.
Ο Πρωθυπουργός είπε ότι «συνεχίζουμε, με την αύξηση του κατώτατου μισθού, την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους», «την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων», για να σχολιάσει: «Όλα αυτά δεν συνιστούν ιδεοληπτική εμμονή της Αριστεράς, όπως μας κατηγορεί ο νεοφιλελεύθερος οπαδός των μνημονίων κύριος Μητσοτάκης». Αντίθετα. Τόνισε ότι είναι στοιχειώδεις κανόνες κοινωνικής δικαιοσύνης, αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας απέναντι στον εργαζόμενο κόσμο.