Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε φροντίσει να μην τοποθετηθεί σχετικά με τις προκλητικές δηλώσεις που έκανε ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας «επιζήμια» για τη χώρα του τη Συνθήκη της Λωζάνης, προτού πραγματοποιηθεί το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ). Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης όμως, η οποία ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «αμφισβήτηση» της Συνθήκης της Λωζάνης από την πλευρά του Ερντογάν και έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς την τουρκική πλευρά.
Προειδοποίησε ότι «η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης που ρύθμισε ξεκάθαρα και οριστικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το καθεστώς του Αιγαίου και των νησιών του, είναι επικίνδυνη τόσο για τις σχέσεις των δύο χωρών μας όσο και για την ευρύτερη περιοχή».
Εσπευσε να σημειώσει ότι «ανεξάρτητα από τις πραγματικές αιτίες που προκαλούν παρόμοιες δηλώσεις αμφισβήτησης της διεθνούς νομιμότητας, η Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο». Καταλήγοντας τόνισε ότι «θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε με συνέπεια και αποφασιστικότητα τον ρόλο της Ελλάδας, ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας σε μία εύθραυστη περιοχή. Ως χώρας που υπερασπίζεται σταθερά τα κυριαρχικά της δικαιώματα επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου».
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας κατά την συνεδρίαση, ενημερώθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών, τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ για τις εξελίξεις όσον αφορά σε ζητήματα ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.
Αυτή η κινητοποίηση σε εθνικό επίπεδο, με δηλώσεις να προέρχονται από στελέχη των πολιτικών κομμάτων, προκλήθηκε από την ομιλία του τούρκου προέδρου, ο οποίος αμφισβήτησε τη Συνθήκη του 1923 η οποία όρισε τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας, ενώ παράλληλα ισχυρίστηκε ότι ο τουρκικός λαός ουσιαστικά εξαπατήθηκε από το κεμαλικό καθεστώς και τον Ισμέτ Ινονού που υπέγραψαν τη συμφωνία.
Πάντως, η πρωτοφανείς δηλώσεις του κ. Τσίπρα προκάλεσαν την αντίδραση της τουρκικής αντιπολίτευσης. Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου χαρακτήρισε «απαράδεκτη» και «λανθασμένη» τη δήλωση Ερντογάν. Ωστόσο, εκμεταλλεύτηκε τη συγκυρία για να ασκήσει κριτική στον τούρκο πρόεδρο λέγοντας «ας κοιτάξει τα 16 νησιά που επί της εποχής του παραδόθηκαν και όπου υψώθηκε η ελληνική σημαία».
Αντίστοιχα και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Οζτούρκ Γιλμάζ δήλωσε ότι «εκείνοι που είχαν καθίσει σε κείνο το τραπέζι (διαπραγματεύσεις για τη Συνθήκη της Λωζάνης) είχαν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, αλλά δεν έχουν κάνει το ίδιο αυτοί που έχουν την εξουσία εδώ και 14 χρόνια. Τα 16 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο είναι υπό την κατοχή της Ελλάδας όχι επειδή τα έδωσαν αυτοί που βρίσκονταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της Λωζάνης, αλλά λόγω της ανικανότητας αυτών που έχουν σήμερα την εξουσία».
Από την πλευρά της η Γκιουλσούν Μπιλκγεχάν, εγγονή του Ινονού τόνισε ότι «η εν λόγω Συνθήκη είναι ο τίτλος ιδιοκτησίας της Τουρκικής Δημοκρατίας και πιστοποιητικό τιμής για εκείνους που την υπέγραψαν», καλώντας τον Ερντογάν «να διαβάσει ένα πραγματικό βιβλίο ιστορίας που να βασίζεται σε έγγραφα για τη Λωζάνη και τον Ισμέτ Ινονού για να μάθει πώς συνήφθη η συνθήκη».