Ο Πρωθυπουργός φέρνει τη ρύθμιση για την α΄ κατοικία χωρίς συμφωνία με τους δανειστές | INTIMEnews
Επικαιρότητα

Ο Τσίπρας πιο κοντά στη «λύση» των εκλογών: καταθέτει μονομερώς τη ρύθμιση για την α’ κατοικία

Ρήξη με τους Θεσμούς φέρνει η μονομερή κατάθεση από την κυβέρνηση της νομοθετικής ρύθμισης για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη και μολονότι δεν έχει υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους. Αυτό πυροδοτεί σενάρια για πρόωρες εκλογες
Protagon Team

Ως «σκληρός» απέναντι στους Θεσμούς επιχειρεί να εμφανιστεί τώρα ο Αλέξης Τσίπρας, με φόντο τη διαφωνία κυβέρνησης και εταίρων για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη για την προστασία της α’ κατοκίας. Οπως έγινε γνωστό την Τετάρτη από αρμόδιες πηγές του Μαξίμου, την Παρασκευή 22 Μαρτίου η κυβέρνηση θα καταθέσει μονομερώς ρύθμιση που θα είναι στη βάση της συμφωνίας με τους τραπεζίτες –μια συμφωνία που ήδη έχουν απορρίψει οι εταίροι, έχοντας παραπέμψει για τα περαιτέρω στο EuroWorking Group της 25ης Μαρτίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, μέχρι τότε η συζήτηση με τους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος θα συνεχιστεί για την αποσαφήνιση τεχνικών λεπτομερειών.

Το συμπέρασμα πάντως είναι ότι το χάσμα με τους Θεσμούς παγιώνεται (αν δεν διευρύνεται) και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, το «σενάριο» μίας νέας παράτασης -πέραν της 25ης Μαρτίου- για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την έγκριση των «δόσεων» των 970 εκατ. ευρώ, φαντάζει ως το επικρατέστερο.

Υπό αυτό το πρίσμα, αναλυτές εκτιμούν ότι μια σύγκρουση κυβέρνησης – εταίρων, για ένα τόσο λαϊκό ζήτημα μάλιστα όπως η προστασία της α’ κατοικίας, μπορεί να προσφέρει στον κ. Τσίπρα την τέλεια ευκαιρία για προσφυγή στις κάλπες, έχοντας την κατάλληλη στιγμή ενδυθεί και πάλι τον μανδύα του συγκρουσιακού-αντιμνημονιακού με τον οποίο πήρε την εξουσία.

Κοστέλο: Εχουμε δρόμο ακόμη

Την απόσταση κυβέρνησης – Θεσμών επιβεβαίωσε άλλωστε και ο επικεφαλής των τεχνοκρατών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, Ντέκλαν Κοστέλο, μιλώντας την Τετάρτη σε συνέδριο της Κομισιόν και του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για τη συμμετοχή της χώρας μας στις διαδικασίες του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

«Αισιοδοξούμε ότι θα βρούμε λύση, αλλά έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε. Εργαζόμαστε για έγκαιρη ολοκλήρωση της συμφωνίας έως το Eurogroup της 5ης Απριλίου», ανέφερε συγκεκριμένα. «Οι συζητήσεις συνεχίζονται. Πρέπει να εξετάσουμε μια σειρά από περίπλοκα τεχνικά θέματα», αλλά «πρέπει και να ληφθεί υπόψη το δημοσιονομικό κόστος», τόνισε, καθώς όπως επεσήμανε, «το νέο πλαίσιο θα κοστίσει στον προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ φέτος και 200 εκατ. ευρώ του χρόνου, φθάνοντας συνολικά τα 800 εκατ. ευρώ έως το 2022».

Ο κ. Κοστέλο επιβεβαίωσε ότι οι θεσμοί έχουν έντονες ανησυχίες για το νέο σχήμα προστασίας της πρώτης κατοικίας, φοβούμενοι ότι θα επαναληφθούν τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά την εφαρμογή του νόμου Κατσέλη.

«Έχει σημασία ο σχεδιασμός του νέου πλαισίου. Ο νόμος Κατσέλη οδήγησε σε έμφραγμα στα δικαστήρια. Πρέπει να ξεπεραστούν τα προβλήματα που υπήρχαν στον νόμο Κατσέλη», υπογράμμισε, ενώ έκανε λόγο για πολλές υπερχρεωμένες «εταιρείες-ζόμπι», που πρέπει να κλείσουν, όπως και άλλες που πρέπει να βοηθηθούν για να γίνουν βιώσιμες.

Ανάμεσα σε άλλα ο Ντέκλαν Κοστέλο επισήμανε στην παρέμβασή του την ανάγκη να διευρυνθεί η φορολογική βάση (να μειωθεί δηλ. το αφορολόγητο) ώστε να μειωθούν φόροι και εισφορές, καθώς και να αποπληρωθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς ιδιώτες και να τονωθούν οι δημόσιες επενδύσεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι θεσμοί εγείρουν σοβαρές ενστάσεις για κρίσιμες μέριμνες της συμφωνίας κυβέρνησης-τραπεζών για το σχήμα που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη.

Ακανθώδες σημείο φαίνεται να είναι η πρόθεση της κυβέρνησης να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας και τα επιχειρηματικά δάνεια με ενέχυρο πρώτη κατοικία.

Κατά πληροφορίες η κυβέρνηση εξετάζει, προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις, τη μείωση του ορίου προστασίας επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου από τις 250.000 ευρώ στις 175.000 ευρώ για τους συγκεκριμένους δανειολήπτες.

Πιέσεις ασκούνται ακόμη προκειμένου να τεθούν αυστηρότερα κριτήρια για τη συνολική περιουσία του δανειολήπτη. Βάσει των πληροφοριών οι δανειστές ζητούν το κριτήριο που αφορά το ύψος των καταθέσεων να μειωθεί στις 20.000 ευρώ, από 65.000 ευρώ που προέβλεπε η κυβερνητική πρόταση και στις 25.000 ευρώ για τη λοιπή ακίνητη περιουσία του (πλην της πρώτης κατοικίας), από 260.000 ευρώ που πρότεινε η ελληνική πλευρά.

Επίσης φέρονται να ζητούν το υπόλοιπο της οφειλής για το στεγαστικό δάνειο με ενέχυρο την α’ κατοικία να ανέρχεται στις 100.000 ευρώ και όχι στις 130.000 ευρώ και το προστατευόμενο ύψος της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας, να είναι έως τα 230.000 ευρώ για πενταμελή οικογένεια και όχι στα 250.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μονομερή κατάθεση της ρύθμισης για την προστασία της α’ κατοικίας, «μεταφράζεται» ως μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Πρωθυπουργό να αποτινάξει τον χαρακτηρισμό του «yesman» στα αιτήματα των Βρυξελλών, επιμένοντας ταυτόχρονα στο αφήγημα περί οριστικής εξόδου από τα μνημόνια.