Θέματα εσωτερικής λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ, με συγκεκριμένους μάλιστα αφορισμούς –«δεν αναγνωρίζω τάσεις»–, που δύσκολα μπορούν να περάσουν απαρατήρητοι σε ένα κόμμα που γεννήθηκε μέσα από τη σύνθεση «συνιστωσών», έθεσε την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας, στην ήδη πολυσυζητημένη –για το «δεν κοιμάμαι τα βράδια»– συνέντευξη στην Ολγα Τρέμη.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ουσιαστικά την αυτοδιάλυση των τάσεων, ξεκαθαρίζοντας ότι το κόμμα είναι αυτός.
«Εγώ εξελέγην σε αυτές τις εκλογές από την κάλπη και τη συμμετοχή 150.000 ανθρώπων εκ των οποίων οι 110.000 είναι νέα μέλη. Ενεγράφησαν νέα μέλη την ημέρα της κάλπης. Και εξελέγην με ένα ποσοστό πάνω από 99%», είπε, προσπερνώντας βέβαια ότι ήταν ο μοναδικός υποψήφιος.
Ο ίδιος συνέχισε: «Δεν καταλαβαίνω τι νόημα και τι αξία έχει κάποιοι να συγκροτούν τάση, αυτοεπονομαζόμενοι ως “προεδρικοί”. Οι άλλοι τι είναι, λοιπόν; Θεωρώ ότι το σημαντικότερο που έχουν να κάνουν όλες οι τάσεις και όλα τα ρεύματα ιδεών που λειτουργούν στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, το μεγαλύτερο καλό που έχουν να κάνουν για το κόμμα είναι είτε να ανασχηματιστούν, είτε να ανασυντεθούν, είτε να αυτοκαταργηθούν για να πάμε όλοι μαζί μπροστά την επόμενη μέρα συγκροτώντας ένα κόμμα το οποίο θα είναι το κόμμα των μελών του, στο οποίο δεν θα υπάρχουν ομάδες και φατρίες, στο οποίο θα υπάρχουν στελέχη που άξια θα αναδεικνύονται και δημοκρατικά θα επιλέγονται, με έναν στόχο πια που είναι έξω από το κόμμα και είναι η νίκη στις επόμενες εκλογές. Η προοδευτική διακυβέρνηση για να ανταποκριθούμε στις μεγάλες προσδοκίες του λαού μας».
Μάλιστα ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «κακώς εννοούμενη δημοκρατία» και στρεβλή λειτουργία της –μια άλλη ενδιαφέρουσα θέση για ένα κόμμα που ομνύει στη δημοκρατία κλπ– λέγοντας ότι αυτά ταλαιπώρησαν τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Δεν αναγνωρίζω, δεν σκέφτομαι, δεν με απασχολεί η έννοια των ομάδων, των ομαδοποιήσεων και των τάσεων στον τρόπο που θα δουλέψουμε από εδώ και στο εξής. Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ από την κακώς ευνοούμενη δημοκρατία, διότι η δημοκρατία είναι αξία και πλουραλισμός, αλλά ορισμένες φορές υπάρχει και μια στρεβλή λειτουργία. Οι τάσεις λοιπόν πρέπει να είναι ρεύματα ιδεών, πρέπει να αναδιατάσσονται, να μετασχηματίζονται, να ανασυνθέτονται. Και όταν ένα κόμμα πλουραλιστικό, πλειοψηφίας και μειοψηφίας παίρνει όμως δημοκρατικά μια απόφαση, την επόμενη μέρα την απόφαση αυτή την υλοποιεί από τον πρώτο έως τον τελευταίο», είπε.
Επιτέθηκε δε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, de facto ηγέτη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι δεν τον απασχολεί τι θέλει να κάνει.
«Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για μένα είναι ένας πολύ χρήσιμος συνεργάτης. Είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην προηγούμενη κυβέρνηση και τον θεωρώ συνεργάτη μου, ανεξάρτητα από το εάν ανήκει ή θα θελήσει να ανήκει σε μειοψηφίες, πλειοψηφίες, στο κέντρο, στην αριστερά, στη δεξιά του κόμματος, δεν με απασχολεί. Ειλικρινά σας λέω, δεν με απασχολεί», είπε.