Πάντα ο αντιπολιτευτικός λόγος είχε στοιχεία υπερβολής, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας κάπου ξεπέρασε κάποια όρια. Την Τετάρτη κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση για ιδιότυπο «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα».
Σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, η οποία έγινε δια ζώσης γιατί όπως εξήγησε «σε ό,τι μας αφορά, δεν θα συνεχίσουμε να δείχνουμε ανοχή», ο κ. Τσίπρας επέμεινε ότι η κυβέρνηση θέλει να επιβάλει «ένα καθεστώς» –μια λέξη επίσης βαριά, ιδίως όταν διατυπώνεται από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε συνδυασμό με τη λέξη «πραξικόπημα».
«Το ξεκαθάρισα τη προηγούμενη εβδομάδα, το κάνουμε πράξη σήμερα με τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, θα το κάνουμε πράξη και σε κάθε συνεδρίαση από δω και στο εξής», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί η πανδημία να λειτουργεί ως διαρκές άλλοθι για τη περιστολή της κοινοβουλευτικής λειτουργίας και της ίδιας της δημοκρατίας».
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «επέλεξε να εργαλειοποιήσει τη πανδημία, τον εύλογο φόβο των ανθρώπων, την ανάγκη για μέτρα προφύλαξης, προκειμένου να επιβάλει ένα καθεστώς. Εδώ και ενάμισι χρόνο παρακάμπτει θεσμοθετημένες διαδικασίες ελέγχου με πρόσχημα την έκτακτη ανάγκη, ώστε να σπαταλά δημόσιο χρήμα σε ημέτερους και μέσα ενημέρωσης της αρεσκείας της. Και να νομοθετεί με διαδικασίες πρωτοφανείς και τη Βουλή σε καθεστώς υβριδικής λειτουργίας, ώστε να περνά με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις -ακόμη και από τους δικούς της βουλευτές- βαθιά αντιλαϊκές πολιτικές».
Ξεκαθάρισε την αντιπολιτευτική τακτική του κόμματός του λέγοντας: «Θα τους ταράξουμε στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, ακόμη και αν επιθυμούν να μένει αναπάντητος. Θα καταθέτουμε τις ερωτήσεις ξανά και ξανά. Και θα είμαστε και οι 86 βουλευτές σε καθημερινή βάση παρόντες…Θα απέχουμε μόνο από τις ονομαστικές ψηφοφορίες όσο επιμένουν να βιάζουν τη κοινοβουλευτική λειτουργία. Όσο επιμένουν να μετατρέπουν το εσωκομματικό τους πρόβλημα σε πρόβλημα δημοκρατίας».