Ενας φημισμένος καθηγητής που ήδη έχει βγάλει… πόρισμα για το ποιος (δεν) ευθύνεται για τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου, ο Γιόχαν Γκέοργκ Γκολντάμερ, προσεκλήθη από τον Αλέξη Τσίπρα να αναλάβει αυτό που ο Πρωθυπουργός αποκάλεσε στις εξαγγελίες του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, «ανεξάρτητη επιτροπή διερεύνησης των αιτιών της τραγωδίας».
Σε όρους πολιτικής επικοινωνίας, οι εξαγγελίες του κ. Τσίπρα ήταν μια φυγή προς τα εμπρός. Φυσικά υπήρχε η αποποίηση ευθυνών και η επίθεση στην αντιπολίτευση, αλλά υπήρξε και η ανακοίνωση για την κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και δημιουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών –που κι αυτή θα υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών βέβαια. Μαζί λοιπόν με τις εξαγγελίες και τις επιθέσεις κατά της ΝΔ, ο κ. Τσίπρας πέταξε και το πυροτέχνημα.
Φιλοτεχνώντας την εικόνα μιας κυβέρνησης που δεν θέλει να κρυφτεί και αντιθέτως θέλει να ψάξει τα αίτια της καταστροφής, ανακοίνωσε ότι ο «διεθνούς εμβέλειας και κύρους ειδικός στις πυρκαγιές» καθηγητής Γκολντάμερ θα αναλάβει την επιτροπή διερεύνησης της τραγωδίας.
Ποιος είναι όμως ο καθηγητής Γκολντάμερ;
Είναι όντως ένας επιστήμονας με περγαμηνές. Είναι καθηγητής «Οικολογίας των Πυρκαγιών» στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ, και επικεφαλής του «Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών» (Global Fire Monitoring Center) του ΟΗΕ.
Είναι όμως επίσης αυτός που πριν από έξι ημέρες, στις 4 Αυγούστου, έδινε συνέντευξη –πού αλλού;– στο κρατικό ΑΠΕ-ΜΠΕ και ξεκαθάριζε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία απολύτως ευθύνη για τους νεκρούς –οι οποίοι παρεμπιπτόντως έφθασαν τους 93…
Και σε αυτή τη συνέντευξη ο καθηγητής Γκολντάμερ υιοθετούσε και αυτός το αφήγημα της κυβέρνησης περί ευθύνης της άναρχης δόμησης για την τραγωδία.
Χαρακτηριστικές –και για το ύφος της συνέντευξης– κάποιες ερωταπαντήσεις:
Ηταν δυνατή η εκκένωση στο Μάτι κατά την γνώμη σας;
«Οχι, σε αυτές τις συνθήκες το τυχόν σχέδιο εκκένωσης δεν θα μπορούσε να έχει λειτουργήσει. Η φωτιά επεκτάθηκε πάρα πολύ γρήγορα και με μεγάλη δριμύτητα
Ποιοι άλλοι παράγοντες οδήγησαν σε αυτήν τραγωδία κύριε καθηγητά. Δεν συνέβαλαν η άναρχη δόμηση, οι στενοί, αδιέξοδοι δρόμοι;
«Σαφώς και συνέβαλαν…»
Μπορούσε η ελληνική κυβέρνηση να αποτρέψει την τραγωδία;
« Όχι, δεν ήταν αποτρέψιμη υπό τις δεδομένες συνθήκες, στη δημιουργία των οποίων συνέβαλε ολόκληρη η κοινωνία. Αυτό είναι το καθοριστικό. Πρέπει να διαπιστώνονται συλλογικά οι αιτίες και να αντιμετωπίζονται συλλογικά»…