| Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Επικαιρότητα

Ο Τσίπρας επιμένει στο χαρτί της επανακρατικοποίησης της ΔΕΗ

Εξι χρόνια μετά τη μεταβίβαση της επιχείρησης στο γνωστό υπερταμείο και τη χρηματιστηριακή απαξίωσή της, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε την ανάγκη το ελληνικό Δημόσιο να ανακτήσει τον έλεγχό της
Protagon Team

Υιοθετώντας τον γνωστό του αντιπολιτευτικό τόνο –με γενικόλογη ρητορική περί «συμφερόντων» που βρίσκονται απέναντι στους πολίτες και ξεχνώντας αυτό που του καταλογίζει η σημερινή κυβέρνηση, ότι ο ίδιος ως Πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί το 2016 να ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ, ως αποτέλεσμα του δικού του τρίτου μνημονίου–, ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποιίησε συνέντευξή του στον ιστότοπο  iEnergeia.gr, για να επαναφέρει την… απόφασή του να επανέλθει στο ελληνικό Δημόσιο το 51% της επιχείρησης ηλεκτρισμού.

«Η κυβέρνηση εδώ και έναν χρόνο ταΐζει τον μηχανισμό της αισχροκέρδειας με την φορολογική αφαίμαξη των πολιτών από τους έμμεσους φόρους. Πρόκειται για μία συνειδητή, στρατηγική επιλογή του κ. Μητσοτάκη, ακριβώς επειδή δεν τολμά να προχωρήσει στις απαιτούμενες κινήσεις που θα μειώσουν πραγματικά το κόστος της ενέργειας, αλλά έρχονται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα του καρτέλ», υποστήριξε για να χαρακτηρίσει ακολούθως «τρικυμία εν κρανίω» τις προτάσεις της κυβέρνησης για την αλλαγή των καυστήρων, με τους πολίτες να πληρώνουν την ασυνεννοησία που επικρατεί.

«Η ΔΕΗ θα επανακρατικοποιηθεί, αυτή τη φορά θα χάσουν τα συμφέροντα, οι πολίτες έχουν χάσει ήδη πολλά», ανέφερε, προσπερνώντας το γεγονός ότι το αυτός, το 2016, είχε οδηγήσει το μεγαλύτερο μέρος της ΔΕΗ στο ΤΑΙΠΕΔ, ότι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε δεσμευτεί ώστε το 51% της κρατικής συμμετοχής να πέσει στο 34% και ότι η μετοχή της επιχείρησης είχε κατρακυλήσει στο 1 ευρώ.

Κατά τα άλλα και μιλώντας για τα αίτια της κρίσης, ο κ. Τσίπρας παραδέχτηκε έστω ότι αυτή είναι πανευρωπαϊκή, ωστόσο, επέμεινε πως «η κρίση αυτή μεγεθύνθηκε δυσανάλογα στην Ελλάδα και οι συνέπειές της πολλαπλασιάστηκαν εξαιτίας των επιλογών και της εσκεμμένης αδράνειας της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η βίαιη και χωρίς σχέδιο απολιγνιτοποίηση, που στην πραγματικότητα ήταν η βίαιη πρόσδεση του ενεργειακού μας μείγματος αποκλειστικά στο εισαγόμενο φυσικό αέριο. Η επιλογή της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ την ώρα που ξεκινούσε η καταιγίδα. Η ανοχή στην αισχροκέρδεια των παραγωγών ενέργειας. Η ατολμία να διεκδικήσει και για την Ελλάδα την αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από τη τιμή φυσικού αερίου, όπως έκαναν οι χώρες της Ιβηρικής. Η ολιγοπωλιακή και ρηχή ελληνική αγορά σε συνδυασμό με την απουσία προθεσμιακής αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος και η δογματική επιμονή της μη παρέμβασης του κράτους. Όλα αυτά μαζί έφεραν την Ελλάδα με ενεργειακό πληθωρισμό σχεδόν διπλάσιο από αυτόν του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος για τις επιχειρήσεις και τις τρίτες μεγαλύτερες αυξήσεις για τα νοικοκυριά. Αυτή είναι η ακρίβεια που έχει την υπογραφή Μητσοτάκη».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ακόμη ότι οι επιδοτήσεις της κυβέρνησης «πηγαίνουν στις τσέπες της ιδιωτικοποιημένης ΔΕΗ και τεσσάρων ακόμα μεγάλων ιδιωτικών ομίλων στην ενέργεια. Με αυτά τα χρήματα θα είχαμε αγοράσει πέντε φορές το σύνολο των μετοχών της ΔΕΗ. Αρα η κυβέρνηση συνειδητά επέλεξε να σπαταλήσει δημόσιο χρήμα προκειμένου να αφήνει αλώβητο το μηχανισμό της αισχροκέρδειας και ταυτόχρονα να μη λύνει το πρόβλημα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που έχουν γονατίσει».