Aλέξης Τσιπρας και Μπόικο Μπορίσοφ εγκανιάζουν το έργο καταστασκευής του IGB | REUTERS
Επικαιρότητα

Ο Τσίπρας εγκαινιάζει περιχαρής τον… «περιττό» ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB

Παρά τα προεκλογικά χαμόγελα, ο Πρωθυπουργός φαίνεται να ξεχνά ότι ο αγωγός οριστικοποιήθηκε πολύ πριν το 2015 και μάλιστα χωρίς την υποστήριξη της τότε αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ
Protagon Team

Η προεκλογική εκστρατεία του Αλέξη Τσίπρα φθάνει πλέον σε άλλο επίπεδο και περιλαμβάνει εγκαίνια έργων και εκτός συνόρων, τα οποία μάλιστα προ ετών ο ίδιος ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του απέρριπταν ως περιττά!

Ετσι λοιπόν λίγες ώρες πριν την ομιλία του στο λίμανι της Θεσσαλονίκης, ο Πρωθυπουργός βρέθηκε στο Κίρκοβο της Βουλγαρίας, προκειμένου να… γιορτάσει μαζί με τον βούλγαρο ομόλογό του, Μπόικο Μπορίσοφ, την έναρξη της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB).

Την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκαν οι διαγωνισμοί για τις εργολαβίες κατασκευής και προμήθειας σωλήνων του αγωγού, ενώ το έργο θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται όταν εγκατασταθεί ο εργολάβος (ΑΒΑΞ) και παραχθούν οι πρώτοι σωλήνες (ΣΩΛΚ). H έναρξη λειτουργίας του IGB αναμένεται το 2020

H διαφορά ωστόσο με αντίστοιχα εγκαίνια σημαντικών έργων υποδομής είναι ότι ο αγωγός που εγκαινιάζει σήμερα ο Πρωθυπουργός, σχεδιάστηκε και οριστικοποιήθηκε πολύ πριν το 2015 και μάλιστα χωρίς την υποστήριξη της τότε αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούσε τα έργα διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας όπως ο TAP και ο IGB περιττά και επιζήμια.

Ανάλογου περιεχομένου τοποθετήσεις είχαν γίνει και  από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και από τον πρώην υπεύθυνο του τομέα ενέργειας του κόμματος και μετέπειτα διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ, Θεόδωρο Κιτσάκο.

Ο ΙGB έχει μήκος περίπου 182 χλμ., εκ των οποίων 31 χλμ. βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας. Με σημείο εκκίνησης την Κομοτηνή, ο αγωγός θα καταλήγει στη Stara Zagora, συνδέοντας τα δίκτυα φυσικού αερίου Ελλάδος και Βουλγαρίας, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα της αντίστροφης ροής (reverse flow).

Μέσω της διασύνδεσής του με τον ΤΑP και το ελληνικό σύστημα μεταφοράς (ΔΕΣΦΑ) η Βουλγαρία αλλά και η ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, αποκτούν πρόσβαση στο αέριο της Κασπίας και άλλων πηγών, καθώς και σε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) μέσω των ελληνικών τερματικών σταθμών.

Στην  κατασκευή του IGB  συμμετέχουν ελληνικές εταιρείες. Θα αντλεί αέριο, τόσο από τον TAP, όσο και μελλοντικά, από τον πλωτό τερματικό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη

Πρόκειται για έργο υψηλής ενεργειακής, οικονομικής και γεωστρατηγικής σημασίας, καθοριστικό για τις συνθήκες ασφαλούς ενεργειακού εφοδιασμού στη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.

Και αυτό διότι ο TAP, ο κάθετος διάδρομος, τμήμα του οποίου είναι και ο IGB, ο East-Med, ο πλωτός τερματικός σταθμός υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη που σχεδιάζεται, ο σταθμός υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα που πρόσφατα επεκτάθηκε με τρίτη δεξαμενή,  είναι έργα που, όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή και ταυτόχρονα τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας.