Με την Τουρκία σε δεινή θέση –μετά τις κυρώσεις από τις ΗΠΑ για την προμήθεια των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400– η πολιτική της Αγκυρας ακολουθεί δύο γραμμές: αυτή του Ταγίπ Ερντογάν που ξαφνικά έγινε διαλλακτικός και θυμήθηκε την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του, ζητώντας από τον Σαρλ Μισέλ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο πλευρών (εδώ) και αυτή του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που εμφανίζεται ως ο σκληρός.
Να είναι μια τακτική «καλού και κακού αστυνομικού» από τον πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών αντίστοιχα; Διόλου απίθανο, καθώς ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας όχι μόνο απέρριψε τις αιτιάσεις της Ουάσινγκτον αλλά και ξεκαθάρισε ότι η Αγκυρα δεν πρόκειται να κάνει θέμα.
Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει στο θέμα του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 και θα λάβει ανταποδοτικά μέτρα, αφού εξετάσει τις κυρώσεις που της επέβαλαν οι ΗΠΑ, δήλωσε συγκεκριμένα ο Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Kanal 24.
Ο ίδιος επέμεινε ότι η απόφαση των ΗΠΑ για την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας ήταν «λανθασμένη νομικά και πολιτικά» και τη χαρακτήρισε «επίθεση στα κυρίαρχα δικαιώματα της Τουρκίας». Υποστήριξε δε ότι τα μέτρα αυτά δεν θα έχουν επιπτώσεις στην Άγκυρα.
Σχετικά με την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων της Τουρκίας με τις ΗΠΑ ο Τσαβούσογλου σχολίασε ότι αυτό μπορεί να γίνει, εφόσον το επιθυμεί η Ουάσινγκτον, όμως με την προϋπόθεση ότι οι ΗΠΑ θα εκπληρώσουν τις προσδοκίες της Αγκυρας στην πολιτική τους απέναντι στη Συρία.
Εξάλλου την αλλαγή της στάσης της Γαλλίας στις επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία έθεσε ως όρο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και για την εξομάλυνση των σχέσεων της χώρας του με το Παρίσι.
Οι δηλώσεις του Τσαβούσογλου συνιστούν μια διαφοροποίηση σε σχέση με τη ρητορική του Ερντογάν, ο οποίος ναι μεν επιμένει σε πατριωτικούς τόνους, εξυμνώντας την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας, αλλά διαμαρτύρεται για την απόφαση των Αμερικανών:
«Από το 2017 δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις CAATSA από τις ΗΠΑ σε καμία χώρα. Για πρώτη φορά επιβάλλονται κυρώσεις στην Τουρκία ως μέλος του ΝΑΤΟ. Μας θέλουν εξαρτημένους» παραπονέθηκε.