749
Ο Τσάβι, προπονητής και πρώην παίκτης της Μπαρτσελόνα στον αγώνα με τη Ρεάλ | REUTERS/Ahmed Yosri

Ο Τσάβι κερδίζει το «στοίχημα» της επανεκκίνησης στην Μπαρτσελόνα

Sportscaster Sportscaster 17 Ιανουαρίου 2023, 17:26
Ο Τσάβι, προπονητής και πρώην παίκτης της Μπαρτσελόνα στον αγώνα με τη Ρεάλ
|REUTERS/Ahmed Yosri

Ο Τσάβι κερδίζει το «στοίχημα» της επανεκκίνησης στην Μπαρτσελόνα

Sportscaster Sportscaster 17 Ιανουαρίου 2023, 17:26

Το Supercopa (Σούπερ Καπ Ισπανίας) δεν αποτελεί κάποιο σπουδαίο τρόπαιο. Για την Μπαρτσελόνα, όμως, η οποία το κατέκτησε την Κυριακή στο «Κινγκ Φαρντ» του Ριάντ, έχει ιδιαίτερη σημασία. Στην τροπαιοθήκη των Καταλανών υπήρχαν ήδη 13 τέτοια Κύπελλα, μα κανένα από αυτά δεν έφερε στο club τόση χαρά, όση το 14ο. Αυτόν τον καιρό η υπό κατασκευή, νεανική ομάδα του Τσάβι, έχει απόλυτη ανάγκη από οποιαδήποτε διάκριση μπορεί να πιστοποιήσει ότι βρίσκεται στο σωστό δρόμο.

Είναι ο πρώτος της τίτλος εδώ και 21 μήνες. Ο πρώτος στη μετά-Μέσι εποχή της. Ο πρώτος με προπονητή τον Τσάβι. Και κερδήθηκε απέναντι στην «αιώνια» αντίπαλο, πρωταθλήτρια Ισπανίας και Ευρώπης, Ρεάλ Μαδρίτης. Με επίδειξη δύναμης. Η Μπαρτσελόνα σκόραρε τρία γκολ (με τους Γκάβι, Λεβαντόβσκι και Πέδρι), έχασε άλλα τόσα εξαιτίας των εξαιρετικών επεμβάσεων του γκολκίπερ των Μαδριλένων, Τιμπό Κουρτουά και δέχτηκε μόνο ένα τέρμα, στις καθυστερήσεις του ματς, από τον Καρίμ Μπενζεμά.

Το κυριότερο, για όσους γνωρίζουν την ψυχοσύνθεση αυτού του συλλόγου, είναι ότι η ομάδα έπαιξε με τον «πατροπαράδοτο» τρόπο: το ωραίο ποδόσφαιρο, που τόσο είχε λείψει στους φίλους της. «Περισσότερο από τον τίτλο, με ενθουσιάζει το πώς φτάσαμε σε αυτόν», τόνισε ο προπονητής της, ο οποίος υπήρξε ένας από τους πρωταγωνιστές των πιο θεαματικών της παραστάσεων.

Για 14 από τους παίκτες του εφετινού της ρόστερ ήταν το πρώτο τρόπαιο της καριέρας τους. Γι’ αυτό άλλωστε το πανηγύρισαν τόσο έντονα, λες και κατέκτησαν το Τσάμπιονς Λιγκ. Το ξέσπασμα χαράς του Πέδρι στις αγκαλιές των γονιών και του αδελφού του, έγινε viral. Για κάποιους άλλους ήταν το πρώτο τους με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα. Για όλους μαζί, μια δικαίωση. Οι ποδοσφαιριστές ένιωθαν από καιρό πως είχαν πέσει θύματα άδικης κριτικής – το ίδιο και ο προπονητής τους. Πιστεύουν ότι αν τα καθοριστικά παιχνίδια τους με την Ιντερ δεν διεξάγονταν σε μια περίοδο κατά την οποία απουσίαζαν με τραυματισμούς τρεις βασικοί τους αμυντικοί, τώρα θα συνέχιζαν στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Η Μπαρτσελόνα απέχει πολύ ακόμη από την ομάδα που θαύμαζε ο ποδοσφαιρικός κόσμος, αλλά η αλήθεια είναι, επίσης, ότι δεν έχει την παραμικρή σχέση με εκείνη που ο Τσάβι παρέλαβε από τον Ρόναλντ Κούμαν στις αρχές Νοεμβρίου του 2021. Εκείνη που στα τέσσερα πιο πρόσφατα παιχνίδια της στη La Liga είχε συγκεντρώσει μόλις 2 από τους 12 βαθμούς που διεκδίκησε. Την Μπαρτσελόνα που είχε ταπεινωθεί από την Αλαβές και τη Θέλτα, και βρισκόταν στην 9η θέση της βαθμολογίας. Στους 14 μήνες που μεσολάβησαν μέχρι σήμερα, ο Τσάβι έχει πετύχει έναν πραγματικό άθλο σε συνθήκες πολύ πιο δύσκολες από ό,τι οι περισσότεροι πιστεύουν.

Τον ενθουσιασμό για την επιστροφή του στη Βαρκελώνη, με την ιδιότητα του προπονητή πλέον, δεν τη συμμερίστηκαν όλοι. Τον λατρεύουν στο «Καμπ Νου», όμως η φτωχή πείρα του στους πάγκους είχε προκαλέσει προβληματισμό. Πιο διστακτικός απ’ όλους ήταν ο πρόεδρος Τζουάν Λαπόρτα. Λίγες εβδομάδες πριν τον προσλάβει (κατ’ ανάγκην, αφού διαπίστωσε πως δεν υπήρχε άλλη λύση), είχε δηλώσει δημοσίως ότι «δεν έχει αρκετή εμπειρία ώστε να καθοδηγήσει την Μπαρτσελόνα».

Ο Τσάβι ένιωθε μεγάλη πίεση από την πρώτη στιγμή. Ακόμη μεγαλύτερη, όταν συμπλήρωσε ένα δυο μήνες στη νέα του δουλειά. Τα αποτελέσματα ήταν χειρότερα και από εκείνα της ομάδας του Κούμαν. Η «Μπάρτσα» αποκλείστηκε από το Τσάμπιονς Λιγκ, το Κύπελλο και το Σούπερ Καπ Ισπανίας και έμεινε 12 βαθμούς πίσω από τη Ρεάλ.

Ευτυχώς γι’ αυτόν, ο τεχνικός διευθυντής, Ματέου Αλεμάνι, τον εμπιστεύθηκε. Στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου ο Αλεμάνι φρόντισε να φέρει στην ομάδα τους παίκτες που ζητούσε ο προπονητής, στο μέτρο του δυνατού. Ο Τσάβι ποτέ δεν έχασε την πίστη του στο πρότζεκτ. Ηξερε ακριβώς ποιες αλλαγές έπρεπε να κάνει, και πώς. Τον Μάρτιο του 2022, 19 εβδομάδες μετά την επιστροφή του, η Μπαρτσελόνα συνέτριψε τη Ρεάλ στο Clasico (4-0), ενθουσιάζοντας το κοινό της.

Παρά τις μεγάλες μεταπτώσεις στην απόδοσή της (φυσιολογικές για μια ομάδα υπό κατασκευή), η «Μπάρτσα» βελτιώνεται διαρκώς. Το 2021-2022 έχασε τον τίτλο στην Ισπανία, τερματίζοντας 13 βαθμούς πίσω από την πρωταθλήτρια Ρεάλ. Σήμερα είναι πρώτη στη βαθμολογία, με 13 νίκες σε 16 αγώνες, έχοντας δεχθεί μόλις 6 γκολ.

Η νίκη στο Ριάντ θα της δώσει αυτοπεποίθηση. Οι ποδοσφαιριστές της τη χρειάζονται, ιδίως οι νεαροί: ο Γκάβι (18), ο Μπάλντε (19), ο Τόρε (19), ο Πέδρι (20), ο Φατί (20), ο Τόρες (22), ο Ερικ Γκαρθία (22). Θα πείσει τους υποψήφιους χορηγούς ότι η ομάδα έχει δυναμική και προοπτικές, τουλάχιστον στις εγχώριες διοργανώσεις. Το ίδιο και τους παίκτες που είναι μεταγραφικοί της στόχοι. Θα δώσει πίστωση χρόνου στον Τσάβι, για να συνεχίσει τη δουλειά του. Αν, στο τέλος της σεζόν, κατακτήσει και έναν από τους πιο σημαντικούς τίτλους, η Μπαρτσελόνα θα έχει κάνει το πρώτο μεγάλο βήμα της επανεκκίνησης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...