Για μείωση φόρων ύψους 3,5 δισ. τα επόμενα χρόνια έκανε λόγο από το Ηράκλειο Κρήτης ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος που εξήγησε ότι μια τέτοια απόφαση έχει άμεση σχέση και με κοινωνικούς και αναπτυξιακούς λόγους.
« Έχουμε αρχίσει και παίρνουμε χρήματα από τη φοροδιαφυγή, δημιουργώντας ένα δημοσιονομικό χώρο στα επόμενα πέντε χρόνια, και αυτό είναι στο μεσοπρόθεσμο, 3,5 δισ. για να μειωθεί η φορολογία . Θα δούμε όταν έρθει η ώρα ποιοι φόροι είναι βέλτιστο να μειώσουμε, αλλά αυτή είναι η δυνατότητά μας», είπε ο κ. Τσακαλώτος που έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: «Το παλιό μοντέλο τελείωσε και είναι ένα από τα πολύ ωραία πράγματα να μπορείς να συμμετέχεις στη διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου που θα το κάνουμε όλοι μαζί πράξη».
Η ομιλία έγινε στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποίησαν το Επιμελητήριο Ηρακλείου, το Οικονομικό Επιμελητήριο και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ανατολικής Κρήτης με θέμα «Έξοδος και Ανάπτυξη με την κοινωνία σύμμαχο».
Ο κ. Τσακαλώτος, αναφερόμενος στο μοντέλο που θα πρέπει να στηριχθεί η Οικονομία όπως τόνισε « θα πρέπει να βασίζεται σε ένα ολιστικό σχέδιο και για να γίνει αυτό πρέπει να δούμε ότι χρειαζόμαστε ξένες επενδύσεις, χρειαζόμαστε και πρέπει να κάνουμε και τις ιδιωτικοποιήσεις που έχουμε συμφωνήσει, αλλά δε φτάνει αυτό. Θα πρέπει να μπορείς να δεις τι επενδύσεις θα έρθουν και πως αυτές θα συνδεθούν με τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας».
Ο υπουργός Οικονομικών έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στη συμμετοχή της κοινωνίας στο νέο μοντέλο ανάπτυξης διευκρινίζοντας ότι αυτό το μοντέλο που επικράτησε μέχρι το 2009 και δεν προέβλεπε ρόλο για την κοινωνία, δεν έχει θέση στον νέο σχεδιασμό.
«Το αναπτυξιακό σχέδιο που θα συζητήσουμε την άνοιξη στο Eurogroup το λέμε ολιστικό και είναι ένα μοντέλο για όλη την οικονομία και όχι αποσπασματικό. Ένα αναπτυξιακό σχέδιο με την κοινωνία σύμμαχο στην ανάπτυξη» είπε ο κ. Τσακαλώτος.
Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε παράλληλα και στο πελατειακό κράτος και τις συνέπειες που αυτό είχε στα μεσαία στρώματα: «Είναι σημαντικό να χτυπήσουμε το πελατειακό κράτος, που αποτελεί και έναν από τους λόγους που τα μεσαία στρώματα είναι αδύναμα και είναι μεγάλη τομή να μπορέσουμε να ξεμπερδέψουμε με το πελατειακό κράτος».
Ενα από τα σημεία στα οποία επικέντρωσε ο υπουργός Οικονομικών ήταν και η φοροδιαφυγή, τα θεμέλια της οποίας για να αντιμετωπιστούν χρειάστηκε αρκετός καιρός: «Μέχρι το 2009 οι πλούσιοι στην ελληνική επικράτεια, πλήρωναν φόρους με εθελοντικό τρόπο. Αυτό παίρνει καιρό να το αντιμετωπίσεις. Αυτό μας δημιούργησε την αδυναμία έως σήμερα να μειώσουμε τη φορολογία», ανέφερε.