Επικαιρότητα

Ο Τσακαλώτος στην πόρτα της εξόδου: «Δύσκολο να υπάρχει περηφάνια σε αυτόν τον ΣΥΡΙΖΑ»

Σε πρόβα εξόδου των στελεχών της «Ομπρέλας» από τον κασσελάκειο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχτηκε η εκδήλωση της εφημερίδας «Εποχή» στον κινηματογράφο «Τριανόν». Ο πρώην υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για «αρχηγισμό» και κατηγόρησε την ομάδα Κασσελάκη ότι αρνείται να συζητήσει πολιτικά. Η προειδοποίηση της Σίας Αναγνωστοπούλου
Protagon Team

Για την «Καθημερινή», ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προανήγγειλε ουσιαστικά την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ –ίδιο πρωτοσέλιδο τίτλο είχαν και «Τα Νέα» της Τρίτης. Και η αλήθεια είναι ότι είναι δύσκολο να δεις τον πρώην υπουργό Οικονομικών να παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη και των συν αυτώ (Παύλος Πολάκης, Νίκος Παππάς, Δώρα Αυγέρη, Θεοδώρα Τζάκρη κ.ά.) ύστερα από όσα έγιναν και ειπώθηκαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε η εφημερίδα «Εποχή», το βράδυ της Δευτέρας, στον κινηματογράφο «Τριανόν». Και ο κ. Τσακαλώτος δεν είναι ο μόνος.

Η Σία Αναγνωστοπούλου, για παράδειγμα, βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, προειδοποίησε στην ομιλία της: «Οποιος αποφασίσει να πετάξει το έρμα του καραβιού, που αυτό είναι το 3%, είναι σαν να βάζεις τη σφραγίδα της βύθισης του πλοίου. Εγώ σε αυτή τη βύθιση θα αντισταθώ με νύχια και με δόντια». Tα περί 3% απηχούν και τη συζήτηση που κάνει η πλευρά Κασσελάκη –ακόμα και με ανοίκειες «παρεμβάσεις» από παράγοντες σαν τον καλλιτέχνη Λάκη Λαζόπουλο– ότι αυτό το ποσοστό του ιστορικού Συνασπισμού και της ανανεωτικής Αριστεράς αποτελεί «βαρίδι» για το κόμμα και τον νέο αρχηγό. H κυρία Αναγνωστοπούλου είπε πάντως ότι θα δώσει τη μάχη μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στη μάζωξη αυτή της «Ομπρέλας», ο κ. Τσακαλώτος de facto ηγέτης της συγκεκριμένης κομματικής φράξιας, δεν κρύφτηκε. Τόνισε πως «δεν μπορεί να υπάρξει περηφάνεια στο κόμμα», ενώ έκανε λόγο για «τοξικό κλίμα», «αρχηγισμό» και «κυβερνητισμό» στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ασκησε ευθεία κριτική στην ηγεσία Κασσελάκη λέγοντας: «Στην Πολιτική Γραμματεία 17 μέλη κάναν 17 καλές ομιλίες, κριτική στον πρόεδρο, για το τι είπε στο ΣΕΒ, για το Ισραήλ. Το εντυπωσιακό ήταν ότι ουδείς από την άλλη πλευρά απάντησε. Κανένας. Τι μάθημα παίρνω εγώ; Οτι η πολιτική συζήτηση δεν τους αφορά. Το πρόγραμμα του Συνεδρίου δεν τους αφορά. Τους αφορά ένας μηχανισμός που θεωρούν ότι έχουν πλειοψηφία. Πολιτική συζήτηση με αυτούς τους όρους είναι δύσκολη. Το ερώτημα είναι αν με αυτή τη ρευστοποίηση, με αυτόν τον αρχηγισμό και αυτό το τοξικό κλίμα, αν μπορούμε να είμαστε σε αυτό το κόμμα. Αυτό το τοξικό κλίμα, δεν το έχω ξανασυναντήσει».

Σημείωσε, πάντως, με νόημα ο κ. Τσακαλώτος ότι «τα προβλήματα άρχισαν πολύ πριν από την ηγεσία του Κασσελάκη». Η κριτική του στράφηκε εμμέσως πλην σαφώς προς τον Αλέξη Τσίπρα –και σε αυτόν πήγαιναν τα περί «αρχηγισμού» και «κυβερνητισμού». Το τελευταίο το εξήγησε ο κ. Τσακαλώτος: «Για να το πω λαϊκά», είπε, «κυβερνησιμότητα είναι να λες ό,τι νομίζεις ότι θέλει να ακούσει ο κόσμος, για να πάρεις πιο γρήγορα την εξουσία». Ο,τι έκανε, δηλαδή, και το 2014-15 ο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα.

Κλείνοντας, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε με νόημα: «Οταν κατέβηκα υποψήφιος πρόεδρος στον ΣΥΡΙΖΑ, είπα είτε χάσω είτε κερδίσω θέλω να φέρω πίσω την υπερηφάνεια των ανθρώπων της Αριστεράς. Λυπάμαι, το θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο να υπάρχει αυτή η περηφάνια σε αυτό το κόμμα».

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν ιστορικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο πρώην υπουργός και πρώην γραμματέας της ΚΕ Πάνος Σκουρλέτης, ο Δημήτρης Βίτσας κ.ά.

Κατά πληροφορίες, στελέχη της «Ομπρέλας» προετοιμάζουν την έξοδο, με εκδήλωση που θα διοργανωθεί την προσεχή Κυριακή, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε μια πρώτη αντίδραση στα όσα ειπώθηκαν στο «Τριανόν», κυρίως από τον κ. Τσακαλώτο, ο Σωκράτης Φάμελλος, επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε στο Open το πρωί της Τρίτης: «Ας κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ τέτοιον που να μας κάνει υπερήφανους».