Από τη συγκέντρωση του Τραμπ στη Φλόριντα, στην οποία ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της δεν προσκαλέστηκε | REUTERS/Marco Bello
Επικαιρότητα

Ο Τραμπ χλεύασε τον εσωκομματικό του αντίπαλο ΝτεΣάντις

Την έναρξη μιας σκληρής αναμέτρησης ανάμεσα στους υποψηφίους των Ρεπουμπλικανών για το προεδρικό χρίσμα, καθώς οι τελευταίοι αρχίζουν να στρέφουν το βλέμμα τους πέρα από τις ενδιάμεσες εκλογές της Τρίτης, φαίνεται πως σηματοδότησε η λεκτική επίθεση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ στον κυβερνήτη της Φλόριντα
Protagon Team

Νέο μέτωπο άνοιξε στους Ρεπουμπλικανούς ο Ντόναλντ Τραμπ, αποκαλώντας τον Ρον ΝτεΣάντις, τον μεγαλύτερο εσωκομματικό του αντίπαλο ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024 και υψηλόβαθμο στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, «Ρον ΝτεΣανκτιμόνιους» («Ron DeSanctimonious»), δηλαδή «ψευδευλαβή», όπως μεταφράζεται ο όρος που χρησιμοποίησε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ αντί του επιθέτου του 44χρονου πολιτικού.

Το περιστατικό αυτό έλαβε χώρα στην Πενσιλβάνια το βράδυ του Σαββάτου, με τον επιχειρηματία να αξιοποιεί μία συγκέντρωση του κόμματος προκειμένου να υπογραμμίσει τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων που τον εμφάνισαν να προηγείται του κυβερνήτη της Φλόριντα και του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησής του Μάικ Πενς στην κούρσα για τον επόμενο υποψήφιο του κόμματος για την προεδρία.

«Ο Τραμπ βρίσκεται στο 71%. Ο Ρον ΝτεΣανκτιμόνιους στο 10%. Ο Μάικ Πενς στο 7%. Ω, ο Μάικ τα πάει καλύτερα από ό,τι νόμιζα», είπε συγκεκριμένα ο Τραμπ.

Ο χλευασμός αυτός του ΝτεΣάντις φάνηκε να σηματοδοτεί την έναρξη μιας σκληρής αναμέτρησης ανάμεσα στους υποψηφίους των Ρεπουμπλικανών, καθώς οι τελευταίοι αρχίζουν να στρέφουν το βλέμμα στην επομένη των ενδιάμεσων εκλογών ημέρα, παρατήρησε η Telegraph.

Η επίμαχη αναφορά του επιχειρηματία προκάλεσε την άμεση αντίδραση συνεργατών του ΝτεΣάντις οι οποίοι –ιδιωτικά– εξέφρασαν την αποστροφή τους για τον Τραμπ, συνέχισε το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας.

Τον ΝτεΣάντις υπερασπίστηκε και ο Μάικ Πομπέο, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, λέγοντας ότι ο κυβερνήτης της Φλόριντα έχει «αποδείξει ότι οι συντηρητικές πολιτικές αποδίδουν». «Δεν έχει κουραστεί να κερδίζει», πρόσθεσε.

«Ο Τραμπ δεν πρόκειται να βγάλει τον συγκεκριμένο (αντίπαλο) από τη μέση με ένα χαζό ψευδώνυμο», σημείωσε από την πλευρά του ο συντηρητικός πολιτικός σχολιαστής και συγγραφέας Ματ Γουόλς.

Στην εκδήλωση των Ρεπουμπλικανών στην Πενσιλβάνια, όπου ο Τραμπ έδωσε το «παρών» προκειμένου να υποστηρίξει τον υποψήφιο του κόμματος Μεχμέτ Οζ, σε μία κούρσα η οποία σύμφωνά με τους αναλυτές θα μπορούσε να κρίνει ποια παράταξη θα ελέγχει τη Γερουσία, ο Τραμπ καυχήθηκε γενικότερα για την κυριαρχία του στο εσωκομματικό πεδίο.

«Σήμερα έχω τα υψηλότερα ποσοστά που είχα ποτέ σε δημοσκοπήσεις», τόνισε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, παρουσιάζοντας τις εν λόγω μετρήσεις, που τον έδειχναν να κερδίζει τον ΝτεΣάντις στην κούρσα για το προεδρικό χρίσμα με μεγάλη διαφορά, σε δύο γιγαντιαίες οθόνες πίσω του.

Πρόκειται για την πρώτη δημόσια επίθεση του Τραμπ προς τον κυβερνήτη της Φλόριντα ύστερα από μήνες παρασκηνιακών προστριβών, επανέλαβε η Telegraph.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΝτεΣάντις, ο οποίος διεκδικεί μια δεύτερη θητεία ως κυβερνήτης, αρνήθηκε να απαντήσει εάν σχεδιάζει να παραμείνει στη θέση αυτή, εάν επανεκλεγεί, ολόκληρη την τετραετία.

Η βρετανική εφημερίδα ερμήνευσε τη στάση αυτή του πολιτικού ως (ακόμη μια) ένδειξη ότι σκοπεύει να διεκδικήσει την προεδρική υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικανών, αμφισβητώντας ανοιχτά τον Τραμπ.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις, παρουσιάζεται ως ο πολιτικός που θα μπορούσε να πάρει τη θέση του Ντόναλντ Τραμπ ως το νέο πρόσωπο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στον δρόμο προς τις προεδρικές εκλογές του 2024 | REUTERS/Marco Bello

Στο μεταξύ, το NBC News μετέδωσε ότι ο τελευταίος εξέταζε να ανακοινώσει τη δική του υποψηφιότητα για το χρίσμα του κόμματος, και μία δεύτερη θητεία στο τιμόνι των ΗΠΑ, στη συγκέντρωση στην Πενσιλβάνια, ωστόσο συμφώνησε να κάνει πίσω μετά από την παρότρυνση των συμβούλων του.

Δε μπόρεσε ωστόσο να συγκρατήσει μια αναφορά στην επικείμενη ανακοίνωση, καθώς οι συγκεντρωμένοι τον υποδέχθηκαν με το σύνθημα «ΗΠΑ, ΗΠΑ» και κυματίζοντας σημαίες που έγραφαν «Τραμπ 2024»:

«Ενας από τους λόγους που δεν θέλω να το κάνω αυτό αυτή τη στιγμή (…) διότι θα ήθελα να το κάνω (…), είναι επειδή θα ήθελα η εστίαση να παραμείνει στον (σ.σ. υποψήφιο του κόμματος) Οζ. Διότι πρέπει να κερδίσουμε».

Κατά την ίδια, πάντα, πηγή, ο Τραμπ αναμενόταν να προβεί σε επίσημη ανακοίνωση εντός ημερών μετά την εκλογική αναμέτρηση της Τρίτης.

Συγκέντρωση και αντι-συγκέντρωση

Το βράδυ της Κυριακής, και οι δύο, αυτή τη φορά, ισχυροί Ρεπουμπλικανοί φάνηκε να κηρύσσουν τον μεταξύ τους «πόλεμο» καθώς αμφότεροι προγραμμάτισαν συγκεντρώσεις στη Φλόριντα.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ο Τραμπ επρόκειτο να πραγματοποιήσει συγκέντρωση στο Μαϊάμι μαζί με τον υποψήφιο για επανεκλογή στη Γερουσία Μάρκο Ρούμπιο. Ο ΝτεΣάντις, ο οποίος δεν είχε προσκληθεί, «απάντησε» οργανώνοντας δικές του εκδηλώσεις στην Πολιτεία.

Στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που επικαλέστηκε η Telegraph χαρακτήρισε «ανόητο» το συμβάν στη Φλόριντα. «Γιατί να μην προσπαθήσουμε να αποφύγουμε να δώσουμε την εικόνα της σύγκρουσης;», διερωτήθηκε.