Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν σε συνάντησή τους τον Ιούλιο του 2018 | EPA/TATYANA ZENKOVICH
Επικαιρότητα

Ο Τραμπ τερματίζει την προνομιακή εμπορική σχέση με την Τουρκία και την Ινδία

Σε επιστολή του στο Κογκρέσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επισημαίνει ότι οι οικονομίες των δύο χωρών έχουν αναπτυχθεί αρκετά και δεν έχουν ανάγκη από ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα προϊόντα τους
Protagon Team

Πιστός στην πολιτική προστατευτισμού στην οικονομία, ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να τερματίσουν οι ΗΠΑ την προνομιακή σχέση που είχαν στον τομέα του εμπορίου με την Τουρκία και την Ινδία.

Μέχρι σήμερα η συμφωνία με τις δύο χώρες προέβλεπε την εισαγωγή συγκεκριμένων προϊόντων χωρίς δασμούς. Συνολικά 120 χώρες μετείχαν στο πρόγραμμα Generalized System of Preferences (GSP).

Η διακηρυγμένη πολιτική του Τραμπ είναι η μείωση του εμπορικού ελλείμματος και ο τερματισμός των εμπορικών πρακτικών που θεωρεί ότι είναι άδικες

Ετσι ζήτησε να αφαιρεθεί η Ινδία και η Τουρκία από το GSP, κάτι που επέτρεπε σε τουρκικά προϊόντα αξίας 1,66 δισ. δολαριών και σε ινδικά προϊόντα αξίας 5,6 δισ. δολαρίων να εισέρχονται στις ΗΠΑ χωρίς δασμούς.

Για την περίπτωση της Τουρκίας, τα αγαθά φτάνουν το 17,7% του ύψους των αμερικανικών εισαγωγών από την Τουρκία, γράφει το BBC.

Οι εισαγωγές αφορούν κυρίως οχήματα και ανταλλακτικά, κοσμήματα και πολύτιμα μέταλλα.

Η Τουρκία είναι πλέον μια «επαρκώς αναπτυγμένη χώρα», με αυξημένο ΑΕΠ και μειωμένους δείκτες φτώχειας και άρα δεν έχει ανάγκη από τις προνομιακές αυτές ρυθμίσεις, εξήγησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε επιστολή του στο Κογκρέσο. Ενδιαφέρον είναι ότι η Αγκυρα ήταν μέλος του προγράμματος από το 1975.

Το έδαφος για την αφαίρεση της Τουρκίας από το πρόγραμμα είχε προετοιμαστεί από τον περασμένο Αύγουστο όταν εν μέσω της διαμάχης για τον πάστορα Μπράνσον οι δύο χώρες επέβαλαν δασμούς η μία σε προϊόντα της άλλης. Τότε ανακοινώθηκε η επανεξέταση της παραμονής της Τουρκίας.

Από την άλλη πλευρά, η Ινδία, δεν κατάφερε να διασφαλίσει ότι θα υπάρχει εύλογη πρόσβαση των ΗΠΑ στις αγορές της ή ότι θα τηρηθούν θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Ηδη η Ινδία ανακοίνωσε ότι η κίνηση της Ουάσινγκτον δεν θα έχει παρά «ελάχιστο οικονομικό κόστος», μικρότερο από 200 εκατ. δολάρια.

Η νέα πολιτική σε ό,τι αφορά τις δύο χώρες θα εφαρμοστεί σε τουλάχιστον 60 ημέρες από σήμερα, μέχρι την επίσημη ειδοποίηση των κυβερνήσεων.