Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ντόναλντ Τραμπ είχαν συναντηθεί στην Οσάκα, τον Ιούνιο του 2019, στο πλαίσιο της G20 | Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS
Επικαιρότητα

Ο Τραμπ «συμβούλεψε» τον Πούτιν να μην κλιμακώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία

Οι δύο πολιτικοί μίλησαν στο τηλέφωνο την Πέμπτη για το Ουκρανικό, σύμφωνα με την Washington Post. Διαψεύδει το Κρεμλίνο
Protagon Team

Ο Ντόναλντ Τραμπ μίλησε τηλεφωνικά την Πέμπτη με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και συζήτησαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με την Washington Post.

Ο Τραμπ «συμβούλευσε» τον Πούτιν να μην κλιμακώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και του υπενθύμισε «την ευμεγέθη στρατιωτική παρουσία της Ουάσινγκτον στην Ευρώπη», ανέφερε η Post.

Είπε επίσης ότι θα ήθελε να συνεχίσει σύντομα τις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα βρει μια λύση για να τερματίσει τον πόλεμο «μέσα σε μία ημέρα», αλλά δεν εξήγησε πώς θα το κάνει.

O εκπρόσωπος του Τραμπ, Στίβεν Τσανγκ, δήλωσε σχετικά: «Ο πρόεδρος Τραμπ κέρδισε αποφασιστικά μια ιστορική εκλογή και οι ηγέτες από όλο τον κόσμο γνωρίζουν ότι η Αμερική θα επιστρέψει στην εξέχουσα θέση στην παγκόσμια σκηνή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ηγέτες έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ανάπτυξης ισχυρότερων σχέσεων με τον 45ο και 47ο πρόεδρο, επειδή εκπροσωπεί την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι το Κρεμλίνο διέψευσε ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Πούτιν με τον Τραμπ.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ είπε πως ο Πούτιν δεν έχει ακόμη συγκεκριμένα σχέδια να μιλήσει με τον Τραμπ.

«Αυτό είναι εντελώς αναληθές. Είναι καθαρό αποκύημα της φαντασίας. Δεν υπήρξε συνομιλία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

«Αυτό είναι το πιο ξεκάθαρο παράδειγμα της ποιότητας των πληροφοριών που δημοσιεύονται τώρα, μερικές φορές ακόμη και σε αρκετά ευυπόληπτες εκδόσεις», είπε ο Πεσκόφ.

Απαντώντας σε ερώτηση αν ο Πούτιν σχεδιάζει οποιεσδήποτε επαφές με τον Τραμπ, ο Πεσκόφ είπε: «Δεν υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένα σχέδια».

Ο Τραμπ μίλησε επίσης την Τετάρτη με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης.

Την Παρασκευή, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως ο Πούτιν είναι έτοιμος να συζητήσει με τον Τραμπ για την Ουκρανία, αλλά διευκρίνισε πως αυτό δεν σημαίνει ότι είναι πρόθυμος να αλλάξει τις απαιτήσεις της Μόσχας.

Στις 14 Ιουνίου, ο Πούτιν έθεσε τους όρους του για τον τερματισμό του πολέμου: η Ουκρανία θα πρέπει να παραιτηθεί από τη φιλοδοξία της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να αποσύρει όλα τα στρατεύματά της από όλα τα εδάφη τεσσάρων περιφερειών που διεκδικεί η Ρωσία.

Η Ουκρανία απέρριψε τους όρους αυτούς, λέγοντας ότι ισοδυναμούν με συνθηκολόγηση και ο ουκρανός πρόεδρος πρότεινε ένα «σχέδιο νίκης» που περιλαμβάνει αιτήματα για πρόσθετη στρατιωτική υποστήριξη από τη Δύση.

Η αμερικανική εφημερίδα πρόσθεσε ότι το Κίεβο είχε ενημερωθεί για την τηλεφωνική επικοινωνία και δεν είχε αντίρρηση να πραγματοποιηθεί η συνομιλία.

Ομως, το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε την πληροφορία αυτή.

«Πληροφορίες ότι η ουκρανική πλευρά είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για το φερόμενο τηλεφώνημα είναι αναληθείς. Κατά συνέπεια, η Ουκρανία δεν θα μπορούσε να έχει υποστηρίξει ή αντιταχθεί στο τηλεφώνημα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Χεόρχι Τίκι.

Την Τετάρτη, ο Τραμπ θα επισκεφτεί τον Λευκό Οίκο για να συζητήσει με τον Τζο Μπάιντεν, έπειτα από πρόσκληση του απερχόμενου αμερικανού προέδρου.

Ο Μπάιντεν θα συζητήσει τις κορυφαίες προτεραιότητες της αμερικανικής εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής με τον διάδοχό του, δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν.

Σε συνέντευξή του στο CBS, ο Σάλιβαν δήλωσε ότι το κορυφαίο μήνυμα του Μπάιντεν θα είναι η δέσμευσή του να εξασφαλίσει μια ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας, ενώ θα μιλήσει επίσης με τον Τραμπ για το τι συμβαίνει στην Ευρώπη, στην Ασία και στη Μέση Ανατολή.

Ο Σάλιβαν δήλωσε ακόμα ότι ο Μπάιντεν θα πει στο Κογκρέσο και στη νέα κυβέρνηση ότι η Ουάσινγκτον δεν θα πρέπει να απομακρυνθεί από την Ουκρανία, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερη αστάθεια στην Ευρώπη.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν θα υποστηρίξει ότι χρειαζόμαστε να συνεχισθούν οι πόροι για την Ουκρανία και πέραν του τέλους της θητείας του», τόνισε.