Επτά μήνες. Τόσοι σχεδόν έχουν περάσει από τις 23 Ιανουαρίου όταν ο Χουάν Γκουαϊντό αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος της Βενεζουέλας συνεπικουρούμενος από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση (εξαιρουμένης τότε της Ελλάδας, η οποία μόλις προσφάτως τον αναγνώρισε και αυτή, εδώ).
Ο Γκουαϊντό επέμενε –και επιμένει– ότι ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο δεν έχει καμία λαϊκή νομιμοποίηση και ότι το καθεστώς του έχει βυθίσει τον βενεζουελάνικο λαό στη φτώχεια και την απελπισία. Εως τώρα ο Μαδούρο εμφανιζόταν διεθνώς απομονωμένος, ωστόσο αμερικανικά ΜΜΕ αποκάλυψαν ότι η κυβέρνηση Τραμπ βρίσκεται σε επαφές με υψηλόβαθμα στελέχη του καθεστώτος του Καράκας.
Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε την Τρίτη ότι γίνονται επαφές «σε πολύ υψηλό επίπεδο» ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Καράκας, δήλωση που επιβεβαίωσε μερικές ώρες αργότερα και ο Μαδούρο, διευκρινίζοντας πως αυτό συμβαίνει «εδώ και μήνες».
«Μιλάμε σε πολλούς αντιπροσώπους της Βενεζουέλας. Βοηθάμε τη Βενεζουέλα όσο καλύτερα μπορούμε», είπε ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο.
«Δεν θέλω να πω με ποιον, αλλά μιλάμε σε πολύ υψηλό επίπεδο», επέμεινε ο Ρεπουμπλικάνος, μολονότι η Ουάσινγκτον, η οποία υποστηρίζει τον Γκουαϊντό, δεν αναγνωρίζει τη δημοκρατική νομιμοποίηση του Μαδούρο.
«Πριν από 15 χρόνια ήταν μια από τις πιο πλούσιες χώρες. Τώρα είναι μια από τις φτωχότερες χώρες», παρατήρησε ο Τραμπ, ο οποίος, όπως σημείωσε σε σχετικό του τηλεγράφημα το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρεται συχνά στη Βενεζουέλα όταν καταφέρεται εναντίον της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών.
Μερικές ώρες αργότερα, ο Μαδούρο επιβεβαίωσε τις δηλώσεις του Τραμπ, σημειώνοντας πως οι επαφές γίνονται «εδώ και μήνες», αλλά χωρίς να διευκρινίσει τον σκοπό τους.
«Επιβεβαιώνω ότι γίνονται εδώ και μήνες επαφές ανάμεσα σε ανώτερους λειτουργούς της κυβέρνησης των ΗΠΑ, του Ντόναλντ Τραμπ, και της μπολιβαριανής κυβέρνησης της οποίας προεδρεύω, με τη ρητή έγκρισή μου», είπε ο σοσιαλιστής πρόεδρος σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από τη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση της Βενεζουέλας.
Σύμφωνα με τον Guardian, άνθρωπος-κλειδί στις επαφές Ουάσινγκτον και Καράκας είναι ο Ντιοσντάντο Καμπέλο, στενός συνεργάτης του Μαδούρο, πρόεδρος της ελεγχόμενης εθνοσυνέλευσης και «ένας από τους πιο ισχυρούς και πιο τρομακτικούς ανθρώπους στη Βενεζουέλα».
Το θέμα είναι πώς κανείς βλέπει αυτές τις επαφές. Πολλά δυτικά ΜΜΕ έσπευσαν να διακρίνουν ότι ο στενός κύκλος των ανθρώπων του Μαδούρο «σπάει» και πως ο ένας μετά τον άλλον οι συνεργάτες του προέδρου προσπαθoύν να έρθουν σε μια κάποια συνεννόηση με τις ΗΠΑ, προσβλέποντας στην επόμενη ημέρα. Ο ίδιος ο Μαδούρο ωστόσο εμφανίζει αυτές τις επαφές ως κάτι που γίνεται με δική του έγκριση.
Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως οι ΗΠΑ περικυκλώνουν τον Μαδούρο με κάθε τρόπο: και με απειλές αλλά και με παραινέσεις. Την ώρα που ο Τραμπ λέει πως η κυβέρνησή του μιλάει με τον Μαδούρο, ένας ναυτικός αποκλεισμός της Βενεζουέλας είναι προ των πυλών.
Τη Δευτέρα ο ναύαρχος Κρεγκ Φόλερ, επικεφαλής του μεικτού διοικητηρίου των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Λατινική Αμερική (USSOUTHCOM), διεμήνυσε από τη Βραζιλία ότι το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό είναι έτοιμο να «κάνει ό,τι είναι απαραίτητο» στη Βενεζουέλα την ώρα που ο Τραμπ απειλεί να επιβάλλει ολοκληρωτικό εμπάργκο στη χώρα.
Από τον Απρίλιο, η Ουάσινγκτον επιβάλλει εμπάργκο στο πετρέλαιο της Βενεζουέλας, για να εντείνει την πίεση που ασκεί στον Μαδούρο και να τον αναγκάσει να εγκαταλείψει την εξουσία.
Στις αρχές του Αυγούστου, ο Τραμπ διέταξε να δεσμευθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία και οι πόροι της Βενεζουέλας στη δικαιοδοσία της χώρας του και απαγόρευσε κάθε συναλλαγή με τη σοσιαλιστική κυβέρνησή της.
Αντιδρώντας στις νέες ακόμα βαρύτερες αμερικανικές κυρώσεις, ο Μαδούρο ανέστειλε την 7η Αυγούστου τον διάλογο που διεξάγεται από τα μέσα Μαΐου ανάμεσα σε αντιπροσωπείες της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησής του υπό την αιγίδα της Νορβηγίας.