O Nτόναλντ Τραμπ κατεβαίνει από το αεροσκάφος του στο Μιλγουόκι - νωρίτερα παραχώρησε εν πτήσει την πρώτη του συνέντευξη μετά τη δολοφονική απόπειρα σε βάρος του, στη New York Post | Dan Scavino Jr. via X/via REUTERS
Επικαιρότητα

O Tραμπ στην πρώτη του συνέντευξη μετά την απόπειρα δολοφονίας: «Κανονικά θα έπρεπε να ήμουν νεκρός»

Ο υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε για «σουρεαλιστική εμπειρία» και για «θαύμα» που είναι ακόμη ζωντανός και παρά τα σοβαρά -όπως προκύπτει- κενά ασφαλείας στον χώρο της ομιλίας του, θέλησε να επαινέσει το προσωπικό της Secret Service για τις ηρωικές -όπως είπε- ενέργειες του και την εξουδετέρωση του δράστη
Protagon Team

«Κανονικά δεν θα έπρεπε να είμαι εδώ, θα έπρεπε να είμαι νεκρός»: αυτό είπε στη New York Post, ο υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στην πρώτη του συνέντευξη μετά την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του, κάνοντας λόγο για «σουρεαλιστική εμπειρία», αλλά και θαύμα που είναι ζωντανός έχοντας γλιτώσει -για λίγα εκατοστά- από τις σφαίρες του επίδοξου εκτελεστή του.

«Ο γιατρός στο νοσοκομείο είπε ότι δεν έχει ξαναδεί κάτι τέτοιο, το αποκάλεσε θαύμα», τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας στη συντηρητική εφημερίδα μέσα από το αεροσκάφος που τον μετέφερε στο Μιλγουόκι για να παραστεί στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών.

Οπως περιγράφεται στο δημοσίευμα της New York Post, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που φιλοδοξεί να επανέλθει στον Λευκό Οίκο σε λίγους μήνες, είχε στο δεξί του αυτί -αυτό που έξυσε η σφαίρα από Μ-16 του 20χρονου sniper, έναν μεγάλο λευκό επίδεσμο. Το επιτελείο του επέμενε να μην τραβηχτούν φωτογραφίες.

«Δεν έπρεπε να είμαι εδώ, έπρεπε να είμαι νεκρός. Yποτίθεται ότι είμαι νεκρός», ήταν η ατάκα της συνέντευξης του υποψήφιου προέδρου.

Οπως είπε,  θα είχε πεθάνει αν δεν είχε γυρίσει το κεφάλι του ελαφρώς προς τα δεξιά για να διαβάσει ένα διάγραμμα για τους παράνομους μετανάστες. Εκείνη τη στιγμή, αυτό που θα ήταν μια θανατηφόρα βολή,  έγινε μέσα σε ένα κλάσμα του δευτερολέπτου ένα επιπόλαιο σκίσιμο στο αυτί του.

Κατά δήλωσή του, καθώς οι πράκτορες της Secret Service  τον κατέβαζαν από τη σκηνή της ομιλίας του, εκείνος ήθελε να συνεχίσει να μιλάει στους υποστηρικτές του, αλλά του είπαν ότι δεν ήταν ασφαλές και ότι έπρεπε να τον μεταφέρουν σε νοσοκομείο.

Παρά τα σοβαρά -όπως προκύπτει- κενά ασφαλείας, ο Τραμπ θέλησε να επαινέσει  το προσωπικό της Secret Service για τις ηρωικές -όπως είπε- ενέργειες του και την εξουδετέρωση του δράστη.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει ήδη δρομολογήσει ενδελεχή έρευνα, ενώ τα μέτρα ασφαλείας ενισχύονται στον Τραμπ Τάουερ στη Νέα Υόρκη, τον χώρο του Συνεδρίου των Ρεπουμπλικάνων αλλά και στα κεντρικά γραφεία της εκστρατείας Μπάιντεν.

Τα «πυρά» της κριτικής στρέφονται εναντίον της αρμόδιας για την προστασία των προέδρων Μυστικής Υπηρεσίας και γίνεται ήδη λόγος για το σοβαρότερο κενό ασφαλείας από την απόπειρα δολοφονίας του Ρόναλντ Ρίγκαν το 1981.

Aπό την άλλη πλευρά, αναλυτές ασφαλείας επισημαίνουν ότι ο βασικός στόχος, που ήταν η διάσωση του πρώην προέδρου Τραμπ, επετεύχθη και δεν είναι πάντα εφικτό να εξουδετερωθούν εκ των προτέρων όλες οι απειλές σε ανοικτό χώρο.

Ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση ακόμη και οι ίδιοι οι παρευρισκόμενοι είχαν εντοπίσει τον δράστη, ενημερώνοντας μάλιστα τους αστυνομικούς που άρχισαν να τον αναζητούν ενώ η ομιλία συνεχιζόταν.

«Η ευκολία με την οποία ο ένοπλος  έφτασε τόσο κοντά του [στον πρώην πρόεδρο Τραμπ] ήταν εντυπωσιακή», παρατήρησε ο εισαγγελέας της κομητείας Μπάτλερ της Πενσιλβάνιας. «Ειλικρινά, ξαφνιάστηκα που μπόρεσε να ανέβει σε εκείνη την ταράτσα και να πυροβολήσει», δήλωσε ο εισαγγελέας Ρίτσαρντ Γκόλντινγκερ,  στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC. «Ξέρω ότι είχαμε μέλη των δυνάμεων της τάξης στο κτίριο και επομένως είναι ακόμη εντυπωσιακότερο ότι κατάφερε να ανέβει εκεί ψηλά», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι το κτίριο στεγάζει ένα υαλουργείο.

Το άλλο μείζον ερώτημα αφορά την ακτίνα της περιμέτρου ασφαλείας η οποία δεν περιελάμβανε το κτίριο από το οποίο πυροβόλησε ο δράστης, παρ ’όλο που είχαν αναπτυχθεί ελεύθεροι σκοπευτές των υπηρεσιών ασφαλείας για την προστασία του Τραμπ.

Αγνωστα  τα κίνητρα του δράστη

Τα κίνητρα του 20χρονου επίδοξου δολοφόνου Τόμας Κρουκς παραμένουν άγνωστα. Ηταν εγγεγραμμένος ως Ρεπουμπλικανός ψηφοφόρος στην Πενσυλβάνια, όμως είχε κάνει μια μικρή δωρεά σε μια προοδευτική επιτροπή πολιτικής δράσης την ημέρα που ο πρόεδρος Μπάιντεν ορκίστηκε Πρόεδρος. Χρησιμοποίησε ημιαυτόματο όπλο, αγορασμένο νόμιμα από τον πατέρα του και έδρασε μόνος του. Οι δύο τραυματίες απο την απόπειρα νοσηλεύονται σε καλή κατάσταση.

Το FBI δήλωσε πάντως την Κυριακή ότι το περιστατικό ερευνάται ως πιθανή πράξη εγχώριας τρομοκρατίας, προσθέτοντας ότι ο δράστης έδρασε μόνος του και δεν είχε γνωστή ιδεολογία. «Το διερευνούμε ως απόπειρα δολοφονίας, αλλά και ως πιθανή εγχώρια τρομοκρατική ενέργεια», είπε στους δημοσιογράφους ο Ρόμπερτ Γουέλς, βοηθός διευθυντής του τμήματος αντιτρομοκρατίας του FBI. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι ο δράστης αντιμετώπιζε πρόβλημα ψυχικής υγείας, ενω από τα δημόσια δικαστικά αρχεία της Πενσιλβάνια δεν προκύπτει καμία ποινική υπόθεση στο παρελθόν σε βάρος του Κρουκς.

Ο πατέρας του, Μάθιου Κρουκς, δήλωσε στο CNN αργά το Σάββατο ότι προσπαθούσε να καταλάβει “τι στο διάολο συμβαίνει“, όπως είπε ωστόσο, δεν θα μιλούσε για τον γιο του μέχρι να μιλήσει με τις αστυνομικές αρχές.

Σύμφωνα με αυτές, εκτός από το Μ-16 με το οποίο έκανε τη βολή κατά του Ντόναλντ Τραμπ, ο 20χρονος είχε και εκρηκτικά στο αυτοκίνητό του. Η Wall Street Journal και το CNN ανέφεραν ότι εκρηκτικά υλικά βρέθηκαν σε ένα αυτοκίνητο που ανήκε στον δράστη, το οποίο φέρεται να ήταν σταθμευμένο κοντά στον χώρο της ομιλίας. Σύμφωνα επίσης με το πρακτορείο AP βρέθηκαν υλικά για την κατασκευή βομβών τόσο στο αυτοκίνητο όσο και στο σπίτι του υπόπτου.

Το όπλο που χρησιμοποιήθηκε στην απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ήταν ένα «τυφέκιο τύπου AR 556» που αγοράστηκε νόμιμα, διευκρίνισε σε δηλώσεις του την Κυριακή, ο ειδικός πράκτορας του FBI, Κέβιν Ρότζεκ. Οι αρχές πιστεύουν ότι το ημιαυτόματο όπλο αγοράστηκε από τον πατέρα του δράστη, αλλά δεν γνωρίζουν ακόμη πώς είχε πρόσβαση στο όπλο ή αν το πήρε χωρίς να το γνωρίζει ο πατέρας του, ανέφερε το FBI.