Αποκρουστικό θεωρεί ο Πάολο Βαλεντίνο της Corriere della Sera το πρώτο μετεκλογικό μήνυμα του Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο ακολούθησε εκείνο του Τζο Μπάιντεν, επειδή συνιστά απειλή για τη δημοκρατία, όπως έγραψε.
Την ομιλία του την έκρινε σαν «καλοδουλεμένη αρνητική ρητορική, με διφορούμενη γλώσσα και με ανατρεπτικά νοήματα», επικίνδυνα για τις μετεκλογικές εξελίξεις.
Πρωτίστως ο δημοσιογράφος σχολίασε τον τόπο που διάλεξε ο Τραμπ για να μιλήσει: για τη μετάδοση του πρώτου μετεκλογικού μηνύματός του χρησιμοποίησε την «Ανατολική Αίθουσα του Λευκού Οίκου, μια ιερή θεσμική θέση που δεν έχει καμία σχέση με εκλογικές ομιλίες».
Αναλύοντας επί της ουσίας την ομιλία του Τραμπ, ο Βαλεντίνο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο νυν πρόεδρος ξεπέρασε «όλα τα όρια» αφού, προτού καν επισημοποιηθεί κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα, ένα οριστικό στοιχείο από τις κρίσιμες για την κλίση της πλάστιγγας Πολιτείες, αυτός «ανακήρυξε τον εαυτό του νικητή σε μία αναμέτρηση που είναι ακόμη και τώρα ανοικτή σε οποιοδήποτε αποτέλεσμα, αφού υπολείπονται εκατομμύρια ψήφοι να μετρηθούν».
Οι προσεκτικά διαλεγμένες με σκοπό την πρόκληση λέξεις του Τραμπ σχολιάστηκαν με δριμύτητα από τον αρθρογράφο, όπως και η απαρίθμηση των Πολιτειών με τα υποτιθέμενα υπέρ αυτού δεδομένα. Ολες οι εκφράσεις τους ήταν «εκρηκτικές» έγραψε. «Ολα όσα είπε για την αξιοθρήνητη ομάδα των ανθρώπων που προσπαθεί να κλέψει τη νίκη από τον λαό».
Ο Βαλεντίνο εντόπισε διεστραμμένη μαεστρία στη δομή του λόγου του Τραμπ που μοιραία κατέληξε «σε ένα εφιαλτικό κρεσέντο». Με αυτήν τη δυσοίωνη αποστροφή, ο αρθρογράφος αναφέρθηκε στα περί προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο που εκστόμισε ο Τραμπ και στην κατηγορία που εξαπέλυσε περί δήθεν εκλογικής νοθείας.
Ακολούθως, η βεβαιότητά του ότι αυτός θα επικρατήσει στις εκλογές και όχι ο Μπάιντεν («θα κερδίσουμε», είπε, «για μένα έχουμε ήδη κερδίσει») και οι ζητωκραυγές των οπαδών του θύμισαν στον Βαλεντίνο πρώτα τον ισπανό δικτάτορα Φράνκο («όπως μετά το πραξικόπημα του Καουντίλιο») και μετά έναν κινηματογραφικό δικτάτορα («την ομιλία του αυτοκράτορα Πάλπατιν», του ήρωα που ενσαρκώνει το κακό στη σειρά φιλμ «Star Wars»).
Στον Πάλπατιν ο Βαλεντίνο έμεινε λίγο παραπάνω: για αυτόν, ο Τραμπ, σαν τον Πάλπατιν, αναλαμβάνει όλες τις εξουσίες, γίνεται έτσι τύραννος, με συνέπεια «η δημοκρατία κινδυνεύει να πεθάνει».