Σύμφωνα με τον Γκάβιν Νιούσομ, κανένας ξένος ηγέτης δεν θέλει επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο | REUTERS/Mike Blake/File Photo
Επικαιρότητα

«Ο Τραμπ πρόδωσε τον Ρίγκαν, όμως παίζει μόνος του στο κόμμα»

Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ λέει ότι αν επανεκλεγεί ο Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος, τότε το Κίεβο, οι διεθνείς συμμαχίες των ΗΠΑ, ακόμη και η παγκόσμια σταθερότητα, θα χαθούν
Protagon Team

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος των ΗΠΑ που κέρδισε τον Ψυχρό Πόλεμο και διέλυσε τη Σοβιετική Ενωση μάλλον αποτελεί το μέτρο του αυθεντικού αμερικανισμού το 2023, αφού η διάδοχος κατάσταση της Σοβιετίας, η Ρωσία, είναι σήμερα και αυτή επιθετική, όπως έδειξε το Ουκρανικό. «Ο Ρόναλντ Ρίγκαν θα ντρεπόταν για τους σημερινούς υποψηφίους του κόμματός του. H Ευρώπη πρέπει να φοβάται, διότι ρεπουμπλικανική προεδρία σημαίνει διακινδύνευση της υπεράσπισης της Ουκρανίας, των συμμαχιών μας και της παγκόσμιας σταθερότητας».

Τα παραπάνω είπε ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ, το ανερχόμενο αστέρι του Δημοκρατικού Κόμματος. Αφορμή για τις δηλώσεις του στάθηκε η συζήτηση των επτά υποψηφίων για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, η οποία διεξήχθη στην Πολιτεία του, απόντος βέβαια του Τραμπ.

Η Repubblica έγραψε ότι επί μήνες κυκλοφορούσαν φήμες ότι ο Νιούσομ ετοιμαζόταν να αναλάβει ρόλο διεκδικητή της προεδρίας για λογαριασμό των Δημοκρατικών. Δεν το έκανε, χάριν του Μπάιντεν: «Αυτός είναι ο πρόεδρός μας και ο υποψήφιός μας» είχε δηλώσει. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τον επιβράβευσε για την αφοσίωσή του, κάτι που τον καθιστά Νο 1 αντικαταστάτη του, αν η ηλικία ή η υγεία του τον εμποδίσουν να ολοκληρώσει την προεκλογική εκστρατεία. Πάντως ο Νιούσομ θα είναι σίγουρα ο Δημοκρατικός υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2028.

Ο Νιούσομ κατακεραύνωσε τους επτά Ρεπουμπλικανούς: «Πίστευα ότι θα έβλεπα ντιμπέιτ μεταξύ υποψηφίων αντιπροέδρων, όμως αυτοί είναι ερασιτέχνες! Κανείς τους δεν προσπάθησε να αμφισβητήσει τον Τραμπ, για αυτό και κέρδισε το παιχνίδι και τους πήρε το Ρεπουμπλικανικό σπίτι. Ούτε ο ΝτεΣάντις πιστεύει ότι μπορεί να πάρει αυτός το χρίσμα». Μπαίνοντας αμέσως στο «ψητό» (στα καμιά εικοσαριά δισ. δολάρια που θα εισπράξουν οι αμερικανικές βιομηχανίες όπλων από την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στον Ζελένσκι), οι Ιταλοί ρώτησαν τον Νιούσομ αν κινδυνεύει η στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο σε περίπτωση Ρεπουμπλικανικής διοίκησης.

Είπε ο Νιούσομ: «Αρνούνται το δόγμα του προέδρου Ρίγκαν. Δεν περίμενα ποτέ στη ζωή μου να δω τους Ρεπουμπλικανούς να εγκαταλείπουν την ιστορική γραμμή τους, επιλέγοντας την ήπια προσέγγιση με τον Πούτιν και τη Ρωσία. Κατ’ αυτόν τον τρόπο αγνοούν και συγχωρούν τη ρωσική επιθετικότητα. Είναι εξαιρετικά καταθλιπτική η στάση τους, ιδίως αν σκεφτεί κανείς πού βρισκόμαστε με τον πόλεμο. Ηταν προφανές, το έβλεπαν όλοι. Ο Ρίγκαν είναι ο πρόεδρος που οδήγησε τις ΗΠΑ στην τελική φάση του Ψυχρού Πολέμου. Θα ντρεπόταν για τη συζήτηση περί Ουκρανίας που διεξάγεται στο κόμμα του και για όσα είδαμε στο ντιμπέιτ. Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό».

Οταν ρωτήθηκε πώς θα δει η Ευρώπη τυχόν αλλαγή στον Λευκό Οίκο, ο κυβερνήτης απάντησε ως εξής: «Πιστεύω ότι ο Τραμπ, εκτός από απειλή για τη Δημοκρατία, όπως λέει ο Μπάιντεν, είναι και απειλή για την παγκόσμια συνοχή και τη διαχείριση των συμμαχιών μας, τις οποίες ο πρόεδρος έχει επανεκκινήσει παντού στον κόσμο. Το απρόβλεπτο του Τραμπ είναι όντως επιβλαβές. Ημουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που μόλις έγινε στη Νέα Υόρκη και δεν βρήκα ούτε έναν διεθνή ηγέτη που να μη με κάλεσε στην άκρη για να συζητήσουμε αυτή την ανησυχία. Κανείς δεν θέλει να δει τον Τραμπ να επιστρέφει στον Λευκό Οίκο».