Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε ότι έχει εκδώσει μόλις 12.000 πράσινες κάρτες μόνιμης διαμονής στις ΗΠΑ (από τις 55.000 που πρέπει κανονικά) σε μετανάστες από διάφορα μέρη του κόσμου που επιθυμούν να ζήσουν στη χώρα του, διαμέσου του Προγράμματος Διαβατηρίων για τη Μεταναστευτική Διαφορετικότητα (Diversity Visas).
Και όλα αυτά επιδεικνύοντας μια πρωτοφανή καθυστέρηση στην όλη διαδικασία και αφού πρώτα η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο είχαν λάβει την απόφαση ομοσπονδιακού δικαστηρίου νωρίτερα αυτό το μήνα, προκειμένου να συνεχίσουν απρόσκοπτα την έκδοση των πράσινων καρτών πριν από την καταληκτική προθεσμία της 30ής Σεπτεμβρίου, όταν και οι κάτοχοι των 55.000 θεωρήσεων θα πρέπει να αποδεχτούν ή όχι τη βίζα μόνιμης διαμονής.
Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι ο Τραμπ συμπεριφέρεται ρεβανσιστικά στους μετανάστες, αρνούμενος να τους παρέχει την πράσινη κάρτα.
Αλλιώς δεν εξηγείται η κωλυσιεργία και ότι εκδόθηκαν μόλις 1.009 βίζες μέσα σε ένα μήνα και συνολικά 12.600, επί συνόλου 55.000.
Οπως αναφέρει το Forbes, κάθε χρόνο η κυβέρνηση των ΗΠΑ εκδίδει έως 55.000 πράσινες κάρτες σε άτομα από χώρες που υποεκπροσωπούνται (δηλαδή από χώρες όπου υπάρχει χαμηλό ποσοστό μετανάστευσης προς τις ΗΠΑ) μέσω ενός συστήματος λοταρίας.
Τα ονόματα αυτών των 55.000 ατόμων επιλέγονται τυχαία μέσω υπολογιστή από όλες τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά.
Οσοι επιλέγονται, χάνουν τη θέση τους εάν δεν έχουν τις θεωρήσεις τους έως τις 30 Σεπτεμβρίου.
Φυσικά, η κίνηση ήταν (σχεδόν) αναμενόμενη από έναν πρόεδρο με παροιμιώδη δυσανεξία απέναντι στους μετανάστες, τους οποίους τον Απρίλιο χαρακτήρισε «το χειρότερο πράγμα για τις ΗΠΑ».
Για αυτόν τον λόγο άλλωστε στις 22 Απριλίου ο Τραμπ είχε ανακοινώσει ότι θα επιβάλει με εκτελεστικό διάταγμα την «παύση» της μετανάστευσης προς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αρχικά για 60 ημέρες, διευκρινίζοντας ότι αφορά εκείνους που επιδιώκουν να εξασφαλίζουν τις λεγόμενες πράσινες κάρτες –άδειες μόνιμης παραμονής– και όχι όσους ζητούν βίζες προσωρινής διαμονής και εργασίας.
«Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στον αμερικανό εργαζόμενο», υπογράμμιζε τότε ο Τραμπ, διαβεβαιώνοντας πως «η παύση της μετανάστευσης θα βάλει τους άνεργους Αμερικανούς στις μπροστινές θέσεις της ουράς για τις θέσεις απασχόλησης όταν ξανανοίξει η Αμερική», και επιμένοντας πως «θα ήταν άδικο οι Αμερικανοί να αντικατασταθούν από ξένα εργατικά χέρια».
Το μέτρο που ανήγγειλε ο Τραμπ πυροδότησε εξαρχής έντονες αντιδράσεις, με πολιτικούς του αντιπάλους να τον κατηγορούν ότι προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την πανδημία για να προωθήσει τη σκληρή του γραμμή στο ζήτημα της μετανάστευσης.
Ο Δημοκρατικός βουλευτής Χοακίν Κάστρο, που εκλέγεται στο Τέξας, κατήγγειλε έναν ελιγμό με «σκοπό να εκτραπεί η προσοχή από την αποτυχία του Τραμπ να σταματήσει την εξάπλωση του κορονοϊού».
Μίλησε για «απόφαση αντάξια αυταρχικού καθεστώτος, που προσπαθεί να εκμεταλλευθεί μια κρίση ώστε να προωθήσει το αντιμεταναστευτικό πρόγραμμά του».
Ο Τζέρι Νάντλερ, άλλος βουλευτής των Δημοκρατικών, στηλίτευσε το ότι ο πρόεδρος επέλεξε να μετατρέψει τους μετανάστες σε αποδιοπομπαίους τράγους της κρίσης.
«Η πραγματικότητα είναι πως πολλοί μετανάστες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και μας προστατεύουν: γιατροί, νοσοκόμες, οικιακές βοηθοί-νοσοκόμες, εργάτες γης, εργαζόμενοι στην εστίαση», αντέτεινε.
Τελικά, ο ομοσπονδιακός δικαστής Αμίτ Μέχτα έβαλε τέλος σε αυτή την κατάσταση στις αρχές του Σεπτεμβρίου, διατάζοντας ουσιαστικά την κυβέρνηση να κινηθεί για την παροχή των υπολοίπων πρασίνων καρτών.