Ο Τραμπ στο πρώτο του μήνυμα μετά τα αιματηρά γεγονότα στο Καπιτώλιο | Donald J. Trump via Twitter/via REUTERS
Επικαιρότητα

Ο Τραμπ καλεί σε «συμφιλίωση» (για να αποφύγει την καθαίρεση)

Με βίντεό του, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ αποδέχτηκε την αλλαγή εξουσίας και δεσμεύτηκε για ομαλότητα ως τις 20 Ιανουαρίου, οπότε θα ορκιστεί ο Τζο Μπάιντεν. Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν την άμεση αποπομπή του εξαιτίας των γεγονότων στο Καπιτώλιο. Τι θα κάνει όμως ο Μάικ Πενς;
Protagon Team

Σε μια προσπάθεια να σώσει ό,τι σώζεται από μια τετραετία που θα αποτελεί όνειδος για την αμερικανική πολιτική, να μην έχει άλλες νομικές περιπέτειες –πέρα από αυτές που ήδη αναμένεται να έχει– και ενώ όλο και περισσότεροι πολιτικοί (Δημοκρατικοί αλλά και Ρεπουμπλικανοί) επικαλούνται την 25η Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος για άμεση αντικατάσταση του προέδρου ως ανίκανου να κυβερνήσει, ο Ντόναλντ Τραμπ, στο πρώτο του tweet μετά το απαγορευτικό που του επέβαλε η πλατφόρμα, εμφανίστηκε για πρώτη φορά κάπως διαλλακτικός.

Ακόμα και τους εισβολείς στο Καπιτώλιο δεν τους χαρακτήρισε αυτή τη φορά «πατριώτες», όπως έκανε την Τετάρτη κατά τη διάρκεια των τρομακτικών επεισοδίων, αλλά άτομα που δεν αντιπροσωπεύουν τις ΗΠΑ και που «θα πληρώσουν» για όσα έκαναν. Μίλησε για «αποτρόπαια», «ειδεχθή» επίθεση –ξεχνώντας ότι αυτός τους είχε παρακινήσει να την κάνουν. Και υποσχέθηκε ότι στρέφει πλέον την προσοχή του στο να γίνει «ομαλή» και «εύτακτη» μεταβίβαση της εξουσίας στις 20 Ιανουαρίου.

Αυτή η μεταστροφή του Τραμπ –από τον έξαλλο πολιτικό, που ορκιζόταν αγώνα μέχρι τέλους και καλούσε τον όχλο να μην αφήσει τους γερουσιαστές και τους βουλευτές να πράξουν το καθήκον τους, σε έναν ταπεινωμένο και συνειδητοποιημένο (σεμνό δεν θα τον πεις ποτέ τον Τραμπ) πρόεδρο– καταγράφεται μετά την κύρωση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου από το Κογκρέσο.

Διότι, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, όσο Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων αδυνατούσαν εξαιτίας του όχλου που είχε καταλάβει το Καπιτώλιο να επικυρώσουν το αποτέλεσμα, ο σκοπός του Τραμπ είχε επιτευχθεί —αναβαλλόταν η διαδικασία που θα ανακήρυσσε τον Τζο Μπάιντεν επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ. Από τη στιγμή όμως που, παρά τις καταστροφές και τους νεκρούς (φτάσαμε δυστυχώς τους πέντε, μετά τον θάνατο ενός αστυνομικού), Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων συνεδρίασαν και επικύρωσαν το αποτέλεσμα των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, ο Τραμπ είχε πια ηττηθεί. Και έτσι «το γύρισε»…

Στην πρώτη ανάρτησή του στο Twitter, ένα βίντεο που μεταφόρτωσε και στο ΥοuTube στον λογαριασμό του Λευκού Οίκου, ο Τραμπ ανέφερε ότι αφού «το Κογκρέσο κύρωσε τα αποτελέσματα», «νέα κυβέρνηση θα ορκιστεί την 20ή Ιανουαρίου», προσθέτοντας πως «στρέφω την προσοχή μου τώρα στο να εξασφαλίσω την ομαλή, εύτακτη και απροβλημάτιστη μεταβίβαση της εξουσίας». Ο ίδιος είπε πως είναι «η στιγμή που απαιτείται επούλωση και συμφιλίωση».

Στο βίντεο ο Τραμπ δεν ανέφερε ούτε μία φορά το όνομα του Τζο Μπάιντεν.

Δήλωσε δε ότι αυτοί που ενεπλάκησαν στα βίαια επεισόδια της Τετάρτης δεν «αντιπροσωπεύουν» τις ΗΠΑ και θα «πληρώσουν».

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κέιλι ΜακΚενάνι, σε σύντομη παρέμβασή της, διαβεβαίωσε ότι ο Τραμπ και η κυβέρνησή του «καταδικάζουν με τον πλέον σθεναρό τρόπο» τα επεισόδια στο Καπιτώλιο.

Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είχε συμβεί την ώρα που ο όχλος είχε καταλάβει τον ναό της αμερικανικής δημοκρατίας, καταστρέφοντας ό,τι έβρισκε μπροστά του και διακόπτοντας τη διαδικασία εκλογής του Τζο Μπάιντεν στο ύπατο αξίωμα.

Και όλο και περισσότεροι πολιτικοί, κυρίως από τους Δημοκρατικούς, ζητούν την άμεση αποπομπή του Τραμπ από την προεδρία, είτε με τη διαδικασία της παραπομπής (impeachment) είτε με την απομάκρυνσή του βάσει της 25ης Τροπολογίας.

Στη Νέα Υόρκη, προπύργιο των Δημοκρατικών αλλά και πόλη που θεωρεί ο Τραμπ «δικιά του», καθώς εκεί αναδείχθηκε ως μεγιστάνας των ακινήτων, κόσμος αψήφησε το κρύο και κατέβηκε στους δρόμους ζητώντας την αποπομπή του προέδρου.

Το ίδιο ζήτησε η Νάνσι Πελόζι, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, που εκτός των άλλων είδε το γραφείο της να καταστρέφεται από τους τραμπούκους του απερχόμενου προέδρου. Ο Τσακ Σούμερ, επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, ζήτησε επίσης παραπομπή του Τραμπ σε δίκη για παραβίαση του Συντάγματος των ΗΠΑ, εφόσον δεν απομακρυνθεί με την 25η Τροπολογία.

Και ο πρόεδρος της επιτροπής δικαστικών υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Δημοκρατικός Τζέρι Νάντλερ, ζήτησε την παραπομπή του Τραμπ «Για ακόμη μια φορά, ζητώ ο πρόεδρος να παραπεμφθεί σε δίκη και να παυθεί από το αξίωμα. Έχουμε πολύ περιορισμένα χρονικά περιθώρια δράσης. Το έθνος δεν αντέχει μια μακρά, παρατεταμένη διαδικασία, τάσσομαι υπέρ της υποβολής κατηγορητηρίου» ανέφερε.

Κρίσιμο ρόλο σε όλο αυτό καλείται να διαδραματίσει ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς. Αυτός θα πρέπει να κινήσει διαδικασίες για την 25η Τροπολογία, για την οποία όμως απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη μελών του υπουργικού συμβουλίου. Από αυτό έχουν ήδη παραιτηθεί δύο υπουργοί εξαιτίας των όσων συνέβησαν στο Καπιτώλιο και του εμπρηστικού ρόλου που διαδραμάτισε ο πρόεδρος: η Ελέιν Τσάο, υπουργός Μεταφορών και σύζυγος του απερχόμενου προέδρου της Γερουσίας Μιτς ΜακΚόνελ, και (σύμφωνα με τη Wall Street Journal), η  Μπέτσι ΝτεΒός, υπουργός Παιδείας. Υποβάλλοντας τις παραιτήσεις τους ναι μεν αποκηρύσσουν τον Τραμπ αλλά δεν χρειάζεται και να μπουν στη βάσανο να τον απομακρύνουν βάσει της 25ης Τροπολογίας.

Την ίδια ώρα, εξάλλου, ο Μάικ Πενς εναντιώνεται στη χρησιμοποίηση της 25ης Τροπολογίας, όπως ανέφεραν πηγές προσκείμενες στο περιβάλλον του τις οποίες επικαλούνται ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Business Insider, η εφημερίδα New York Times και το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Μια σημαντική παράμετρος; Αν ο Πενς αντικαταστήσει τον 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ, έστω και για λίγες ημέρες –ως δηλαδή την ορκωμοσία του Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου–, ίσως πιεστεί να απονείμει χάρη στον Τραμπ.

«Ο Τραμπ θέλει να δώσει χάρη στον εαυτό του»

Ο απερχόμενος πρόεδρος μπορεί να εκμεταλλευτεί τις 12 ημέρες κατά τις οποίες θα εξακολουθεί να έχει πλήρη εξουσία για να δώσει χάρη στον εαυτό του, γράφουν την Πέμπτη οι New York Times.

Τουλάχιστον από την ημέρα των εκλογών, ο Τραμπ έχει πει σε συμβούλους του ότι σκέφτεται να δώσει στον εαυτό του χάρη. Σε άλλες περιπτώσεις έχει ρωτήσει αν θα πρέπει να το κάνει και τι θα σημαίνει αυτό νομικά και πολιτικά. Δεν είναι σαφές αν επανέφερε το θέμα και μετά τα δραματικά γεγονότα της εισβολής στο Καπιτώλιο.

Το δημοσίευμα, του οποίο συνυπογράφει η έγκυρη στα του Λευκού Οίκου Μάγκι Χάμπερμαν, προσθέτει ότι ο Τραμπ φαίνεται να μιλά σοβαρά· δεν είναι απλώς σκέψεις και υποθέσεις που ρίχνει στο τραπέζι. Ο ίδιος πιστεύει ότι έχει τη δυνατότητα να το πράξει, είναι όμως αμφίβολο αν όντως μπορεί. Σε κάθε περίπτωση θα είναι όχι απλά μια πρωτοφανής απόφαση, αλλά και ένα εξαιρετικά κακό προηγούμενο.