Ο Ντόναλντ Τραμπ παραδέχθηκε ότι οι γιγαντιαίες εκρήξεις που προκάλεσαν καταστροφή στη Βηρυτό θα μπορούσαν να οφείλονται σε «δυστύχημα», δεν ανακάλεσε πλήρως τη δήλωση που είχε κάνει μετά τα γεγονότα, όταν είπε πως έμοιαζαν με «φρικτή επίθεση».
«Μπορώ να σας πω πως ό,τι κι αν συνέβη, ήταν φρικτό, αλλά κανένας δεν γνωρίζει στ’ αλήθεια τι ήταν αυτό. Κανένας δεν ξέρει ακόμα», ανέφερε την Τετάρτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την πανδημία του κορονοϊού. Κατά κανόνα, ο Τραμπ απαντά και σε άλλα ερωτήματα για την επικαιρότητα.
Πρόσθεσε ακόμη: «Ακουσα και τα δύο πράγματα. Ακουσα για δυστύχημα. Ακουσα, ξέρετε, για εκρηκτικά. Προφανώς, οφειλόταν σε κάποιο είδος εκρηκτικού, είτε πυροδοτήθηκε βόμβα εσκεμμένα είτε όχι, κατέληξε να είναι βόμβα».
Κάποιος ίσως «παράτησε φρικτούς εκρηκτικούς μηχανισμούς κι άλλα πράματα, ίσως. Μπορεί να ήταν αυτό. Ίσως ήταν βομβιστική επίθεση. Δεν νομίζω πως μπορεί να το πει οποιοσδήποτε αυτή τη στιγμή», επέμεινε.
Αλλά πάντως διαβεβαίωσε ότι «είμαστε αλληλέγγυοι προς τη χώρα αυτή. Εχουμε πολύ καλή σχέση με τη χώρα αυτή, αλλά είναι μια χώρα που αντιμετωπίζει κρίση κι έχει πολλά προβλήματα».
Την Τρίτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκρινε πως οι εκρήξεις έμοιαζαν με «φρικτή επίθεση», διευκρινίζοντας αργότερα ότι «αξιωματούχοι και στρατηγοί» του είπαν πως «δεν επρόκειτο για βιομηχανικό δυστύχημα», αλλά «για επίθεση, για βόμβα».
Πάντως, ο υπουργός Αμυνας Μαρκ Έσπερ μίλησε για δυστύχημα και σημείωσε πως η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στον Λίβανο.
Κατά τον τελευταίο απολογισμό, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 113 και οι τραυματίες πάνω από 4.000. Οι Αρχές του Λιβάνου τονίζουν ότι η έκρηξη οφειλόταν σε ανάφλεξη 2.750 τόνων νιτρικού αμμωνίου σε αποθήκη στο λιμάνι. Το νιτρικό αμμώνιο χρησιμοποιείται τόσο ως χημικό λίπασμα, όσο και ως εκρηκτική ύλη.