Είμαστε η χώρα που έχει κάνει τα περισσότερα τεστ λέει ο Τραμπ και δηλώνει «υπερήφανος». Αλλά αν τα σχετικά στοιχεία εξεταστούν προσεχτικά, θα γίνει εύκολα αντιληπτό ότι πρωταθλήτρια στο πεδίο αυτό αναδεικνύεται η Ισλανδία. ΟΙ ΗΠΑ είναι αρκετά κάτω στη λίστα, με μόνο 35 άτομα ανά 1.000 κατοίκους να έχουν ελεγχθεί, κάτι που «μεταφράζεται» στη μάλλον μέτρια επίδοση να έχει ελεγχθεί μόνο μόνο ένας πολίτης στους 30. Ακόμα και οι ταλαιπωρημένοι από την πανδημία Ιταλοί έχουν καλύτερο ρεκόρ από τους Αμερικανούς: 51 «τεσταρισμένα» άτομα ανά 1.000 κατοίκους.
Παρά ταύτα ο αμερικανός πρόεδρος επιμένει να ισχυρίζεται για τα πρωτεία των ΗΠΑ στη διενέργεια τεστ. Σύμφωνα με κρατική υγειονομική υπηρεσία, οι ΗΠΑ κατασκεύασαν 12,6 εκατομμύρια τεστ κορονοϊού, ένα τεράστιο νούμερο που «θαμπώνει» τα μάτια, ωστόσο πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι ο συνολικός πληθυσμός τους είναι περί τα 320 εκατομμύρια άτομα.
Ας δούμε τα στοιχεία στην πραγματική διάστασή τους, με τη βοήθεια της Corriere della Sera.
Ανά χίλιους κατοίκους, η Ισλανδία έκανε τεστ σε 167,46 άτομα, η Δανία σε 69,44, το Ισραήλ σε 57,65, η Εσθονία σε 58,85, η Ιταλία σε 51,35, η Ρωσία σε 50,38, οι ΗΠΑ σε 35,75 (και κατατάσσονται χαμηλά, στη 15η θέση). Η ελληνική επίδοση είναι περίπου 14 άτομα στους 1.000 κατοίκους και η 23η θέση.
Είναι αλήθεια ότι, πρόσφατα, πραγματοποιήθηκαν 300.000 έως 400.000 δοκιμές την ημέρα στις ΗΠΑ. Και όμως, ο αριθμός αυτός δεν αρκεί! Οι ειδικοί έχουν εγκαίρως επισημάνει ότι ο αριθμός των τεστ πρέπει να αυξηθεί, οι ημερήσιοι έλεγχοι πρέπει να γίνουν 900.000, διότι μόνο έτσι η έξοδος από την κατάσταση του lockdown θα είναι επιτυχής. Σήμερα, λοιπόν, στις ΗΠΑ και όσον αφορά τα τεστ, γίνεται μόνο το εν τρίτον του αναγκαίου αριθμού τους.
Οι αριθμοί, συνεπώς, διαψεύδουν τον Τραμπ. Και όσον αφορά την ποιότητα των αμερικανικών τεστ, τα οποία ο Τραμπ θεωρεί καλύτερα όλων, ελβετική εταιρεία διαβεβαιώνει ότι είναι και αυτά της ίδια ποιότητας με εκείνα των υπολοίπων χωρών.
Καημένη Βραζιλία…
Ενας ιδιοσυγκρασιακά συγγενής τύπος του Τραμπ, ο βραζιλιάνος πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο, βιώνει την υγειονομική κρίση και ως αντιπαράθεση με το πολιτικό προσωπικό του και με τους βραζιλιάνους γιατρούς.
Παρά τα μέχρι στιγμής 18.000 θύματα στη χώρα του Αμαζονίου, με αφορμή τον κορονοϊό ο Μπολσονάρο έχει απαλλάξει δύο υπουργούς-ιατρούς από τα καθήκοντά τους και τους έχει αντικαταστήσει από… στρατιωτικούς! Υπουργός Υγείας στη Βραζιλία έγινε από τον Μπολσονάρο ένας… αλεξιπτωτιστής, ένας κομάντο με παρελθόν σε θέματα ασφαλείας αλλά εντελώς άσχετος με το ιατρικό αντικείμενο: μία ωραία πρωία του έλαχε να πέσει από τον ουρανό και να προσγειωθεί στον πιο σημαντικό, αυτήν την περίοδο, υπουργικό θώκο.
Ο Μπολσονάρο δεν περιορίστηκε στον ανεκδοτολογικό ανασχηματισμό: κατάφερε να επιβάλει τη χορήγηση χλωροκίνης και υδροξυχλωροκίνης, δύο φαρμάκων που μέχρι πρόσφατα δεν ήταν δυνατόν να συνταγογραφηθούν παρά μόνο σε πάσχοντες από συγκεκριμένες παθήσεις (ελονοσία, λύκος, κ.ά.). Πρόκειται για φάρμακα που ενδέχεται να έχουν και θετικές συνέπειες και επικίνδυνες παρενέργειες στους πάσχοντες από την ίωση του κορονοϊού. Τα καρδιακά προβλήματα είναι η συνηθέστερη επιπλοκή τους. Ωστόσο και τα δυο τους έχουν μαγέψει τους δύο πολιτικούς άνδρες με την παραπλήσια ιδιόρρυθμη μενταλιτέ, τον Τραμπ και τον Μπολσονάρο.