Ο Ντόναλντ Τραμπ σε ομιλία του στο Τέξας, τον Οκτώβριο | REUTERS/Go Nakamura/
Επικαιρότητα

Ο Τραμπ είχε καυχηθεί για πυρηνικά μυστικά των ΗΠΑ στον Γούντγουορντ

Ο πρώην πρόεδρος είχε αναφερθεί με περίσσια απερισκεψία στα «νέα υπερόπλα» που «κανείς δεν είχε ξανακούσει, ούτε ο Σι και ο Πούτιν», στον βραβευμένο με Πούλιτζερ δημοσιογράφο το 2019, στη διάρκεια πολύωρων συνεντεύξεων μαζί του
Protagon Team

Ατελείωτες οι γκάφες του Ντόναλντ Τραμπ, πολλές από τις οποίες ήταν επικίνδυνες και για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Μιλώντας σε μία από τις πολύωρες συζητήσεις του με τον διάσημο αμερικανό δημοσιογράφο Μπομπ Γούντγουορντ, το 2019, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ τού είπε: «Εχω κατασκευάσει ένα οπλικό σύστημα που δεν έχει ακούσει κανείς πριν σε αυτή τη χώρα. Εχουμε πράγματα τα οποία δεν έχεις ακούσει ή δει ποτέ ξανά. Εχουμε πράγματα που ούτε ο Πούτιν ούτε ο Σι έχουν ακούσει ποτέ τους».

Το ηχητικό ήρθε ξανά στην επικαιρότητα καθώς ο δημοσιογράφος, που μαζί με τον Καρλ Μπέρνσταϊν έφερε στο φως το σκάνδαλο του Γουότεργκεϊτ προκαλώντας την παραίτηση του Ρίτσαρντ Νίξον, δημοσίευσε ένα ηχητικό βιβλίο με τις 20 συνεντεύξεις του με τον Τραμπ, εκείνης της περιόδου.

Ο ίδιος έχει γράψει και τρία μπεστ σέλερ βασισμένα στις συνεντεύξεις του με τον τότε αμερικανό πρόεδρο (Fear, Rage και Peril).

Ο δημοσιογράφος είχε διασταυρώσει τα λεγόμενα του τότε προέδρου Τραμπ με κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι οποίοι τα είχαν επιβεβαιώσει.

«Αυτό που δεν κατάλαβα ποτέ, είναι γιατί καυχιόταν σε εμένα ο Τραμπ για τα πυρηνικά», είπε απορημένος ο 79χρονος σήμερα, Γούντγουορντ.

Ο ίδιος είπε στο CNN ότι ο Τραμπ «δεν καταλαβαίνει τι θα πει Δημοκρατία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένα από τα λίγα κράτη που έχουν ιδρυθεί βασισμένα σε μία ιδέα. Και αυτή η ιδέα είναι η Δημοκρατία.

»Δεν καταλαβαίνει ότι αυτό απέδειξε η εξεταστική επιτροπή (του Κογκρέσου) για την 6η Ιανουαρίου (όταν εισέβαλαν οι υποστηρικτές του Τραμπ στο Καπιτώλιο). Δεν καταλαβαίνει ότι ο πρόεδρος πρέπει να φροντίσει τον λαό του. Πρέπει να τους συμβουλέψει, να τους προειδοποιήσει. Και αυτός δεν το έκανε αυτό».

Το CNN έπαιξε επίσης ένα απόσπασμα από μία συνέντευξη που έγινε το καλοκαίρι του 2020, στο οποίο ο Γούντγουορντ ρωτά τον Τραμπ αν η πανδημία τον έκανε να σκεφτεί ότι «αυτή είναι ευκαιρία ζωής για έναν ηγέτη», στην οποία, ο τότε πρόεδρος απάντησε εμφατικά «όχι».

Ο Γούντγουορντ σχολίασε ότι ο Τραμπ δεν ήθελε να πάρει καμία ευθύνη και προτιμούσε να μην ασχοληθεί.