Αμερικανοβρετανική σημαία, υβρίδιο άνευ προηγουμένου: στην κορυφή του κοντού και στη θέση του αετού το... πουλάκι τσίου, με γαρνιτούρα τους Μπλεκ και Τραμπ | REUTERS (Yves Herman/File Photo, Carlos Barria) και web
Επικαιρότητα

Ο Τραμπ έγινε… Μπλεκ και ξεκίνησε τη νέα Αμερικανική Επανάσταση!

Η καμπάνια των Ρεπουμπλικανών κατήγγειλε στην Εκλογική Επιτροπή των ΗΠΑ παρέμβαση του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας στις προεδρικές εκλογές. Πρόκειται για κόλπο, δεδομένου ότι ξένοι εθελοντές μπορούν να συνεισφέρουν στις καμπάνιες αφιλοκερδώς, το οποίο θυμίζει το πασίγνωστο κόμικ
Protagon Team

Ο Τραμπ κατέθεσε καταγγελία στην Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή των ΗΠΑ, κατηγορώντας το βρετανικό Εργατικό Κόμμα για «παράνομη κατάφωρη παρέμβαση» στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές – την πληροφορία αυτή διακίνησαν οι Financial Times. Ο Τραμπ διατείνεται ότι οι Εργατικοί στέλνουν «στρατηγούς» για να βοηθήσουν τη Χάρις και ως αποδεικτικά στοιχεία των καταγγελτικών λόγων του προσκόμισε διάφορα πρόσφατα δημοσιεύματα του Τύπου, ακόμη και για τις επισκέψεις στις ΗΠΑ του βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ.

Αυτό που πυροδότησε την οργή του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου και πρώην προέδρου ήταν η πληροφορία που εμφανίστηκε στα social media ότι καμιά εκατοσταριά ακτιβιστές του κυβερνώντος στη Βρετανία κόμματος θα ταξιδέψουν στις ΗΠΑ με σκοπό να στηρίξουν εμπράκτως την προεκλογική εκστρατεία της Χάρις. Ετσι, σαν άλλος Μπλεκ (κεντρικός ήρωας του πασίγνωστου ιταλικού κόμιξ για την Αμερικανική Επανάσταση, το οποίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία και στην Ελλάδα) τα έβαλε με το αναγεννημένο… αποικιοκρατικό στοιχείο. Από νομικής πλευράς, την υπόθεση διεκπεραιώνουν οι δικηγόροι του Τραμπ.

«Οταν, κάποτε, οι εκπρόσωποι της βρετανικής κυβέρνησης πήγαιναν από πόρτα σε πόρτα, δεν υπήρξε καλό τέλος για αυτούς» έγραψαν οι δικηγόροι του Τραμπ – και αυτό το χωρίο είναι μία σαφώς ειρωνική αναφορά στην ήττα των Βρετανών και στην επικράτηση των αμερικανών επαναστατών. Και προσέθεσαν ότι αυτή την εβδομάδα «οι ΗΠΑ γιορτάζουν την 243η επέτειο από την παράδοση των βρετανικών δυνάμεων στη Μάχη του Γιορκτάουν, ένα μήνυμα που το Εργατικό Κόμμα και η καμπάνια της  Χάρις έχουν ξεχάσει».

H απάντηση από πλευράς βρετανών ακτιβιστών ήταν ότι η πρωτοβουλία τους είναι ιδιωτική, δηλαδή υπόθεση ενός εκάστου εξ αυτών, όμως ο ίδιος ο Στάρμερ δήλωσε ότι οι Εργατικοί έχουν στείλει εδώ και καιρό εθελοντές στις αμερικανικές εκλογές, συνεπώς άφησε να εννοηθεί πως η αντίδραση του Τραμπ είναι καθυστερημένη αλλά και άκαιρη, διότι θεωρείται φυσιολογικό για στελέχη βρετανικών κομμάτων να έχουν επαφές με κομματικά στελέχη των ΗΠΑ.

Τι εγράφη στο web

Η ανάρτηση του στελέχους του Εργατικού Κόμματος Σοφία Πατέλ έγραφε τα εξής προτού διαγραφεί: «Εχω σχεδόν 100 στελέχη του Εργατικού Κόμματος που θα μεταβούν στις ΗΠΑ τις επόμενες εβδομάδες με προορισμό τη Βόρεια Καρολίνα, τη Νεβάδα, την Πενσιλβάνια και τη Βιρτζίνια. Εχω διαθέσιμες 10 θέσεις για οποιονδήποτε θέλει να κατευθυνθεί στο πεδίο της μάχης της Βόρειας Καρολίνας». Η Πατέλ έδινε διεύθυνση email και ζητούσε την εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Η καταγγελία του Τραμπ αναφέρεται και στη «βαθιά θεσμική» Washington Post, η οποία είχε γράψει ότι μεταξύ των δύο πλευρών (ακτιβιστές Εργατικών και καμπάνια Χάρις) αντηλλάγησαν μηνύματα και μάλιστα ότι υπήρξαν και συναντήσεις. Οι Εργατικοί πάντως αμύνονται ισχυριζόμενοι ότι το κόμμα δεν οργάνωσε τα ταξίδια, ούτε τα χρηματοδότησε. Κατά τον αμερικανικό εκλογικό νόμο, οι ξένοι υπήκοοι επιτρέπεται να συμμετέχουν στις προεκλογικές κομματικές καμπάνιες ως εθελοντές, εφ’ όσον δεν αμείβονται.