Τραμπ και Λαβρόφ στη συνάντηση που είχαν στις 10 Μαΐου στον Λευκό Οίκο. Εκεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποκάλυψε στον Ρώσο πληροφορίες που δεν έπρεπε να αποκαλύψει | Ministry of Foreign Affairs of Russia/Flickr
Επικαιρότητα

Ο Τραμπ «αποκάλυψε άκρως απόρρητες πληροφορίες» στους Ρώσους!

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται, κατά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, να του αποκάλυψε ευαίσθητες πληροφορίες για το πώς η Ουάσιγκτον λαμβάνει πληροφορίες για το ISIS. Μέσω ισραηλινής πηγής, υποστηρίζουν οι New York Times
Protagon Team

Σαφείς καταγγελίες κατά του Ντόναλντ Τραμπ ότι ανέφερε -ως μη όφειλε- στον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ άκρως απόρρητες πληροφορίες που αφορούν το Ισλαμικό Κράτος αφήνουν στελέχη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Η αναφορά του Τραμπ έγινε κατά τη συνάρτηση που είχαν στον Λευκό Οίκο στις 10 Μαΐου, παρόντος του ρώσου πρεσβευτή στις ΗΠΑ Σεργκέι Κίσλιακ και του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Χ.Ρ. ΜάκΜάστερ.

Ηταν μόλις μία ημέρα μετά την αιφνιδιαστική απόλυση του διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, η οποία επισήμως είχε αφορμή τους χειρισμούς του για την υπόθεση των email της Χίλαρι Κλίντον, αν και η φημολογία επιμένει ότι είχε να κάνει με την παρέμβαση της Ρωσίας την οποία ερευνά το FBI.

Πηγές από τις αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας ανέφεραν στην Washington Post ότι ο Τραμπ αποκάλυψε λεπτομέρειες που θα μπορούσαν να εκθέσουν το σύστημα πληροφόρησης των ΗΠΑ για τη λειτουργία του ISIS. Η συζήτηση, αναφέρουν ακόμη οι πηγές των αμερικανικών μέσων, αφορούσε κάποια σχέδια του Ισλαμικού Κράτους για τη χρήση λάπτοπ με τρόπο που υπονόμευε την ασφάλεια των αεροπορικών μεταφορών.

Σύμφωνα με τους New York Times, τρία στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ -που έχουν γνώση της υπόθεσης- σημειώνουν πως ο αμερικανός πρόεδρος έδωσε πληροφορίες στη Ρωσία για το ISIS μέσω ισραηλινής πηγής την περασμένη εβδομάδα.

Αξίζει να σημειωθεί πως, αρχικά, δεν υπήρχε καμία επίσημη τοποθέτηση από την πλευρά του Ισραήλ αναφορικά με το συγκεκριμένο δημοσίευμα.

Σε κάθε περίπτωση, ήταν μια πληροφορία που έδωσε στις ΗΠΑ εταίρος της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία ωστόσο κρίθηκε πολύ ευαίσθητη ακόμη και για να την μοιραστούν οι ΗΠΑ με τους συμμάχους τους.

Φαίνεται ότι από την αμερικανική πλευρά αντιλήφθηκαν το σφάλμα του προέδρου και έσπευσαν να περιορίσουν τη ζημιά, ενημερώνοντας την NSA και τη CIA.

Διάψευση και άδειασμα

Ο Λευκός Οίκος έσπευσε να διαψεύσει τα δημοσιεύματα, λέγοντας ότι δεν συνέβη ποτέ αυτό που αναφέρουν, ενώ και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας διαβεβαίωσε ότι δεν συνέβη αυτό το περιστατικό.

Τόσο για τους Ρεπουμπλικάνους όσο και για τους Δημοκρατικούς οι πληροφορίες, στην περίπτωση που είναι αληθινές, είναι «πολύ ανησυχητικές» και ζητούν εξηγήσεις.

Παρά τα όσα είπαν οι στενοί του συνεργάτες, οι οποίοι και διέψευσαν τα περί διαρροής, ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ μερικές ώρες αργότερα, κατάφερε να τους αδειάσει  μεγαλοπρεπώς.

Σε tweet έγραψε ότι σαν πρόεδρος ήθελα να μοιραστώ με τη Ρωσία (σε ανοιχτά προγραμματισμένη συνάντηση στον Λευκό Οίκο)  κάτι το οποίο έχω απόλυτο δικαίωμα να κάνω, στοιχεία που σχετίζονται με την τρομοκρατία και την ασφάλεια των αεροπορικών μεταφορών. Το έκανα για ανθρωπιστικούς λόγους, συν το ότι θέλω η Ρωσία να ενισχύσει την μάχη της κατά της ISIS και της τρομοκρατίας».

«Πέρα από το άκρως απόρρητο»

Η πληροφορία που είχε στη διάθεσή του ο πρόεδρος χαρακτηρίζεται σαν «code word», ένα επίπεδο πάνω από «top secret» (άκρως απόρρητο), το οποίο χαρακτηρίζει τις πληροφορίες που θα προκαλούσαν «εξαιρετικά μεγάλη ζημιά» στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Φαίνεται ότι ο Τραμπ δεν αναφέρθηκε ευθέως σε όσα είναι γνωστά στις υπηρεσίες των ΗΠΑ, αλλά έδωσε ένα περίγραμμα, τόσο ώστε οι ρώσοι αξιωματούχοι να μην είναι πολύ δύσκολο να καταλάβουν περί τίνος πρόκειται.

Η Washington Post αναφέρει ότι η αποκάλυψη απόρρητων πληροφοριών από πρόσωπο που τις κατέχει είναι παραβίαση του νόμου. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει πάντως την αρμοδιότητα να αποφασίζει ποιες πληροφορίες θα αποχαρακτηρίσει και γενικά τι θα μοιράζεται και με ποιον, οπότε από την πλευρά του δεν υπάρχει κάποια παραβίαση του νόμου. Αυτό πάντως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να το κάνει σε κάθε περίπτωση.

Με τα λόγια ενός μπλόγκερ, όπως τα μεταφέρει το Atlantic, «ο Τραμπ θα μπορούσε να γράψει στο Twitter τους κωδικούς των πυρηνικών όπλων, χωρίς αυτό να είναι παράνομο. Αν το έκανε όμως θα ήταν παντελώς ακατάλληλος για το αξίωμα».

Σε κάθε περίπτωση, ο τρόπος με τον οποίο Τραμπ μεταχειρίζεται τέτοια ευαίσθητα θέματα προβληματίζει έντονα τα μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ.

Το πρωτοσέλιδο της NY Daily News. Ο Τραμπ ως «leaker» (αυτός που διαρρέει τα μυστικά) και όχι «leader» (ηγέτης) του ελεύθερου κόσμου

Η απειρία και ο -όχι τόσο χρήσιμος σε τέτοιες περιπτώσεις- αυθορμητισμός του μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο ευαίσθητα δεδομένα και πρόσωπα  που είναι σε λεπτές θέσεις. Είναι δε πιθανό να προκαλέσουν καχυποψία εντός των συμμάχων των ΗΠΑ που θα είναι λιγότερο πρόθυμοι να μοιράζονται με την Ουάσιγκτον τέτοιες πληροφορίες.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και η κόντρα ανάμεσα στον Τραμπ, που είχε εκφράσει τις δικές του αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των μυστικών υπηρεσιών, και στους ανθρώπους αυτών των υπηρεσιών. Το BBC σημειώνει ότι είναι ενδεικτικό ότι χρειάστηκε μόνο μια εβδομάδα για να διαρρεύσει μια τέτοια είδηση.