Σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Βίκτορ Ορμπαν (αριστερά) δεν είναι μόνο «ηγέτης της Τουρκίας», αλλά έχει και «μέτωπο» με τη Ρωσία | CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Ο Τραμπ αποκαλεί τον Βίκτορ Ορμπαν «μεγάλο ηγέτη της Τουρκίας»

Φυσικά, πρόεδρος της γείτονος παραμένει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ κάπου τα μπέρδεψε, και ας έχει επαινέσει στο παρελθόν τον... κανονικό ούγγρο πρωθυπουργό για την επιθετική πολιτική του απέναντι σε μετανάστες και τη LGBTQ+ κοινότητα
Protagon Team

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, φάνηκε να μπερδεύει τους ηγέτες της Τουρκίας και της Ουγγαρίας σε προεκλογική ομιλία του στο Νιου Χάμσαϊρ.

«Υπάρχει ένας άνθρωπος, ο Βίκτορ Ορμπαν, τον έχει ακούσει ποτέ κανείς;» είπε ο Τραμπ αναφερόμενος στον ούγγρο πρωθυπουργό. «Είναι πιθανώς ένας από τους ισχυρότερους ηγέτες στον κόσμο. Είναι ο ηγέτης της Τουρκίας» συνέχισε. Φυσικά, πρόεδρος της Τουρκίας είναι (ακόμη) ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τραμπ πρόσθεσε ότι ο Ορμπαν έχει «μέτωπο» με τη Ρωσία. Ούτε η Τουρκία ούτε η Ουγγαρία έχουν σύνορα με τη Ρωσία.

Ο Τραμπ έχει επαινέσει και στο παρελθόν τον Ορμπαν, ο οποίος αντιτίθεται στη μετανάστευση και στα δικαιώματα της LGBTQ+ κοινότητας, ενώ η διακυβέρνησή του θεωρείται από πολλούς ως «ανελεύθερη δημοκρατία». Ο Τραμπ τον φιλοξένησε στον Λευκό Οίκο το 2019.

Με τη σειρά του, ο Ορμπαν ήταν ο πρώτος ευρωπαίος ηγέτης που πήρε το μέρος του Τραμπ το 2016, ενώ τον έχει προτρέψει να «συνεχίσει να αγωνίζεται» μετά τις ποινικές διώξεις που αντιμετωπίζει, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Politico.

«Ελάτε πίσω, κύριε πρόεδρε. Κάντε την Αμερική ξανά μεγάλη και φέρτε μας ειρήνη» είπε ο Ορμπαν σε συνάντηση του Συνασπισμού Πολιτικής Δράσης των Συντηρητικών των ΗΠΑ νωρίτερα το 2023.