Στην τελευταία ημέρα του στον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ φρόντισε τους «δικούς» του. Αλλά όχι τον εαυτό του. Κάνοντας χρήση ενός δικαιώματος που του δίνει το αξίωμα που κατείχε επί μία τετραετία, ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ απένειμε προεδρική χάρη σε δεκάδες άτομα, όχι όμως στον εαυτό του ή σε μέλη της οικογένειάς του, ούτε και στον δικηγόρο του, τον Ρούντι Τζουλιάνι. Εδωσε όμως χάρη στον περιβόητο Στιβ Μπάνον, μεταξύ άλλων…
Ο Τραμπ απένειμε συνολικά χάρη σε 73 άτομα και μείωσε τις ποινές 70 άλλων. Πιο ενδιαφέρουσα είναι η περίπτωση του Μπάνον.
Ο 66χρονος σήμερα Μπάνον ήταν ο άνθρωπος-κλειδί της νίκης του Τραμπ το 2016. Ηταν ο εξ απορρήτων σύμβουλος του Τραμπ στην προεκλογική εκστρατεία του και ο άνθρωπος που εν πολλοίς διαμόρφωσε, όχι μόνο την στρατηγική που του χάρισε τότε κρίσιμες πολιτείες (Πενσιλβάνια, Μίσιγκαν και Ουισκόνσιν, τις οποίες έχασε τον περασμένο Νοέμβριο ο Τραμπ από τον Τζο Μπάιντεν), αλλά και το ύφος και τη ρητορική του απερχόμενου προέδρου. Ενα παράδειγμα αυτής της ρητορικής; «Θέλω να καρφώσω το κεφάλι του Φάουτσι σε πάσσαλο έξω από τον Λευκό Οίκο» είχε πει ο Μπάνον, την περίοδο των τελευταίων εκλογών.
Αφού είχε αποστασιοποιηθεί από τον Λευκό Οίκο, λόγω της σύγκρουσής του με τον γιο του Τραμπ, ο Μπάνον πούλησε τις «υπηρεσίες» του στην Ευρώπη, σε ακροδεξιούς λαϊκιστές όπως η Μαρίν Λεπέν και ο Βίκτορ Ορμπαν, αλλά το περασμένο καλοκαίρι συνελήφθη στη Νέα Υόρκη, κατηγορούμενος ότι εξαπάτησε τους υποστηρικτές του Τραμπ σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει κεφάλαια από ιδιώτες για την κατασκευή του τείχους που ήθελε ο πρόεδρος στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού. Ο ίδιος δήλωνε αθώος, αλλά αντιμετώπιζε ποινές φυλάκισης ως και 20 χρόνια. Τελικά δεν θα φυλακιστεί ποτέ. Ελαβε χάρη.
«Ο Μπάνον υπήρξε ένας σημαντικός ηγέτης στο συντηρητικό κίνημα και είναι γνωστός για την πολιτική οξύνοιά του», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου είχαν συμβουλεύσει τον Τραμπ να μη δώσει χάρη στον Μπάνον, η οποία είχε ωστόσο προαναγγελθεί από πολλά αμερικανικά ΜΜΕ. Η σχέση των δύο ανδρών είχε αναθερμανθεί τελευταία, καθώς ο Τραμπ αναζητούσε υποστήριξη για τους αναπόδεικτους ισχυρισμούς του περί νοθείας στις εκλογές.
Το παρασκήνιο με τον Μπάνον – και το Καπιτώλιο
Σύμφωνα με τους New York Times, ο Τραμπ πήρε την τελευταία στιγμή την απόφαση να δώσει χάρη στον Μπάνον, αφού συνομίλησε μαζί του τηλεφωνικά. Οπως επισήμανε το Politico, αυτή του η ενέργεια μπορεί να έχει μια συνέπεια στη συζήτηση της παραπομπής του (impeachment) στη Γερουσία. Τούτο διότι ο Μπάνον, έχοντας επιστρατευτεί από τον Τραμπ να υποστηρίξει τα περί «κλοπής της νίκης» στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, ήταν από αυτούς που ενθάρρυναν τον όχλο, τους υποστηρικτές του απερχόμενου προέδρου να εισβάλουν στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου.
Ελεγε στις 5 Ιανουαρίου: «Αύριο είναι η ημέρα της κρίσης. Τόσος κόσμος λέει “ρε άνθρωπε, αν ήταν να συμμετάσχω σε επανάσταση, θα ήταν στην Ουάσινγκτον. Ε λοιπόν αυτή είναι η ώρα σας για να γράψετε Ιστορία». Αυτόν τον άνθρωπο «τακτοποίησε» με προεδρική χάρη ο Τραμπ. Ο οποίος Τραμπ, όμως, διώκεται και θα δικαστεί στη Γερουσία για τον ρόλο του στα αιματηρά επεισόδια της 6ης Ιανουαρίου. Ο Τραμπ δεν απένειμε χάρη στον εαυτό του, αλλά έδειξε την προτίμησή του στον Μπάνον, ο οποίος έχει έρθει σε ανοιχτή σύγκρουση και με γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.
Σύμφωνα με το Reuters, ο Τραμπ δεν ήθελε να απονείμει χάρη σε συγγενείς του ή και στον Τζουλιάνι για να μην τους αναγνωρίσει ως πιθανούς ένοχους για κάποιο αδίκημα. Δεν απένειμε χάρη ούτε στον εαυτό του. Ομως πλέον όλο και περισσότεροι τον θεωρούν υπεύθυνο για τα επεισόδια στο Καπιτώλιο. Χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ υποστήριξε την Τρίτη, σε ομιλία του στο Σώμα, ότι ο Ντόναλντ Τραμπ «προκάλεσε» τις ταραχές της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο. Ο Τραμπ «τάισε ψέματα στο πλήθος» και οι υποστηρικτές του «υποκινήθηκαν από τον πρόεδρο και άλλα ισχυρά πρόσωπα» είπε ο ΜακΚόνελ, ένας από τους πιο σημαίνοντες Ρεπουμπλικάνους.
Ποιοι άλλοι έλαβαν χάρη
Στο πλαίσιο των 143 απονομών χάριτος και μετατροπών ποινής, ο Τραμπ έδωσε επίσης χάρη στον Ελιοτ Μπρόιντι, πρώην υπεύθυνο για τη συγκέντρωση χρηματοδοτήσεων, ο οποίος δήλωσε πέρυσι ένοχος για παραβίαση νόμων για το λόμπι υπέρ ξένων, και στον πρώην δήμαρχο του Ντιτρόιτ Κουάμι Κιλπάτρικ, ο οποίος εξέτιε ποινή κάθειρξης 28 ετών με κατηγορίες για διαφθορά.
Οι ράπερ Λιλ Γουέιν και Κόντακ Μπλακ, που διώκονταν για ομοσπονδιακά αδικήματα σχετικά με όπλα, πήραν επίσης χάρη.
Ο Τζουλιάνι, ο οποίος ήταν στην πρώτη γραμμή των ανεπιτυχών προσπαθειών του Τραμπ να ανατρέψει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020, δεν κατηγορείται για κάποιο αδίκημα, όμως ερευνητές ελέγχουν τις δραστηριότητές του στην Ουκρανία.
Ο απερχόμενος πρόεδρος απένειμε επίσης χάρη στον Αντονι Λεβαντόφσκι, έναν πρώην μηχανικό της Google που δήλωσε ένοχος ότι έκλεψε απόρρητη τεχνολογία σχετιζόμενη με τα αυτόνομα οχήματα από την εταιρεία, πριν τεθεί επικεφαλής της αντίπαλης Uber Technologies Inc.
Τον Αύγουστο, δικαστής στο Σαν Φρανσίσκο καταδίκασε τον Λεβαντόφσκι σε φυλάκιση 18 μηνών, την οποία ωστόσο δεν έχει αρχίσει ακόμη να εκτίει εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.