Ο Ντόναλντ Τραμπ απέλυσε τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, εξαιτίας διαφωνιών.
Ο Τραμπ ανέφερε ότι σύντομα θα διορίσει τον διάδοχό του.
Ο Μπόλτον πήγε στον Λευκό Οίκο πέρυσι, για να διαδεχθεί τον υποστράτηγο Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ.
Αυτός είναι ο τρίτος σύμβουλος που φεύγει από τον Λευκό Οίκο επί προεδρίας Τραμπ. Πριν από τον Μακμάστερ, στη θέση αυτή ήταν ο Μάικλ Φλιν.
Ο Μπόλτον διαφωνούσε με τις απόψεις του Τραμπ αναφορικά με τη διπλωματία με τη Βόρεια Κορέα, αλλά και στο θέμα του Αφγανιστάν.
Το τελευταίο διάστημα, υπήρχαν συγκρούσεις μεταξύ κορυφαίων στελεχών της ομάδας Εθνικής Ασφαλείας στον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με πληροφορίες του CNN.
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την απομάκρυνση του μέσω Twitter.
«Ενημέρωσα τον Τζον Μπόλτον χθες το βράδυ ότι οι υπηρεσίες του δεν είναι απαραίτητες πλέον στον Λευκό Οίκο. Διαφωνώ έντονα με πολλές από τις προτάσεις του, όπως και άλλοι στη διοίκηση και για αυτό ζήτησα από τον Τζον την παραίτησή του, την οποία μου υπέβαλε σήμερα το πρωί», έγραψε ο Τραμπ.
«Ευχαριστώ τον Τζον για τις υπηρεσίες του. Θα ανακοινώσω τον νέο σύμβουλο την επόμενη εβδομάδα», ανέφερε ακόμη ο Τραμπ.
Το tweet του Μπόλτον
Λίγη ώρα αργότερα ο Τζον Μπόλτον έκανε και εκείνος μια ανάρτηση στο Τwitter ξεκαθαρίζοντας πως παραιτήθηκε πρώτος και πως ο Τραμπ δεν ζήτησε την παραίτηση του.
«Υπέβαλα την παραίτησή μου χθες το βράδυ και ο Ντόναλντ Τραμπ είπε “Ας το συζητήσουμε αύριο”», έγραψε.
Ανακούφιση στην Ουάσινγκτον για την αποπομπή του «Γερακιού»
Ήδη, τα αμερικανικά ΜΜΕ που καταγράφουν τις αντιδράσεις από την παραίτηση Μπόλτον, κάνουν λόγο για αναστεναγμούς ανακούφισης από πολλούς καθώς ο πρώην πλέον σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Τραμπ θεωρούταν ένα πολεμοχαρές «Γεράκι» της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και ήταν ένθερμος υποστηρικτής του πολέμου στο Ιράκ το 2003.
Ο Μπόλτον ανήκει στην ομάδα των «νεοσυντηρητικών» εντός του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, που υποστηρίζει την παγκόσμια αμερικανική κυριαρχία με πράξεις όπως την απόσυρση των ΗΠΑ από τις διεθνείς συνθήκες και τους διεθνείς οργανισμούς.
Έτσι, ήταν σφόδρα επικριτικός τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και της πυρηνικής συμφωνίας της διεθνούς κοινότητας με το Ιράν ενώ υποστήριζε την αναγκαιότητα για προληπτικό χτύπημα κατά του καθεστώτος της Βορείου Κορέας.
Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Ραντ Πολ, δριμύς επικριτής του Μπόλτον, τόνισε πως «πλέον, [με την αποχώρησή του], μειώνονται κατά πολύ οι πιθανότητες μιας μελλοντικής παγκόσμιας σύρραξης. Ο Μπόλτον πίστευε αφελώς πως πρέπει να ξαναφτιάξουμε τον κόσμο καθ’ εικόνα και ομοίωση μας και πως η Δημοκρατία θα επικρατούσε ανατρέποντας καθεστώτα με βίαια στρατιωτικά πραξικοπήματα».