«Οι ΗΠΑ δεν θα σωπάσουν μπροστά στο πρόσωπο της κομμουνιστικής καταπίεσης», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ με στόμφο, σουφρώνοντας τα χείλη, στο συγκεντρωμένο πλήθος των κουβανοαμερικανών υποστηρικτών του, στο Μαϊάμι, το βράδυ της Παρασκευής.
Ετσι ανακοίνωσε την οπισθοχώρηση από την ιστορική συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων ΗΠΑ – Κούβας, που έφερε την υπογραφή του προκατόχου του, Μπαράκ Ομπάμα.
Οπως είχε δεσμευτεί να κάνει προεκλογικά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι «άμεσα και αποτελεσματικά ακυρώνει την εντελώς μονόπλευρη» συμφωνία που είχε υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση με την Κούβα.
Πιο συγκεκριμένα, είπε ότι κανένας από τους όρους του εμπάργκο που τέθηκε σε ισχύ το 1961 δεν θα ανασταλεί, μέχρι να διεξαχθούν δημοκρατικές εκλογές στο νησί της Καραϊβικής.
Τα μέτρα που προβλέπει το διάταγμα που υπέγραψε, αφορούν στις επισκέψεις αμερικανών πολιτών στην Κούβα αλλά και στις συναλλαγές και δραστηριότητες αμερικανικών εταιρειών με τη χώρα.
Ωστόσο, δεν διακόπτονται οι δεσμοί και διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών. Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, οι Αμερικανοί θα μπορούν να επισκέπτονται την Κούβα μόνο με τη χορήγηση ειδικής βίζας που θα δίνεται σε 12 συγκεκριμένες κατηγορίες επισκεπτών.
Σκοπός του Τραμπ, όπως επεσήμανε ο ίδιος, είναι να αρχίσουν ξανά διαπραγματεύσεις για μία «πιο καλή συμφωνία». Το κουβανικό καθεστώς δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να διαπραγματευτεί μία «πολύ καλύτερη συμφωνία με τις ΗΠΑ», είπε.
Τόνισε επίσης ότι η αμερικανική πρεσβεία στην Αβάνα θα παραμείνει ανοικτή, ώστε να μείνει ανοικτός ο δίαυλος διαλόγου. Επιστρέφοντας στην Ουάσιγκτον, έγραψε στο Twitter: «Επιστρέφω από το Μαϊάμι, όπου οι Κουβανοαμερικανοί φίλοι που έμειναν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από αυτό που υπέγραψα σήμερα. Αλλη μία δέσμευση που δεν ξέχασα!».
Πράγματι, στην πόλη της Φλόριντα ο αμερικανός πρόεδρος είχε απέναντί του πρόσωπα που είχαν δυσαρεστηθεί από τους όρους της συμφωνίας που υπογράφηκε ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κούβα το 2015. Αρκετοί πολέμιοι της τακτικής του Ομπάμα υποστηρίζουν ότι το άνοιγμα προς την Κούβα έχει απλώς διευκολύνει το καθεστώς του Κάστρο να εντείνει τις πρακτικές καταπίεσης.
Ωστόσο, η πλειονότητα των Κουβανών υποστηρίζει τις πιο στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ενώ τα τρία τέταρτα των Αμερικανών τάσσονται υπέρ της άρσης του εμπάργκο.
Και η αλήθεια είναι ότι, σύμφωνα με αναλυτές -παρότι επιχειρηματίας- ο Τραμπ αγνοεί ή παραβλέπει ότι με τα αυστηρά μέτρα θα έχουν επιπτώσεις στις ίδιες τις αμερικανικές εταιρείες! Από το 2015, επτά αμερικανικές αεροπορικές γραμμές έχουν ανοίξει πτήσεις στη χώρα, ενώ τέσσερις αμερικανικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών έχουν επεκτείνει τις υπηρεσίες τους στο νησί.
«Η ανατροπή της προόδου στις διμερείς σχέσεις κάνει κακό στο αμερικανικό εθνικό συμφέρον, στην οικονομία μας, στην εθνική ασφάλεια, στη θέση μας στην περιοχή», σχολίασε η Εμιλι Μεντράλα, της οργάνωσης Κέντρο για τη Δημοκρατία στην Αμερική.
«Οποιαδήποτε στρατηγική επιδιώκει την αλλαγή στο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό σύστημα της Κούβας –είτε μέσω φανερής επιβολής είτε μέσω πιο υποχθόνιων τρόπων- θα αποτύχει», ανακοίνωσε το κρατικό κανάλι της Κούβας. Αλλά διαβεβαίωσε την προθυμία του καθεστώτος να διατηρήσει τον διάλογο και τη συνεργασία.