Τα γραφεία της Qualcomm στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας | REUTERS/Mike Blake/File Photo
Επικαιρότητα

Ο Τραμπ ακύρωσε για λόγους ασφαλείας τη συγχώνευση-μαμούθ δύο εταιρειών μικροτσίπ

Η συμφωνία της Broadcom και της Qualcomm για τη συγχώνευση των δύο κατασκευαστών μικροπεξεργαστών θα ήταν μία από τις μεγαλύτερες συμφωνίες που έχουν γίνει ποτέ
Protagon Team

Ο Ντόναλντ Τραμπ ματαίωσε τη συγχώνευση των εταιρειών κατασκευής μικροεπεξεργαστών Broadcom και Qualcomm με το επιχείρημα ότι αποτελούσε απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος Τραμπ γνωστοποίησε την απόφαση με εκτελεστικό διάταγμα στη βάση των συστάσεων της αμερικανικής επιτροπής για τις ξένες επενδύσεις (CFIUS), η οποία είχε αποφασίσει στις αρχές Μαρτίου να εξετάσει την εξαγορά αυτή κατόπιν προσφυγής της Qualcomm.

Σε κάθε περίπτωση είναι σπάνιες οι περιπτώσεις όπου ένας πρόεδρος των ΗΠΑ παρεμβαίνει κατά μίας επιχειρηματικής συμφωνίας.

Οι δύο εταιρείες «πρέπει αμέσως και οριστικά να εγκαταλείψουν τα σχέδια για την προταθείσα εξαγορά», τονίζει το διάταγμα, το οποίο επικαλείται «αξιόπιστα στοιχεία» που καταδεικνύουν ότι η συγχώνευση απειλούσε την αμερικανική εθνική ασφάλεια.

Η απόφαση του Τραμπ βάζει τέλος στη μάχη των δύο ομίλων εδώ και μήνες για τη σχεδιαζόμενη εξαγορά ύψους 117 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία, εάν προχωρούσε, θα ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία του κλάδου και μια από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει ποτέ στον κόσμο.

Πάντως, η εφημερίδα Wall Street Journal έγραψε την Κυριακή, επικαλούμενη δικές της πηγές, ότι υπάρχει ενδεχόμενο να παρέμβει η Intel και να κάνει δική της πρόταση εξαγοράς της Qualcomm.

Η Broadcom, όπως ήταν αναμενόμενο, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «διαφωνεί απόλυτα με την ιδέα ότι η προταθείσα εξαγορά της Qualcomm ήγειρε την παραμικρή ανησυχία ως προς την εθνική ασφάλεια» των ΗΠΑ πριν προσθέσει ότι «μελετά το διάταγμα» του αμερικανού προέδρου.

Επιπλέον, η Broadcom, που εδρεύει στη Σιγκαπούρη, είχε διαβεβαιώσει τη Δευτέρα πως σκόπευε να εγκατασταθεί στις ΗΠΑ από την 3η Απριλίου για να κατευνάσει τις ανησυχίες των αμερικανικών Αρχών.

Ο Τραμπ είχε ήδη εμποδίσει πέρυσι, επικαλούμενος τις συστάσεις της CFIUS, την εξαγορά της αμερικανικής κατασκευάστριας μικροεπεξεργαστών Lattice από κινεζικό κρατικό όμιλο.

Η επιτροπή είχε προτρέψει το 2016 τον Μπαράκ Ομπάμα να εμποδίσει την εξαγορά της γερμανικής εταιρείας Aixtron από μια κινεζική εταιρεία διότι υπήρχε θυγατρική της γερμανικής εταιρείας στις ΗΠΑ. Η εξαγορά εγκαταλείφθηκε.

Η κυβέρνηση Τραμπ, η οποία έχει μπει σε τροχιά άσκησης πολιτικής προστατευτισμού, θεωρεί τη Broadcom προπέτασμα κινεζικών συμφερόντων που ήθελαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε τεχνολογίες αιχμής, ιδίως στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G.