Θα είναι ήδη πολύ αργά; Ισως. Αλλά σε κάθε περίπτωση, είναι μια πρώτη αναγνώριση από την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία του μεγέθους του προβλήματος που συνιστά ο κορονοϊός για τη βιομηχανία του τουρισμού, τη ραχοκοκαλιά πολλών οικονομιών. Ο Τιερί Μπρετόν, επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ, πρότεινε τη διοργάνωση τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο μιας ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής για τον τουρισμό.
Ολα αυτά και ενώ έχει οριστεί για τις 27 Απριλίου άτυπη σύνοδος των υπουργών Τουρισμού της ΕΕ, μέσω τηλεδιάσκεψης και –το κυριότερο– ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται, σύμφωνα με τους Financial Times, να επιδιώκει μια σαφή αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης για τη σπουδαιότητα της επαναφοράς της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών εντός ΕΕ.
Είναι σαφές ότι η Ευρώπη, η οποία προς το παρόν βλέπει το κάθε κράτος-μέλος να αντιμετωπίζει ξεχωριστά και ανάλογα με την ένταση της επιδημίας την κρίση του κορονοϊού, αρχίζει να αντιλαμβάνεται τη βλάβη που δέχεται ο τουρισμός, ο οποίος αποτελεί ως και το 11% του ΑΕΠ της ΕΕ και αντιπροσωπεύει το 12% της απασχόλησης.
Μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης σε ευρωβουλευτές, ο επίτροπος Μπρετόν πρότεινε τη διοργάνωση τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο (αν η υγειονομική κατάσταση το επιτρέπει) μιας ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής του τουρισμού. Αυτή η Σύνοδος Κορυφής θα μπορούσε να διεξαχθεί και τον Ιούνιο μέσω τηλεδιάσκεψης, διευκρίνισε εκπρόσωπος του Επιτρόπου.
Αυτή θα έχει στόχο «να σκεφτούμε από κοινού το μετά και να φτιάξουμε έναν οδικό χάρτη για έναν ευρωπαϊκό τουρισμό βιώσιμο, καινοτόμο και ανθεκτικό», διευκρίνισε ο Μπρετόν, η χώρα του οποίου, η Γαλλία, έχει πληγεί και αυτή σε τρομακτικό βαθμό από την επιδημία –αριθμεί 21.000 νεκρούς– αλλά και είναι μια κατεξοχήν τουριστική χώρα, μετρώντας 90 εκατ. επισκέπτες ετησίως.
Στόχος της συνόδου αυτής είναι να συναντηθούν οι θεσμικοί παράγοντες, οι εθνικές, περιφερειακές και τοπικές δημόσιες αρχές και οι παράγοντες της βιομηχανίας. Ο Μπρετόν επέμεινε επίσης στην υπεράσπιση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων του τομέα, τις οποίες, όπως προειδοποίησε, μπορεί να εποφθαλμιούν ξένοι επενδυτές.
Ο τομέας αυτός «θα πρέπει επίσης να προστατεύσει τον εαυτό του κυρίως από επιθετικές στρατηγικές επένδυσης από μη ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες μπορεί να δουν στην σημερινή κρίση την ευκαιρία να αποκτήσουν ευρωπαϊκούς θησαυρούς σε χαμηλή τιμή», ανέφερε ο γάλλος επίτροπος. «Σε αυτό θα δώσω ιδιαίτερη προσοχή μαζί με τα κράτη-μέλη, προκειμένου τα εργαλεία μας επίβλεψης των ξένων επενδύσεων να βρίσκονται σε συναγερμό».
Στο μεταξύ, ο έλληνας υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, με νέες δηλώσεις του στην ΕΡΤ το βράδυ της Τρίτης του Πάσχα ανέλυσε την ιδέα του λεγόμενου «υγειονομικού διαβατηρίου» που θα μπορεί να ισχύσει το καλοκαίρι, ώστε να μη χαθεί εντελώς η τουριστική σεζόν.
«Για να έχουμε τη δυνατότητα να κινηθεί ο τουρισμός το καλοκαίρι –και σε αυτό το ενδεχόμενο η χώρα μας θα έχει μεγάλο πλεονέκτημα, δεδομένης της σωστής αντιμετώπισης που είχε στην κρίση, σχετικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλους περιορισμούς– θα πρέπει να υπάρχουν κανόνες ασφαλείας για να νιώσουν ασφαλείς και οι τουρίστες που θα μπουν στη διαδικασία του ταξιδιού, αλλά και όσοι τους υποδεχόμαστε εδώ πέρα, διότι πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση των συνθηκών υγείας όλου του πληθυσμού» είπε ο υπουργός και εξήγησε πώς θα αναζητηθούν οι υγειονομικές προϋποθέσεις για να μπορεί να ταξιδέψει κάποιος:
-Τι πρέπει να γίνει πριν από το ταξίδι (κάποια τεστ)
-Η διαδικασία για το ίδιο το ταξίδι (αν θα πρέπει οι ταξιδιώτες να φοράνε μάσκες, αν κάποιες θέσεις πρέπει να είναι κενές κ.λπ.)
-Τι υποχρεώσεις θα έχουμε εμείς εδώ ώστε να διατηρήσουμε και τον πληθυσμό και αυτούς που μας επισκέπτονται, υγιείς».
Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία του κ. Θεοχάρη. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ρεπορτάζ του Euronews έγινε ανοιχτά λόγος για μείωση τουλάχιστον κατά 75% του τουρισμού εφέτος στην Ελλάδα!