Πρόσωπα θυμάτων της Covid-19 προβάλλονται στην εμβληματική Γέφυρα του Μπρούκλιν | REUTERS/David 'Dee' Delgado
Επικαιρότητα

Ο θρήνος της Νέας Υόρκης: Περισσότεροι νεκροί από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το Βιετνάμ και την 9/11 μαζί

Το Μεγάλο Μήλο απέτισε φόρο τιμής στα θύματα της Covid-19 που ξεπέρασαν τις 30.000 ψυχές. Ο Μπιλ ντε Μπλάζιο, δήμαρχος της πόλης, μίλησε για «ήρωες εργαζομένους στους τομείς υγείας» που «έσωσαν ζωές», μερικές φορές εις βάρος τους
Protagon Team

Είναι ένα μαύρο ορόσημο για τη Νέα Υόρκη: η μητρόπολη των ΗΠΑ, η πόλη που ποτέ δεν κοιμάται, το Μεγάλο Μήλο, αυτή η υπέροχη «πρωτεύουσα του κόσμου», πέρασε μέσα στο Σαββατοκύριακο το ψυχολογικό όριο των 30.000 θυμάτων από τον κορονοϊό, τα περισσότερα από κάθε άλλη πόλη στη χώρα που μετρά και αυτή τους περισσότερους νεκρούς από κάθε άλλη στον κόσμο.

Το βράδυ της Κυριακής η Νέα Υόρκη απέτισε φόρο τιμής στους 30.258 νεκρούς της, ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας.

«Χάσαμε περισσότερους Νεοϋορκέζους από όσους στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον πόλεμο του Βιετνάμ, τον τυφώνα Σάντι και την 11η Σεπτεμβρίου, μαζί. Κάθε οικογένεια έχει πληγεί σε κάποιο τρόπο και για τόσες πολλές οικογένειες υπάρχει πόνος», δήλωσε ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο σε ζωντανή μετάδοση, σε μια συγκινητική διαδικτυακή τελετή, καλώντας σε ένα λεπτό σιγής προς τιμή των θυμάτων.

Φωτογραφίες των Νεοϋορκέζων που έχασαν τη ζωή τους από την Covid-19 προβάλλονται στη Γέφυρα του Μπρούκλιν (REUTERS/David ‘Dee’ Delgado)
Θύματα του κορονοϊού στην τελετή «A COVID-19 Day of Remembrance» (REUTERS/David ‘Dee’ Delgado)
(REUTERS/David ‘Dee’ Delgado)

Ο Δημοκρατικός δήμαρχος μίλησε για τους «ήρωες εργαζομένους στους τομείς υγείας» που «έσωσαν ζωές», μερικές φορές εις βάρος τους, και ζήτησε από τους Νεοϋορκέζους να θυμηθούν καλές στιγμές.

«Ό,τι κι αν συμβεί, κανείς δεν μπορεί να πάρει πίσω τους χορούς που έχετε ήδη χορέψει» είπε ο Μπιλ ντε Μπλάζιο μιλώντας στα ισπανικά, παραθέτοντας μια φράση του κολομβιανού συγγραφέα και βραβευμένου με Νομπέλ Λογοτεχνίας, Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, σε μια πόλη όπου το ένα τρίτο των κατοίκων είναι μετανάστες με καταγωγή από την Λατινική Αμερική.

Η τελετή ξεκίνησε με ένα σύντομο ρεσιτάλ της Φιλαρμονικής της Νέας Υόρκης, μπροστά από αναμμένα κεριά στην εμβληματική Γέφυρα του Μπρούκλιν, σε μια παγερή νύχτα με δυνατούς ανέμους. Μεγάλες ασπρόμαυρες φωτογραφίες των θυμάτων προβάλλονταν στη γέφυρα.

Έγιναν ομιλίες από θρησκευτικούς ηγέτες, έναν νεαρό ποιητή, και μια παράσταση του Χεζεκάϊα Ουόλκερ, ενός πάστορα της εκκλησίας Love Fellowship Tabernacle και δημοφιλούς τραγουδιστή γκόσπελ με τη συνοδεία χορωδίας.