O Εντσο Φερνάντες πανηγυρίζει για την κατάκτηση του Κόπα Αμέρικα. Λίγες ώρες μετά βρέθηκε να πρωταγωνιστεί σε ένα ρατσιστικό σκάνδαλο | REUTERS/Agustin Marcarian
Επικαιρότητα

Ο θρίαμβος του ρατσισμού (και της βλακείας)

Ο υφυπουργός Αθλητισμού της Αργεντινής, ο οποίος προέτρεψε τον Μέσι και την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας του να ζητήσουν «συγγνώμη» για το περιστατικό που προκάλεσε παγκόσμιο «σοκ», παύθηκε από τα καθήκοντά του. Η FIFA το καταδίκασε, γενικώς και αορίστως. Μα η πιο μεγάλη απογοήτευση είναι αυτοί οι σπουδαίοι παίκτες. Τι μυαλά κουβαλάνε;
Sportscaster

Ηταν ένα από τα πιο εμετικά ρατσιστικά τραγούδια ή συνθήματα που έχουν ακουστεί στον κόσμο των σπορ. Μάλιστα, όχι από τα χείλη κάποιων ηλίθιων οπαδών, αλλά από κορυφαίους ποδοσφαιριστές. Παγκόσμιους πρωταθλητές. Ασύλληπτο. Υπάρχουν, όμως, και χειρότερα: όλα όσα ακολούθησαν.

Το τελευταίο -μέχρι στιγμής- επεισόδιο αυτής της σοκαριστικής ιστορίας παίχθηκε την Πέμπτη τα ξημερώματα. Ο υφυπουργός Αθλητισμού της Αργεντινής, Χούλιο Γκάρο, ο οποίος κάλεσε δημοσίως τον Λιονέλ Μέσι να ζητήσει συγγνώμη -ως αρχηγός της εθνικής ομάδας της χώρας- για την απαράδεκτη συμπεριφορά των συμπαικτών του, παύθηκε από τα καθήκοντά του με συνοπτικές διαδικασίες.

Ο Γκάρο είχε ζητήσει να κάνει το ίδιο και η ποδοσφαιρική ομοσπονδία, τονίζοντας πως «αυτό που συνέβη, μας εκθέτει ως χώρα έπειτα από τόση δόξα (την κατάκτηση και του Κόπα Αμέρικα μετά τον θρίαμβο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ)», όμως ο πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι, δεν είχε την ίδια γνώμη. «Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να πει τι να σχολιάσει, τι να σκεφτεί, ή τι να κάνει, στην εθνική Αργεντινής, παγκόσμια πρωταθλήτρια και δύο φορές πρωταθλήτρια Αμερικής, ή σε οποιονδήποτε άλλο πολίτη. Για το λόγο αυτό, ο Χούλιο Γκάρο παύει να είναι υφυπουργός Αθλητισμού της χώρας», ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο του προέδρου.

Η αποστολή της Αργεντινής επέστρεφε από το Μαϊάμι στο Μπουένος Αϊρες μετά τη νίκη της (1-0) επί της Κολομβίας στον τελικό του Κόπα Αμέρικα, και ο Εντσο Φερνάντες είχε τη… φαεινή ιδέα να ανεβάσει live στο Instagram ένα βίντεο -στρέφοντας την κάμερα του κινητού του προς το πρόσωπό του- καθώς τραγουδούσε με μερικούς συμπαίκτες του αυτούς τους αισχρούς στίχους που είχαν ακουστεί από την εξέδρα της «Αλμπισελέστε» πριν από ενάμισι χρόνο στα γήπεδα του Κατάρ. «Παίζουν για τη Γαλλία, αλλά έρχονται από την Ανγκόλα. Θα τρέχουν καλά. Τους αρέσει να γ… τρανς σαν τον γ… τον Eμπαπέ. Η μάνα τους είναι από το Καμερούν. Ο πατέρας τους, από τη Νιγηρία. Αλλά το διαβατήριο γράφει Γάλλος».

«Corta (el) vivo», ακούγεται να φωνάζει κάποιος από μακριά. Δηλαδή, «κόψτε το live streaming». Ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν. Τι λένε. Γνωρίζουν τι θα συμβεί, αν αυτό το βιντεάκι κυκλοφορήσει στο Διαδίκτυο (όπως και έγινε). Και πώς να το αρνηθούν; Οι λέξεις ακούγονται ξεκάθαρα, και το τραγούδι είναι γνωστό. Αλλά συνεχίζουν. Τους νοιάζει μόνο, να μην τους ακούσει ο κόσμος. Δεν έχουν, καν, το ελαφρυντικό ότι πράττουν εν βρασμώ ψυχής. Η Γαλλία δεν ήταν αντίπαλός τους στο Κόπα Αμέρικα.

Εχουν περάσει μέρες από το περιστατικό, που προκάλεσε παγκόσμιο «σοκ», όμως η Αργεντινή δεν ένιωσε την ανάγκη να απολογηθεί. Ούτε τότε, στο Κατάρ, είχε καταδικάσει τους οπαδούς της που πρόσβαλαν τόσο βάναυσα τους Γάλλους και τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Αυτό που θεώρησε πως έπρεπε να κάνει, ήταν να «ξηλώσει» από τη θέση του τον Γκάρο: τον άνθρωπο που είπε το αυτονόητο.

Μόνο ο Φερνάντες ζήτησε «συγγνώμη», μάλλον επειδή δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς. Σε νέο story που ανέβασε στο Instagram, δικαιολογήθηκε ότι παρασύρθηκε από την ευφορία για την κατάκτηση του Κόπα Αμέρικα, και ισχυρίστηκε πως οι κατάπτυστοι στίχοι που τραγουδούσε, δεν αντικατοπτρίζουν τα «πιστεύω» και τον χαρακτήρα του.

Ο σύλλογός του, η Τσέλσι, κίνησε τη διαδικασία που προβλέπεται για τα πειθαρχικά παραπτώματα. Και να ήθελε, δεν θα μπορούσε να το αποφύγει. Στο ρόστερ της υπάρχουν έξι γάλλοι ποδοσφαιριστές – και είναι όλοι μαύροι. Δεν θα το άφηναν να περάσει έτσι. Αλλά είναι εξαιρετικά αμφίβολο, αν θα τιμωρήσει όπως πρέπει τον 23χρονο παίκτη, που αποτελεί την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της. Μάλλον όχι, αν κρίνει κανείς από αυτό που αναφέρει στην ανακοίνωσή της: «Αναγνωρίζουμε και εκτιμούμε τη δημόσια συγγνώμη του ποδοσφαιριστή μας και θα τη χρησιμοποιήσουμε ως μια ευκαιρία για εκπαίδευση». Το Athletic σημειώνει πως, αν ο δράστης ήταν ένας απλός οπαδός της και είχε συλληφθεί να φωνάζει ρατσιστικά συνθήματα στις εξέδρες του «Στάμφορντ Μπριτζ», θα έκανε πολύ καιρό να ξαναμπεί στο γήπεδο.

Κατά τα άλλα, με εξαίρεση την καταγγελία που υπέβαλε η γαλλική ομοσπονδία ποδοσφαίρου στη FIFA, δεν… κουνήθηκε φύλλο. Οι σύλλογοι στους οποίους ανήκουν οι υπόλοιποι αργεντινοί διεθνείς δεν θα μπορούσαν να τους επιβάλουν κάποια ποινή, αφού από το βίντεο δεν προκύπτει ξεκάθαρα ποιοι τραγουδούσαν και ποιοι όχι, όμως θα περίμενε κανείς να καταδικάσουν το περιστατικό. Αλλωστε, ακόμη κι αν οι παίκτες τους δεν συμμετείχαν ενεργά, ήταν παρόντες και δεν αντέδρασαν. Ούτε διαχώρισαν τη θέση τους.

Η FIFA αποφάσισε να διερευνήσει το θέμα με σημαντική καθυστέρηση – την Τετάρτη. Μάλλον, ελπίζει πως γρήγορα θα ξεχαστεί. Αρκέστηκε στο να καταδικάσει, γενικώς και αορίστως, «κάθε μορφή διάκρισης από οποιονδήποτε». Πού να μπλέκει τώρα; Της είναι πολύ πιο εύκολο να συνεχίσει την αντι-ρατσιστική της καμπάνια με τα τηλεοπτικά σποτάκια, τα μπάνερ στα γήπεδα και το σλόγκαν «No to racism» στα μανίκια των διαιτητών.